用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.
樓主: cheukmanlai
go

阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.   [複製鏈接]

引用:其實大家對惠僑有咩意見同睇法,因勞子收我

原帖由 cheukmanlai 於 13-07-14 發表
其實大家對惠僑有咩意見同睇法,因勞子收我仔當日,我一時找吾到人問意見,只找到阿仔班主任,佢話惠僑同勞 ...

問下khamama / redkoni / ohnono 取呢两間學校的意见啦!

引用:+本帖最後由+mum-LCC+於+13-7-14+23:41+編

原帖由 mum-LCC 於 13-07-14 發表
agree.  勞校起碼我見我地學校派去既學生都係乖既,阿女當年個幾個同學都話間學校ok

其實大家對惠僑有咩意見同睇法,因勞子收我仔當日,我一時找吾到人問意見,只找到阿仔班主任,佢話惠僑同勞 ...
pls check pm too..

勞校 點解評語 咁 飄忽 ?  一時有話 2A2B   一時有話同惠橋 一樣 差 ?  有沒有人知原因 ?  家長選校好容易放錯位喎!

TracyC 發表於 13-7-14 23:56
勞校 點解評語 咁 飄忽 ?  一時有話 2A2B   一時有話同惠橋 一樣 差 ?  有沒有人知原因 ?  家長選校好容易 ...
我都想知點解,因為評價好兩極,我有個同學係小學教師都話勞子係極左派band3要諗清楚,但又有人話係band2成績好,
我面試當日所見,感覺確係band3學校,因學生行為同禮貌都一般,如聽日早上無咩消息,我明天都決定去諸聖睇下,因為始終畢業左十幾年,我都係驚校風吾好多過成績吾好,因阿仔真係比較純品同內向.

cheukmanlai 發表於 13-7-14 23:28
惠僑、諸聖、中聖真係唔得。九工、勞子應會好些。

勞工子弟同惠僑同band??? 惠僑band 3尾,勞子band 2喎.....你仔班主任資料唔係幾update。勞子可以返去註冊嗎?最壞打算,先讀勞子一年,比D心機,出年S2攞好成績再叩門。

勞子跟九龍塘香島一樣,如果能入英文班就好。勞子英文班是早於自行期間已收生。香島亦已於6月初公佈結果。入唔到英文班的只能算是band 3。
:verycold: :verycold: :verycold:

wonganita 發表於 13-7-15 00:28
勞工子弟同惠僑同band??? 惠僑band 3尾,勞子band 2喎.....你仔班主任資料唔係幾update。勞子可以返去註冊 ...

其實選派位30志願時,因為佢班主任說惠僑係band2,所以我寫左9間我有認識既band2頭至尾,第十志願先揀左惠僑,之後再填比較想入既band3,所以今日的結果,我一路都好內疚,點解咁唔小心,應該1-30都小心d揀,所以佢班主任講野我都吾係好信,.

派位30志願時只填11間,就是派第11間,其實頭8間是band 1,之後是band2,.....天意,若跟老師第一是band 1,第2/3位是band 2,結果是一樣

jeremyphlam 發表於 13-7-15 00:15
惠僑、諸聖、中聖真係唔得。九工、勞子應會好些。
中聖真係咁差嗎? 我見D老師普遍後生, 好有愛心, D學生讀得很開心, 只是校舍細咗D!

感謝大家的支持同建議,因為剛下放工不久,確實有點累,無帶傘又淋左雨,覺得有d頭痛,可能e幾日發生既事太多又有點心理壓力,我要早d訓了,我聽日放假陪阿仔叩門,大家有咩路程建議,希望可以留言俾我或pm我啦,謝謝大家的熱心幫忙.

redkoni  今天文憑試放榜,間間中學都會幾墟陷!  發表於 13-7-15 01:04

回覆:cheukmanlai 的帖子

唔好灰心,希望在明天!We pray for you.其實我好少回帖,但由第一日派位,追你個post,真係令我好替你擔心,亦登你唔抵,我只可以默黙支持你,盡量比意見,所以出多咗聲。祝願你同仔仔早日收到好消息!

回復 humbertcarol 的帖子

(經常聽人講:「Band 1學校係教『好學生』,而Band 3學校係『教好』學生。」所以呢間學校都唔會差。差既只係一些唔進取的同學,但唔進取的學生,邊一個band都有,睇自己!) copy from ohnono

劉皇發中學。我囡囡今年升F2!
回想上年派咗去呢間學校我和囡囡都唔開心,去咗培道及匯基叩門,都唔收後來知道有英文班及校風都幾好(我試過四次等我個女放學都未遇見過食煙或講粗口,可能係我咁啱遇唔正)
樓主不妨一試!

b3不是純品男孩可立足之地,朋友兒子每天都好像過着監獄風雲的生活,想轉校又轉不得,因已被大大小小的缺點負在身上,學校記缺當食生菜。跟本令你動彈不得,莫說轉校。女孩還好点,通常會得到同情,如要求社工幫助,便可安排轉學。這是我身邊兩位朋人的經歷。

回覆:cheukmanlai 的帖子

樓主加油,希望在明天!

回復 wonganita 的帖子

其實 勞  2A-2B  就係咪 嗰一兩年出左 兩個 5A 同 7A
所以先會咁排 ?

引用:感謝大家的支持同建議,因為剛下放工不久,確

原帖由 cheukmanlai 於 13-07-15 發表
感謝大家的支持同建議,因為剛下放工不久,確實有點累,無帶傘又淋左雨,覺得有d頭痛,可能e幾日發生既事太多又 ...
可以試試新亞,校風ok,上年定前年都有學生中二成功插返去b1同b2學校。

98730  其實新亞真的不錯.校風也可以.在仔仔升中選校時也有參觀過.是可接受的中學.(因本人對學校的校風比學業成績更有要求.)  發表於 13-7-15 08:56

引用:回復+wonganita+的帖子 其實+勞++2A-2B++

原帖由 TracyC 於 13-07-15 發表
回復 wonganita 的帖子

其實 勞  2A-2B  就係咪 嗰一兩年出左 兩個 5A 同 7A
勞工子弟屬2a-2b,係根據2009年及2010年中六第一階段餘額推算。從家長嘅評語,勞工校風又唔係咁差,唔知學校去評勞工子弟係根據認知定係邊方面資料,如果同惠僑比較,我會先註冊勞工再去揾。

‹ 上一主題|下一主題