用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 番禺會所華仁小學(二) - July 2007
樓主: 麟媽媽
go

番禺會所華仁小學(二) - July 2007 [複製鏈接]

好多謝你寶貴意見!

王國長老

抽中的話,St. Jo 一定係首選,
我個人唔會選其他3 私校而放棄St. Jo,
縮班之後既St. Jo,升中優勢更多。
如果抽唔中,我會先選︰
高主教> Paul's Boys>St. Stephan's
理由已經係pm 同你分析過,
先報考啦,3 間都收先再煩過。

原文章由 Tatama123 於 07-10-4 11:58 硐表

麟媽媽
好多謝你寶貴意見! 我有20分, 如果抽中是否唔應該放棄St Joseph, 而讀P. Boy 呢 ?P. Boy 同高xx差不多, 感覺上p.b 好似高grade 小小 係咪? 中學邊間好d? p.b中學好似band 2 都收, 高xx小一已用普通話教中文 ...

麟媽媽
我也有20分, 已報了華仁下午,請問你認為機會大嗎?自行收生當日中午去交表,已有近100人報名了(上下午), 而自行名額上下午合共只有70多名, 是否機會都不大呢?
因今日跟幼稚園老師了解,不少家長報了St Joseph, 竟無人報華仁,理由是位少,不敢搏,20分報華仁較渺茫, 這是否實情呢?
而全班的男小朋友,包括我, 都報讀了st P. Boy 及高xx!
如自行唔收,便會讀呢兩間, 我個仔今朝去了st P boy面試, 表現不甚理想,真擔心冇間收,這兩間學校你覺得點呢?請指點!!:cry: :cry:

原文章由 chelsea 於 07-10-2 17:43 硐表
睡公主,

The boys were interviewed by ATV, Now Broadband, Metro News Broadcast, Daily Oriental, Ming Pao, Wen Wei Po and Ta Kung Pao.

The activity held by Shell Green Power to know the different kind ...

Chelsea,

原來你上電視我都冇留意,呢排同社會脫節了很多呢!!
今個星期華仁一家步行籌款有邊個去??
不如約埋邊行邊八,等我開開心心行完唔知攰就好了。:

下星期三聖母像祝聖禮,Chelsea 有時間參與嗎? 呢輪接二連三好多慈善工作,覺得自己有少少神聖添。

Morning friends :)

Oct 4th
Metro News

為公司拆完一個彈又拆一個彈的吳天海,現又撲去義助華仁母校籌募億元經費。1969年畢業於華仁中學的他,正密鑼緊鼓於本周日,為母校在九龍華仁舉行步行籌款,盼望為母校籌募億元建立「華仁一家」基金,以便為香港及九龍的華仁中學的教育質素再加提升,盼望透過各種方法如小班教學,師資培訓等,把華仁打造成一個優良教育中心。

吳天海與兩名兒子同樣在華仁畢業,故跟華仁有?不解緣。不過,最重要還是一群舊生希望為學校及畢生奉獻教育事業的神父(Father Deignan)做點事,讓學校可以繼續提供優質教學。他表示,基金已獲行政長官曾蔭權這名舊生答允出任永久贊助人,他且答允在本周生日當天主持百萬行儀式,而終審法院常任法官陳兆愷亦會以舊生身份參與步行籌款。

現時籌得的款項已逾三千萬元,政協常委何鴻燊已捐出5百萬元,而舊生袁天凡及羅鼎威亦慷慨解囊共捐一千萬元。不過,籌款項目仍會繼續至明年底,盼望能實現籌得億元目標。然而,已籌獲的資金會於明年新學年開始啟動,讓學生能儘快享受更完善的教育服務。

ms99,

We're delighted and the news article placed in my younger son's kinder and had the sharing session past Monday.

Fantastic idea, we'll form the WYPS group like the parade, holding the flag to follow.

Finger cross on the donation to Wah Yan One Family, since the 12 years free education will be announced in the Policy next week, I think the plan or focus of the small class will then put in a snail speed.  

I have made some donation to the PolyU 70th anniversary, Wah Yan One Family, Red Cross and Ronald McDonald House lately..... also will do some voluntary work to the Ronald McDonald House, let me know if you're interested.

The statue for Mother Mary, I can help in the morning session, let me know in advance so that I can made the arrangement as I take my younger son to kinder every morning.

Chelsea

我眼見得我一對是父母一齊去的,其餘家長均是”單拖”!
由於校長一路要求小孩要整句的句子回答問題,而我大少很”懶”,只肯以係,唔係,或只答單詞句,聽到我都搖晒頭,校長亦多次嘗試糾正大少的錯誤發音,大少在等候時亦堅決不肯看圖書(我要不斷要求!),要玩玩具,而其他家長均在跟仔仔說故事,仲要係用英文交流,真的比下去!

原文章由 Tatama123 於 07-10-4 23:04 硐表

BillieBug,
你話你仔仔今日面試St Paul Boy表現一般, 何以見得, 校長問d?
父母是否一定要到? 如果媽媽一個帶去可以嗎?你仔仔讀邊間幼稚園?

BillieBug,

You might need to find out the reason why your son refused to respond to the question, that's recall my older son had the kindergarten interview at Sheng Kung Hui Mount Butler Kindergarten, some questions I know he is capable to answer but he answered in a silly way.  Then I told him I was upset of his performance, he replied to me he did not like the environment and the attitude of the teachers were not nice as well.  

Then I know this kinder does not suit him.  

Put this in this way, that is not a bad thing to know thereafter.    Put your radar to find out what is his ideal school and then go for it, narrow your scope of primary school hunting.

