用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 仁立係我既母校. good!
樓主: jasonlai
go

仁立係我既母校. good! [複製鏈接]

Re: 仁立係我既母校. good!

Hello Kinki-ma

你小朋友都好叻呀,佢讀幾年班呀????      

deonman6612,

多 謝你的讚賞, 佢今年升二年班呀. 其實佢一年班所教課本大部份於k3時已學, 所以"澆"幸取得此成績. 我當然希望佢會繼續努力讀書啦.

Kinki-ma

嘩!咁呢間幼稚園都好勁呀!

我個女今年9月升5年班, 真係開始又緊張起來了,不知到時
下學期呈分試又如何???

Kinki-ma

嘩!咁呢間幼稚園都好勁呀!

我個女今年9月升5年班, 真係開始又緊張起來了,不知到時
下學期呈分試又如何???

DEONMAN6612

有冇買定胃藥呀 聽人講無論成績好吾好, O係呢個緊張時刻一定要比佢出去補吓習, 咁會穩陣D. 如果掟, 記得上嚟報料喎. 吾洗咁擔心, 你小朋友一定吾會令你失望的.   

Kinki-ma

緊張一定有, 我都唔想佢有壓力, 順其自然啦(不過而家
就係咁講),不過我無想過出去補吓習,或者開始要考慮
這個問題。

Thank you.      

deonman6612,

你好,我囝囝都係升小五,呈分試我都有d緊張,
亞仔係讀仁紀,你收唔收到兩間仁立今次派位
好唔好呀   

Hi, 3B媽

我個女係仁立舊校, 暫時未知派位如何,
不過我會去八吓, 我地保持聯絡啦     

請問仁立係全日定半日既呢?我個仔今年九月讀K1,佢間稚幼園係無考試的,只是每月做評估,而我對仁立都有興趣,但我聽過有個家長話呢間学校都幾多測驗考試,我有D擔心到時個仔會否好難追,請問各位媽媽,可否給我一些意見呢?

Much thanks!

annayee :
仁立係全日制, 全年有4次考試, 每次考試前有一個試前溫習劵, 但不計分, 全年中/英文各默16次書, 都唔算好多!!

請問仁立係咪直屬林護既呢?請問而加D小學係咪普遍一年要考四次試既呢(我記得我小学果時都係一年考兩次度)?

Much thanks!

annayee ,

you're welcome ,

請問仁立係咪直屬林護既呢? --------- No.   只係聯繫中學 , 不過今年都好似有59個入到林護 !!!

一年要考四次試既呢 ? ------------- 唔係好清楚 , 但以我所知有d叫果兩次期中試做測驗 , 有d就考2/3次都有 !!

713050,

點解我個女每星期都要中英文默書gee?係咪班班都吾同架? 如果係每星期一次, 一年咪默多你好多次書?    有冇攪錯..........
仲有呀, 你知吾知精英班同其他班其實係咪d老師教法係有分別的, 係咪精英班教得會快d架. 同埋佢地轉左校長後, 你覺得有冇分別呀, 好左定衰左呀?

Hi, 713050

請問你所講今年好似有59個入到林護既是舊校定新校呀???

而59位包不包括自行選校既一round呢??????

Kinki-ma

據我所知精英班購買習作簿時是與其他班有所不同的。
當然精英班老師都會落力的。

至於校長暫時未見到有什麼分別。     

THANK YOU VERY MUCH!

deonman6612 寫道:
Kinki-ma

據我所知精英班購買習作簿時是與其他班有所不同的。
當然精英班老師都會落力的。

至於校長暫時未見到有什麼分別。     

kinki-ma

您好!請問你孩子讀幾年級呀?每天是不是都很多功課做?
你的小朋友會否因很多黙書,而怕返學呢?
你覺得仁立是不是只" 菊 " 讀書, 是不是田鴨式教學?

pig red

kinki-ma 寫道:
713050,

點解我個女每星期都要中英文默書gee?係咪班班都吾同架? 如果係每星期一次, 一年咪默多你好多次書?    有冇攪錯..........
仲有呀, 你知吾知精英班同其他班其實係咪d老師教法係有分別的, 係咪精英班教得會快d架. 同埋佢地轉左校長後, 你覺得有冇分別呀, 好左定衰左呀?

kinki-ma

點解我個女每星期都要中英文默書gee?係咪班班都吾同架? 如果係每星期一次, 一年咪默多你好多次書? --------------- 我到依家都係每個學期默8次, 即是每次考試前默4次, 上個學期英文默左3次咋, 我重覺得好奇怪點解小左1次, 學校在開學時有通告講解ga !! 可能你地老師勤力d, 同你地默多幾次呢 !!!

轉左校長後, 你覺得有冇分別呀, 好左定衰左呀? -----------我覺得好左, 超碼反應快左, 好似往年小六放榜, 想問學校要封叩門信都難, 今年即要即有, 校長stand by 係度簽名 !!!

deonman6612 ,

入到林護既是舊校定新校呀???---------- 淨係舊校 !!

而59位包不包括自行選校既一round呢??-------- 包括晒 , 因為你根本唔知佢係邊round收左你 !!!不過林護唔係面試左好多仁立學生, 十零廿個咋 !!!

我個女9月讀小一,我都想知你問D野。另外,我同個女報左校車,但好早就會到學校,請問咁早有乜做?係唔係多數人都會參加課後活動? 請指教。 :
‹ 上一主題|下一主題