用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪 ...
樓主: Bluestar
go

點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪落致鎖題收場? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪落致鎖題收場?

迪迪洛洛媽媽,

Agree with you!!

See what SFA parents said in below.....    

MayFair 寫道:
shuet_tam:

有關學校的問題, sfa家長一定會答你的。之前的事只是口角之爭, 好閒的, 不用放在心中。

各位:
若閣下對sfa無興趣, 就來錯topic了。
私人恩怨, 請另開topic。

Re: 點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪落致鎖題收場?

Msma 寫道:
無理性,鬧人都應有譜,唔應入去sfa 家長個留言部都入去攪事。

bluestar

多謝指正,用併音有時手誤,對不起 !

所以版主真不應delete個topic, 讓想知道事件的sfa家長不可進內看, 從而得知事件真相, 令tsl有報復的行動.

停就很難叫她們停的了, 她們最開新topic, 而不是嘈sfa的topic, sfa的家長也很無辜!
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

迪迪洛洛媽媽,

同意. 我都覺得她很過份.  只是她再這樣下去, sfa的topic都會跟tsl 一樣被delete, 這樣對其他家長不公平.

迪迪洛洛媽媽 寫道:
[quote]

事先聲名, 我不是TSL或SFA的家長, 這只是我近日來看到而有感而發的說話.

其實又好難怪那些家長, 昨晚我看到一點多, 她不停罵人又死又賤, 反觀那些TSL的家長都只用一些諷刺的說話對她, 亦有些家長勸她算了, 但越罵越厲害, 最後TSL個topic被版主delete.  但SFA家長無人知曾經發生過這些事 (因為她們應該不會上 '陳守仁放榜'的topic), 好像還覺是她無啦啦受挑釁, 受傷害, 難怪那些家長會氣憤.  有時真係針唔吉到肉唔知痛! 唉!  :-|

下 ?

令tsl有報復的行動?

唔好啦掛,

言語不對,不敬,大家都有,唔好再咁落去啦 !

無好處,雙方都難睇嗎。
迪迪洛洛媽媽 寫道:
[quote]
Msma 寫道:
無理性,鬧人都應有譜,唔應入去sfa 家長個留言部都入去攪事。

bluestar

多謝指正,用併音有時手誤,對不起 !

所以版主真不應delete個topic, 讓想知道事件的sfa家長不可進內看, 從而得知事件真相, 令tsl有報復的行動.

停就很難叫她們停的了, 她們最開新topic, 而不是嘈sfa的topic, sfa的家長也很無辜![/quote]
Msma

Msma 寫道:
下 ?

令tsl有報復的行動?

唔好啦掛,

言語不對,不敬,大家都有,唔好再咁落去啦 !

無好處,雙方都難睇嗎。

其實這裡的家長也不想看到, 但她們罵到火紅火綠, 任何人也停不了它, 所以只好勸預另開topic.  那些罵人的topic, 版主要delete也不可惜!
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

其實只要佢一個停,大部分人都唔會再去攪佢

[/quote]

其實這裡的家長也不想看到, 但她們罵到火紅火綠, 任何人也停不了它, 所以只好勸預另開topic.  那些罵人的topic, 版主要delete也不可惜![/quote]

我係SFA家長, 有關topic都有看, 其實之前在BK都有類似情況出現, 當時我地一班家長都有回應, 但發覺只會把事情越描越黑, 甚至有人會開幾個新名再加鹽加醋, 最後我地當佢透明, 事情才告一段落!

Msma,

未必是tsl家長的報復行動。
有可能是別位/些看不過眼,或喜歡罵戰的。
還口/手者們,無人declare過是否tsl家長。唔知。
更何況,認/不認,真實性無人知。

fion414 寫道:
我係SFA家長, 有關topic都有看, 其實之前在BK都有類似情況出現, 當時我地一班家長都有回應, 但發覺只會把事情越描越黑, 甚至有人會開幾個新名再加鹽加醋, 最後我地當佢透明, 事情才告一段落!

