用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年開始~升中,特別死得人多!(求證後更正) ...
樓主: 櫺囹桼
go

今年開始~升中,特別死得人多!(求證後更正) [複製鏈接]

Re: 今年開始~升中,特別死得人多!(求證後更正)

leeleelumlum 寫道:
有冇人講比我知  

[quote]
leeleelumlum 寫道:
007,
學科測試(分班試成績)係指咩呢? 學校內嘅考試?
[/quote]

學科測試(分班試成績)係指當小朋友升上中學後, 係中學考嘅編班試, 這個試係gau年7月18日係中學到考, 以往只係作為中學嘅參考, 例如分精英班定要補底, 但今次就用黎計落小學派位到, 其實如果有留意新聞, d小學校長都gan嫁, d細路剛剛派完中學, 老豆姓mud都唔記得, 點考試?

至於大抽獎個part, 我都係聽學校講座同睇教統局嘅網了解所得jar, 大家都係新人, 死完話你知吓     

rclamlam :
你所講嘅就係我哋呢班小六生家長嘅心聲,
我而家仲係覺得好迷惘,
因有太多未知之數,
學校又冇家長會解釋,
唉!!好惆悵呀!!
rclamlam 寫道:
今年升中先最難揀, 又唔準確知道banding, 只係大約數, 自行又揀兩間, 你揀人時人揀你, 統一仲亂, 又無分區域跨網揀, 又加自己學校網, 真係替今年家長慘.

sukiwong95

所以要多上網看資料, 免得到時揀學校揀錯就後悔.

學校應該會提到貴子女既BANDING , 跟住就自己再搵同區學校資料啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

唔該晒, el1008 & sorlo

嘩, 命運完成受其他人影響, 咁好危險噃
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

甲部既選三間中學有點兒多餘,只有第一間是有意思

所以校內試既名次係好重要, 影響到 BANDING
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo 寫道:
我理解係, 學科成績 = 校內呈分試
分班成績係 = 七月十八個個分班試

學科成績 (中學分班試) 係用來決定每間小學第二年可以有幾多個中一位, 至於校內呈分試係用來決定你係唔係band1, 例如A間小學有50個band 1 位, 而你嘅名次係50名之內就一定係band 1.

而全港成績pai名仲煩, 用學科成績計算出你間小學係全港入面嘅位置, 例如如果你間學校好勁ge, 你係學校考70分就等於全港嘅80分, 呈分試咪係用黎交比教統局用來計算你個全港pai名囉

記住要尊重D高年班學長否則命運.....

所以唔好單憑校校內成績幾多個A 泥做準, 只係可以睇下你學校有幾多個BAND 1位泥做準

今年小學六年級既banding唔係用18/7/06年分班試成績來計咩? 點會係用無年分班試成績來計呀? 年年都係有分班試, 但係影響學校banding既只係18/7/06分班試咩?

尋日阿女放學返嚟話老師同佢哋講,最好選番自己學校個網,除非你覺得自己真係好標青啦!如果唔係棧搞...
Barbie媽媽

好似唔係喎!係睇師兄師姐早幾年嘅成績

rclamlam 寫道:
今年小學六年級既banding唔係用18/7/06年分班試成績來計咩? 點會係用無年分班試成績來計呀? 年年都係有分班試, 但係影響學校banding既只係18/7/06分班試咩?
Barbie媽媽

學校既只係七月十八呢個分班試, 係影響到今年到出年既學生既BANDING , 下年個分班試, 就影響到出年同後年既BANDING , 如此類推

今年小學六年級既banding係用18/7/06年分班試成績來計+ 之前嘅學能測驗成績,( 好似係 97, 98 ,99年), 之後就年年考嘅分班試成績比第二年嘅學弟學妹囉     

今年係由早幾年既師兄師姐既成績來計, 咁今年就計比07/08年

其實小學內部一定知學生既 BANDING 架

咪住先,我地成日講今年, 我講嘅今年係指07/08年升中播 :

不如咁講會明白o的, 18/7/06所考既分班試係影響到07年9月升中一既學生.

但係按舊年學校講, 18/7/06兌分試班係會影響之後個幾年學校banding喎.

應該咁話
06年中學分班試 影響到 07/08年小學生 BANDING
06 & 07年中學分班試 影響到 08/09年小學生BANDING

06 & 07 & 08年中學分班試 影響到 09/10年小學生BANDING
‹ 上一主題|下一主題