用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

原文章由 琳琳B媽 於 07-9-3 19:27 硐表
素兒,
好高興星期六與你相認, 以後多D聯絡啦..

onon530,
我哋星期六都嚐試找你, 但找不到! 希望下次能與你相認啦..
牙科保健張form有個學生編號,我填左小一派位果個NO...  

各位,
你哋D小朋友返學開心嗎? 我個今日就 ...

琳琳B媽咪
你好有心機呀...幫大家做左個分班統計....
關於執書包...我都剩係執左有分A/上果本..無全部帶哂...
我幫個囡將D書..由第一堂起有次序排好...叫佢上完一堂既書放最後..唔駛每堂要搵...方便D麻...個囡答我..明白哂喎...希望呢個方法可以幫佢做嘢有D條理.....都希望佢真係做得到

各位小一家長:

1)留意通告
2)每日網上核對家課冊
3)多些問下學校生活
4)多些在此報料

Xiao
你知5知三次試怎樣計分.第二次試計5計分.恩為以前測試5計分.
原文章由 Xiao-K 於 07-9-3 09:41 硐表
我星期六去接我囡放學,沒有跟老師說,只是到校車等候操場等我囡下來后,再跟保姆姨姨講我們自己接而已。

我每年都有參加家教會,你們都參加吧!
還有,大家都請推舉Kwok330做執委呀!
Kwok, 要怎樣提名 ...

原來你咁快同素兒相認左   牙科保健我初初都想填派位no. 後尾見有個"學生編號=id no"同張form要求填的名一樣, 所以我填了這個, 到時唔啱老師退回再填la~ 其他課本我都係帶1A/1上咋! 作業都帶埋tim!

想問下...
星期三上體育課, 開始著體育服未??
倫宗係咪=聖經書本?
Classroom Handwriting係咪英文堂帶?
視藝堂有無野要帶?
各小一小朋友有1個/2個小息,邊個小息可以落操場?

Thank you!

素兒,

onon530,
我哋星期六都嚐試找你, 但找不到! 希望下次能與你相認啦..
牙科保健張form有個學生編號,我填左小一派位果個NO...  

各位,

hermanpapa,
多謝你的提示..

emonmama,
我相信大家都想知幾多小朋友同自己個小朋友同班吖嗎, 咪統計下囉  如有錯漏請大家隨便修改...
我教囡囡拾書包的方法同你一模一樣..

onon530,
咁我都可能填錯左!! 等老師return番嚟先算lu..

星期三上體育課, 開始著體育服未?? 我會比佢著PE, 因囡囡話開始正式上堂啦..
倫宗係咪=聖經書本?應該帶完美的人生
Classroom Handwriting係咪英文堂帶? 我都叫囡囡帶呢本, 另story book & file 應該上堂先派..

呢兩個問題我都想知, 有冇人知呀?
視藝堂有無野要帶? (係咪只係帶剪刀和膠水?)
各小一小朋友有1個/2個小息,邊個小息可以落操場?

另外, 各位會唔會參加家教會? 其實參加或不參加可甚麼分別?

[ 本文章最後由 琳琳B媽 於 07-9-4 01:00 編輯 ]

視藝堂有無野要帶? (係咪只係帶剪刀和膠水?)
帶多一張墊台紙...以防膠水or粉彩弄污張台....
老師曾教用1個A4 or A5 file....剪開底部...就最好用..

原文章由 琳琳B媽 於 07-9-4 00:39 硐表
hermanpapa,
多謝你的提示..

emonmama,
我相信大家都想知幾多小朋友同自己個小朋友同班吖嗎, 咪統計下囉  如有錯漏請大家隨便修改...
我教囡囡拾書包的方法同你一模一樣..

onon530,
咁我都可能填錯左!! ...

[ 本文章最後由 kwok330 於 07-9-4 02:39 編輯 ]

:loveliness: :loveliness: 各位早!

