用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會李兆強小學 - 交流下
樓主: jazzmama
go

聖公會李兆強小學 - 交流下 [複製鏈接]

Re: 聖公會李兆強小學 - 交流下

暫時未有小測喎!咁快要測,測啲乜嘢呀!
你地小朋友有冇做圖書館管理員,下星期二要面試呀!

柔柔媽媽
英文小測的範圍只寫---unit 1
我女都有申請做圖書館管理員, 點解要面試呢  

我個仔比本手冊我簽,問願唔願意星期二下午3:00-3:30面試,我都唔係好明點解要面試?問下問題掛?
joanneka 寫道:
柔柔媽媽 :
我女都有申請做圖書館管理員, 點解要面試呢  

joanneka, 柔柔

我個仔無同我講有小測噃,
尋晚手冊剩係寫本週停默書 發達咯
我地嗰班真係教得好慢呀,
柔柔話教到 pg 11, 我打開亞仔本書, 好似連 pg 7 都未教完

你地覺得常識深唔深呀 ?  
d 工作紙好似好考 common sense 咁
書內面比唔到答案, 要家長指導用詞
我好擔心呀 ?

你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

homingm,

呢間學校無咩導修堂
平常週會唱下歌咋

功課要用幾多時間,
睇一個個小朋友啦
我個仔係慢細魔王
都要花 3 粒鐘嫁
因為祂顧念你們

jazzmama 寫道:
homingm,

呢間學校無咩導修堂
平常週會唱下歌咋

功課要用幾多時間,
睇一個個小朋友啦
我個仔係慢細魔王
都要花 3 粒鐘嫁

jazzmama>>謝謝你的回應。今日有去平田兆強觀課,感覺唔錯。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

你地有冇發覺今年本英文書深咗好多呀!以前嗰本oxford比較淺,容易啲。依家英文已經教到P.20,今日默P.20啲生字,駛唔駛教得咁快。

柔柔媽媽,

你英文係咪班主任教呀, 唂得咁快  
我地連 pg 10 都未開始噃
呢個禮拜 教 reader - pg. 2 & 3

你地有無做常識工作紙呀 ?
我唔知點改正呀 ?
書入面都無 answer….

另外,老師有無同小朋友提過 "集誦" 比賽呀 ?

同埋, 今年派左課外活動通告未呀
因為祂顧念你們

joanneka

你有無校車保母電話呀 ?
亞仔話尋日放學架車入左 2 期先去 1 期,
攪到好遲先返到屋企,
bun bun 又等左好耐
想問下以後都係咪咁安排
因為祂顧念你們

jazzmama>>你小朋友都是坐校車返學的呀?你住邊一區呀?請問幾點鐘上校車呀?我有問過副校長,佢話校車要7:20a.m.返到學校。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

係呀, B1 校車. 7:20 前返到學校
邊區, 你 Check pm 啦
因為祂顧念你們

英文係班主任教,本reader我從來都無見過,老師一早已經收咗。常識工作紙只係做咗第一課。
老師問有冇人想參加"集誦"比賽,我個仔唔想,因為佢好怕醜,乜嘢都驚。
今年未派課外活動通告,你有興趣報名?
柔柔媽媽,

你英文係咪班主任教呀, 唂得咁快  
我地連 pg 10 都未開始噃
呢個禮拜 教 reader - pg. 2 & 3

你地有無做常識工作紙呀 ?
我唔知點改正呀 ?
書入面都無 answer….

另外,老師有無同小朋友提過 "集誦" 比賽呀 ?

同埋, 今年派左課外活動通告未呀

上星期四老師比左張通告亞仔,
叫佢參加集誦
星期五打回頭, 話祇係女子集誦

好似有性別歧視噃
因為祂顧念你們

jazzmama
我個女話架校車係16座停已經係第3個站, 因為加左啟旺樓個站。你仲要唔要保母個電話, 如要請pm我。
我個女未做過常識工作紙呀
老師都有問我個女參唔參加英詩集誦, 本來係非常好的, 但係每個星期要放學後練兩日呀, 所以無參加, 點解男仔唔參加得呀
我女參加左詩歌班, 一星期練一日, 你仔仔有無參加呀
joanneka

你有無校車保母電話呀 ?
亞仔話尋日放學架車入左 2 期先去 1 期,
攪到好遲先返到屋企,
bun bun 又等左好耐
想問下以後都係咪咁安排

joanneka,

我要電話呀, pm 比我呀.

我都想比多 d 機會亞仔參加學校活動
但係都唔明點解完全唔會公開問家長及小朋友是否想參加
全部由老師釗點.
想問下你個女入左英詩,
係咪都係老師點名嫁
好唔公平啫
亞仔咩都無份參與…. 齋返學做功課
因為祂顧念你們

jazzmama
pls check PM
呀女話係等校車時,老師走去問左幾個同學想唔想參加英詩, 呀女話要返屋企問下我
joanneka,

我要電話呀, pm 比我呀.

我都想比多 d 機會亞仔參加學校活動
但係都唔明點解完全唔會公開問家長及小朋友是否想參加
全部由老師釗點.
想問下你個女入左英詩,
係咪都係老師點名嫁
好唔公平啫
亞仔咩都無份參與…. 齋返學做功課

咁係咪班主任問呀 ?
係咪又係祇要女仔呀
因為祂顧念你們

我個仔都冇人問佢喎!應該係得女仔。

jazzmama
英詩唔係班主任問, 每一樣的課外話動都會有負責的老師,不過就唔知佢用什麼準則來挑選 唔緊要啦,高年級的時候應該會有多d機會參加
你簽左回條報校際未呀?你仔仔會報幾多級呀?到時揀到邊首歌好,話我知呀
咁係咪班主任問呀 ?
係咪又係祇要女仔呀

joanneka,

尋晚見到校際通告啦,
未知報邊級, 問緊琴老師 grade 1 or 2 好.
你呢 ? 有無琴譜呀 ?
希望老師 copy 比我啦
因為祂顧念你們
‹ 上一主題|下一主題