用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 不如分享吓3-4歲識d乜呀!
樓主: chanwyf
go

不如分享吓3-4歲識d乜呀! [複製鏈接]

Re: 不如分享?3-4歲識d乜呀!

Dear stccmc,
很多謝你的分享,edith在短短一年有這麼大的進步,真令人鼓舞. 另...煩請多問一樣...
看著文字朗讀是否重要?  
小女基本上享受看故事書時間,但每次她總是看著圖片不停發問問題,我不能令她靜靜地看著文字聽我朗讀.只是短短的三數句,我不知要多廢力才可把文字讀一片.
這是一個"過程",還是.....現在應及早想辦法令她專心聆聽?

各位: 請問你地同小朋友講英文故事書, 用廣東話講, 定英文講呀?  用英文講, 小朋友唔會唔明, 無心機咩?  請指教. tks.

佩服佩服~        

我女學校k2先開始學phonics... 都係phonics for kids

[quote]
stccmc 寫道:
不是甚麼心得, 只是分享 Edith 的個案, 每個小朋友的實際情

簽名被屏蔽

//母語是如何學的? 一定是:聽, 講, 讀, 寫, in that order。 所以我由 Edith 兩歲左右開始給她看明珠的英語節目, 平日又抽時間對她講英語, 讀故事, 訓練聽。 下一步便鼓勵她講。 到三歲幾識少少講, 但甚麼也未識讀, 後來卻突飛猛進。 先要培養對英文的與趣, 才可要求她讀。 //

你由兩歲開始引導edith,在短短的年多兩年,竟然有這麼好成績,相信除edith天資好之外,你的引導功夫一定也十分好.
我囡囡停留在"聽"階段已有一段很長很長的時間,她對普通英語的聆聽及理解是可以的. 但仍然未可以踏出"講".甚至可以說是"抗拒"講英文.
有什麼實質上我可做到而能引導及鼓勵她開口講英文.

簽名被屏蔽

我有一句話想講........

其實.......

我覺得學好中文,比英文更困難.........

有無高人有心得呀.......

靚女﹕
          li個問題真係好難解答... :
小孩子的天空 寫道:
我有一句話想講........

其實.......

我覺得學好中文,比英文更困難.........

有無高人有心得呀.......
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺:

我正頭痛緊,佢九月上小三啦......好似話要作一百五十字的文章(唔知是否下學期).......

但佢作文就令我無從入手.....老師話要不少於十個字的話,佢就作十個字.....老師話要不少於十五個字的話,佢就作十五個字.......老師同我形容佢是"高功能撮寫"改反先^_^剛才想不出是怎寫.......如無字數上限的話,五六個字都夠膽死......

但英文又唔會bor.........我見佢近來的在學校的英作都有成百多字.......我問佢點解啦......佢話二十六個字母好寫d bor........你話點算啦.......

小孩子的天空﹕
       你仔仔好醒目呀....寫撮要好高難度架。

嘩,你阿仔二年級就作到成百個英文字。
以前個年代...二年級好似仲係...

我想佢可能係討厭中文咁多筆劃,多於佢寫唔到囉。

我阿仔英文只係識講﹕hello, how are you? thank you..
yes, no...係咁喇。

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺:

可能日後佢會用古文作.....子曰:[不亦樂乎也!]

其實我想...英文是他突然上身先寫咁多....唔咪老師要求咁多的......你不用擔心.......

但中文的問題,真的唔知點算.......佢已經看好多書law wo.....但是寫唔出........

天空﹕

因為可能你阿仔看左好多又深的書,
但理解和用文字表達出來又係兩回事(係指用寫的文字表達,唔係用口講的),

你阿仔兩方面可能發展進度唔同未配合度(一邊發展太快) 。所以,或許你可以在某一小時段,要佢睇返d好淺的中文字書。咁,可能佢較易用文字表達返出來。不過,咁樣佢可能嫌幼稚和沒趣,但你可以告訴他,佢一樣可以看他喜歡看的其它書啊,li d簡單的就當係作文功課啦﹗

真係好奇妙,我在人前用嘴巴,好多時可能會吞吞肚肚,個腦變得一片空白。但用筆呢?或打電腦 (最緊要無人在我眼前出現),又可以好容易暢所欲言,個腦好多時可以源源不絕。或許人腦在語言表達上的區域,用嘴巴和用寫 來表達(手腦配合瓜)的真的有很大不同吧?

所以,如果係測口試的東西,我通常都死緊,尤其我這樣神經兮兮,對住人就會腳騰騰.....遇上考試係講出來present計分的,我通常都c 緊....一定玩完喇。

所以,面對要各方面都要全才的社會,真係有點吃力。

你同仔仔講,開始時可能係委屈一d,抽少許時間睇返d淺d的文字書,可能會較容易寫d架﹗

不過這只是我突然想到的可能方法,唔知是否行得通。   

3-4歲兒童都可以幫佢記得1000以上中文字啦!你要用互動遊戲方法。使到孩子學習係樂趣啦!!!!

有時間的話可以交流

睡覺:

hmm........可能佢看的書跟年齡真的有點兒出入......咁我就試下你講的方法la........

是否行得通........我都多謝你幫我想辦法先

3~4歲的學習能力特別強,對這個世界充滿好奇,無論在語言,動作,常識學習上的積極性很高.只要有空多教他看,聽,記孩子不會讓你失望.
這一階段的小朋友的學習能力勁過中學階段!!!!
有空多與小朋友多接觸,一起學習!

我就好老人痴呆, 唔係好記得呀仔識d乜, 但就記得2樣野:

1) 3歲時, 識得自己砌100塊 puzzle
2) 3歲半到, 認得300個字 (中+英)

‹ 上一主題|下一主題