1)亞女重未有中文書但今日要上中文堂,你地派左中文書未

2)今年10號車個姨姨都幾好,會同家長同小朋友打招呼又會幫小朋友上落車,個司機叔叔都好好人同好好笑容,比起去年的姨姨同司機好好多

3)我的小朋友上了兩天課都好開心,當初都好驚3A班個老師會好嚴厲,但同老師通過約30分鐘電話佢好好人問了好多關於小女的喜惡和有什麼優點,老師話會按照各小朋友的優點而安排工作比佢地等小朋友可以更投入學校生活, 而女兒每日放學都會同我分享上堂的樂事她做了環保大使, 她對我說會珍惜和做好這份工作,這兩天她寫在手冊上的字好整齊好靚, 我好開心同感動好想在這裡同大家分享,亞女個班只得27 人同其他班不同,因其他班都有30幾人, 班上的小朋友少了老師們會更方便去照顧

4)好想快些上家長會看看其他科的老師是誰

5)九月二十八日為教師節,我會叫小女畫一些咭送給一年級同二年級曾經教導過她的老師所以這妁兩個星期佢會好忙(忙畫咭 )

[ 本文章最後由 小虎豬媽媽 於 07-9-4 10:09 編輯 ]

joe b~昨天做的~~~你問下你地囡囡有冇見倒~~
他說老師讚他交齊哂野呢~~昨天調了位..他說佢個group有2女孩坐丫~~之前只同兩男坐呢~~
Love is True~ :-D

wo3wo2wo1

個名牌好靚好可愛

小虎豬mama~~你們要做嗎~~~
其實是全名的~~不過刪了~~因為我放在blog呢~
一面中一面英~~~
bk好慢...好辛苦~~~

ksw, 我都不知道呀!我只是見到手冊内沒有寫總測驗,所以打電話去校務處問。

其他的家長, 如果有跟班主任聯絡開,請問一下是不是3次都計分?平常會不會多些普通的測驗?測驗有計不計分?

原文章由 ksw 於 07-9-3 22:57 硐表
Xiao
你知5知三次試怎樣計分.第二次試計5計分.恩為以前測試5計分.  

王子joe b 也一定很可愛哦!:)

原文章由 wo3wo2wo1 於 07-9-4 11:07 硐表
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/KvG6LRGfGRnq3rbtshSfpEweYrc-_1/blog/20070903071950831.jpg?ibAM03GB20Y0nqi7
他說老師讚他交齊哂野呢~~昨天調了位..他說佢 ...

素兒,

onon530,

各位,

琳琳B媽

謝謝你的統計. 雖然無人同呀仔同班. 不過都好開心睇到大家分享提點

原文章由 wo3wo2wo1 於 07-9-4 11:07 硐表
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/KvG6LRGfGRnq3rbtshSfpEweYrc-_1/blog/20070903071950831.jpg?ibAM03GB20Y0nqi7

wo3wo2wo1

joe b 個名牌好靚  

呀仔個班(1D)無做名牌.可能不同班不同活動.今日呀仔講全班好嘈所以全班比老師罰了5次罰企

WO3WO2wo1,

亞女小一時都有做,原本想留下做紀念,可惜拿回家的時候已蓉爛爛

原文章由 wo3wo2wo1 於 07-9-4 12:06 硐表
小虎豬mama~~你們要做嗎~~~
其實是全名的~~不過刪了~~因為我放在blog呢~
一面中一面英~~~
bk好慢...好辛苦~~~

哈~~joe b今日同我講左好多學校野呢~~~他說他是星星組長...不過他說想做清潔組長呢~~佢話隔黎女仔用粉彩畫的名牌超美耶~~而且還是個小美人呢 ..我覺得好攪笑~~~他說班上有一位頑皮的同學被罰整天要自己一個坐呢...他們班經已進行比賽邊組最乖了...他說是第六組呢~~有成10分耶~~他組只有7分..佢話第六組超勁的~~~你們囡囡是第六組ma?

我的寶貝喔~^^

請問大家可不可以帶盒裝飲品回學小息

謝謝

wo3wo2wo1 ...
張咭好 cute wor....

?ibAM03GB20Y0nqi7

[ 本文章最後由 kwok330 於 07-9-4 23:45 編輯 ]

可以帶盒裝飲品回學小息....
二年級就可在小食部買野食...

原文章由 BearMother 於 07-9-4 20:49 硐表
請問大家可不可以帶盒裝飲品回學小息

謝謝

原文章由 kwok330 於 07-9-4 23:43 硐表
可以帶盒裝飲品回學小息....
二年級就可在小食部買野食...

kwok330

謝謝
‹ 上一主題|下一主題