Chelsea

原文章由 BillieBug 於 07-10-5 10:28 硐表
我眼見得我一對是父母一齊去的,其餘家長均是”單拖”!
由於校長一路要求小孩要整句的句子回答問題,而我大少很”懶”,只肯以係,唔係,或只答單詞句,聽到我都搖晒頭,校長亦多次嘗試糾正大少的錯誤發音,大少在等候時亦堅決不肯看 ...

Dear ms99,

Can I join your group this Sunday?

原文章由 ms99 於 07-10-4 23:29 硐表

Chelsea,

下星期三聖母像祝聖禮,Chelsea 有時間參與嗎? 呢輪接二 ...
:-D :-D :-Dambrosemama

Dear ms99,

Can I join your group this Sunday?

原文章由 ms99 於 07-10-4 23:29 硐表

Chelsea,

下星期三聖母像祝聖禮,Chelsea 有時間參與嗎? 呢輪接二 ...
:-D :-D :-Dambrosemama

Sing Pao Daily
Oct 5, 2007

周守仁神父堅持全人教育
非追求全港最叻 學生須超卓表現

九龍華仁書院校監狄恒神父於上月把職務交由香港華仁書院校監周守仁兼任,從事教育工作多年的周守仁神父接受本報訪問時表示,社會愈來愈功利,教育也變得功利化,學校不斷盲目追求成績,華仁卻堅持本身的辦學理念,發展全人教育,除了學科成績外,亦要培育學生其他的才能,「唔係追求全港學校最叻,而係(學生)全部都有超卓表現」。文:記者蔡蘊賢

由本學期起,周守仁神父正式成為兩家華仁書院的校監,他表示,社會愈來愈功利,教育亦變得功利化,「幾優狀元、幾優狀元,家長無咁重校風,成績行先」,事實上,華仁也面對這個問題。周神父強調:「(華仁)唔係只追求成績,但係我明白家長當然緊張成績,家長要求成績,其實華仁成績上升緊……華仁不是追求全港學校『最叻』,而係所有學生都有超卓的表現,希望全部成績都升,唔係特別幾個」。

不應短時間太多改革

家長對學校有期望,學校亦要設法提升質素,增加學校和教師的壓力。周神父提及在語文教學方面,認為政府應該「一刀切」,全部實施母語教學,不過,仍保留部分英語教學的學校,會出現不公平的情況,「唔係level(公平),有學校好緊張要保住EMI(英文中學)呢樣,壓力好大」,「我唔係批評改革,係咪咁短時間改革咁多」。

在新的「三三四」學制下,要推行通識教育,「通識教育係好」,但是老師要面對好大的挑戰,「教師培訓,唔係培訓通識教育,忽然間要佢上幾堂,咁就去教,老師壓力好大,相信教師好負責任,壓力自己畀,專業先有壓力」。

兩所華仁近日初步探究轉為直資的可能性,周神父說,一旦轉為直資,學校就會收取學費,這不符合團體的辦學理念,故他們將小心處理事宜。

華仁辦學宗旨,一定要有本地的課程,改為直資後,「收生唔一定中一派位,要同名牌直資爭」,其實,直資有其好處,但亦有代價,因為要考慮清貧學生,學校會否因而產生「貴族文化」,就照顧清貧學生方面,雖然學校的舊生,可以捐款設立獎學金,但問題不在這裏,而是要與其他名牌直資學校競爭,故要詳細考慮。

轉直資須顧清貧學生

華仁打算在未來一年籌款一億元,在初中推行小班教學,兩校更會舉行步行籌款,兩校近年利用學校發展津貼於初中的中、英、數三科推行小班教學,由於政府津貼有限,故基金會發起「華仁一家為將來」籌款運動,目標在未來一年籌得一億元,除讓兩校推行小班教學,亦會資助教師在本地及海外進修。

他說,推行小班教學對學生是有一定幫助,一班20多人至30人,但相比40人一班為少,學生的水準得以提升,「做幾年,今年會考,中文、英文都有提升,數學亦可以好」。

Dear chelsea,

Thanks so much for your response. Actually, as u also suggested I am seriously thinking about what type of school should be most suitable for my kid, not just hunting for those famous ones. Though it may be a bit late, this should be prioritised as my utmost concern.

Billiebug

原文章由 chelsea 於 07-10-5 12:07 硐表
BillieBug,

You might need to find out the reason why your son refused to respond to the question, that's recall my older son had the kindergarten interview at Sheng Kung Hui Mount Butler Kindergarten ...

王國長老

各位早晨呀!
琴日行完百萬行,真係散晒呀!
只怪我平日少運動,
行嗰個零兩個鐘便周身痛!
亞仔同ms99 等人之亞仔們呢,
真係好鬼有精力,我地咁辛苦,
之唔係佢地過左海仲有力跑喎!
追住佢地真係辛苦,又勞氣因有D 失控!
但實在係一件快樂事!!

Morning friends :)

ambrosemama,

唔好意思! 呢排公私忙, 少咗上嚟發牢騷, 今日先見你留言,
尋日行咗個幾鐘, 個人都慶慶地, 一來對住班精力旺盛嘅少爺兵,
二來真係好哂好哂好鬼哂
我完全失策冇做任何防哂工程就迫住同陽光玩遊戲,
於是...番到屋企就知出事,
副 con. 乾哂, 塊面..乾哂, 個人都乾埋,
等亞仔澡涼出嚟已經灘咗係梳化瞓咗,
聽到亞仔打機聲即時醒哂再鬧人,
點知越鬧越頭痛, 飯都冇胃口食就食藥瞓,
麟媽, chelsea, 下次我地要再機警D,
提早....  

兩忙
‹ 上一主題|下一主題