我都相信SFA家長懂得應付,不會另她們的topic變成一個吵架的topic。

我唔係TSL家長,只係睇唔過眼佢作大,又扮野,仲要鬧人句句陰毒,唔咒到人死唔安樂咁。明明係自己踩過去鬧人先,就講到係其他人撩佢嘈咁,呢d係咩人黎架

確實亦有可能不是tsl家長報復, 或有些看不過眼的家長廷身而出, 我都曾經想過發言, 但後來決定不想越來越亂, 才沒有發表.

fion414:

可能有些sfa家長確實有看陳守仁topic, 但站在tsl的立場看, 正如sandylaw講, 人家開3次topic都因為她而delete; 反過來, sfa開完一個又一個的topic被人delete, 你亦會不高興.  而且好像sfa的家長也很支持她!  正如你所說, 越描只會越來越黑, 其他人或許勸不了她, sfa家長的你不妨一試, 叫她不要再爭鬥下去了, 對雙方都無益!

ChiChiPaPa 寫道:
[quote]
fion414 寫道:

SFA個topic係佢開架,我諗有人想整到佢del先可以消到口氣,因為佢之前都整到人地del左兩個了。
我睇SFA既家長都係開過個新topic好D啦

我就覺得佢地識應付,應該唔洗開過個topic。

你沒看見這本是一個9月入讀的準家長的topic,但現在SFA的高年級家長已在主動處理這個問題。

迪迪洛洛媽媽,
正如妳所講的一番話"我都曾經想過發言, 但後來決定不想越來越亂, 才沒有發表."正是我心聲!
我嘗試轉變一下話題! 叫她不要再爭鬥!

fion414:

希望你成功 , 那bk又可過往常的日子.

醒目開學勳章

係呀, 而家 D 小朋友好聰明架, 我個仔得小三, 佢前日見我上 BK, 睇到津津有味, 重問我係乜嚟, 我只係略略同佢講過下 D 內容, 但我已經同佢講左有 D 內容係兒童不宜。

可能係好奇心嘅驅使, 點知佢尋日放學返嚟, 自己開電腦睇翻 D 內容之後, 佢同我講點解 D 人會係 BK 度嗌交, 重要叫人去死, 咁都得。 於是我就花了很長嘅時間同佢解釋, 同佢討論。

:cry:

fion414 寫道:
迪迪洛洛媽媽,
正如妳所講的一番話"我都曾經想過發言, 但後來決定不想越來越亂, 才沒有發表."正是我心聲!
我嘗試轉變一下話題! 叫她不要再爭鬥!

我覺得這做法很正確。單是一方是吵不成架的。我估妳地都應該pm左shuet_tam勸佢停。

我發現一個好奇怪的現象,littlekid係一路跟住阿婆去勸交的,好似一個風紀咁      阿婆去邊佢又去邊

Re: 點解連續2個有關同1間小學的topic,正。倀經討論/分享快速淪落致鎖題收場?

剛看完SFA的Topic才知罵戰繼續, 為了甚麽? 各人都有自己心儀的學校,喜歡便讀,不喜歡便算啦!况且讀下去才知好不好!

考不到的亦不需要失望, 因為聽講很多本校学生的弟妹在最後這次都入不到,他們沒被優待,一樣要照排隊考, 相信要嬲的是他們才對呢!

如果繼續下去會怎樣? 站長會否出面幫助調停! 我是new member, 每天都很開心去觀看這個綱站, 但又不懂上網和你們一起聊天.

Re: 點解連續2個有關同1間小學的topic,正。倀經討論/分享快速淪落致鎖題收場?

剛看完SFA的Topic才知罵戰繼續, 為了甚麽? 各人都有自己心儀的學校,喜歡便讀,不喜歡便算啦!况且讀下去才知好不好!

考不到的亦不需要失望, 因為聽講很多本校学生的弟妹在最後這次都入不到,他們沒被優待,一樣要照排隊考, 相信要嬲的是他們才對呢!

如果繼續下去會怎樣? 站長會否出面幫助調停! 我是new member, 每天都很開心去觀看這個綱站, 但又不懂上網和你們一起聊天.
‹ 上一主題|下一主題