用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-8-2 20:06
最近同位年輕人閒談,年輕人話,係咁㗎喎,唔少學生係睇分選科㗎喎,唔知邊個年紀人士貼近班年輕人思維呢? ...
年輕人既話合理,唔睇分選科,30分想讀醫,結果會點?!識得睇餸食飯,班小朋友唔係笨既。

hkpapa852 發表於 21-8-2 13:12
社會風氣, 攪到好似讀得書一定要讀醫先係正常
真心想行醫又有幾人?
現實係大部分小朋友係未有職業目標,亦唔知道自己既興趣,所以都係睇自己攞幾分就揀邊啲科讀。

王家爸爸 發表於 21-8-2 21:25
年輕人既話合理,唔睇分選科,30分想讀醫,結果會點?!識得睇餸食飯,班小朋友唔係笨既。 ...

問題係成年人估大比例年輕人夠晒分,只要有理想,唔會去為揀而揀咁囉~~~

現實上,大比例年輕人夠分情況下,理想都係讀醫~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 21-8-2 19:39
同意,社會就係喜歡吹捧,攪到讀書叻就一定要讀醫,做醫生/律師呢啲先至係成功?事實係成績叻嘅唔一定會揀 ...

同意x3

叻嘅真係有更多出路和機遇,唔只醫療系。我自己有問過家中孩子係咪真正想清楚讀醫,佢話係,係好中意。我有講:唔計私人執業,公立醫生收入一d也不高,但起碼要窮未來15年,用盡每日20小時,不斷考試讀書返工才勉強可以儲夠經驗去學以致用,這要上很大的決心。我真係問過佢無數次,我好怕佢揀錯。佢都話佢係認真,咁我唯有支持,心裏想起咁辛苦我就笑唔出。香港係特別嘅,就算世界多個大國,都唔係最叻嘅去晒讀醫,但入學試唔易(graduate entry medical school)。起碼英美澳加呢d要take aptitude test,之後才睇成績。香港好少人會考,考嘅都係d IB同AL candidate,CU同HKU都有個參考,唔係一味見4A*同43就出CO。其實成個profile包括好多嘢,其他人我唔清楚,但自己孩子去考,佢profile係好"立體", 夠立體夠突出先有機會拎到面試邀請,無CO在手真係識飛都無乜用,唔發水就好d,發水絕對係好心做壞事。 相對dse就真係幾咁"平面" 嘅profile只要夠分就有得in+入到。各有各利弊啦。

我心中係欣賞每個醫科生嘅努力和堅持的,不論他們來自那種學制入學。

workingmom 發表於 21-8-1 10:33
本地兩大醫學院, 畢業率 一般超過99% ,入到去就唔會冇運行!
兩大醫學院,畢業率無可能超過99%,你最好FC下先。另外,問題唔係咁睇,記住你小朋友讀醫,係講緊你既一個(一般情況最多兩個)仔女。即使係99%畢到業,你嗰個係嗰1%,對你同你小朋友而言,就係100%畢唔到業。

October. 發表於 21-8-2 21:23
我仔同學年年考第一,不嬲話中意工程要讀工程,結果中六咪又係去IN 醫學院,放榜後報醫科。
...

你呢個情況年年有。講真,識個無讀bio去揀醫。佢當年唔揀bio話唔中意背嘢,bio好悶。死未?
外國讀life science,以至讀醫,必係要有bio。有時諗點解HK可以唔洗?有時興趣可以培養,如果先讀咗3年4年biology,唔多唔少讀醫都少一些錯配事情,對嗎?

mcl203 發表於 21-8-2 21:30
問題係成年人估大比例年輕人夠晒分,只要有理想,唔會去為揀而揀咁囉~~~

現實上,大比例年輕 ...
所以我對啲離地追夢既「勵志故事」相當反感。追夢係需要係有機會成功既條件下去追,追夢唔係發夢。

b3410    發表於 21-8-4 12:21

王家爸爸 發表於 21-8-2 21:37
兩大醫學院,畢業率無可能超過99%,你最好FC下先。另外,問題唔係咁睇,記住你小朋友讀醫,係講緊你既一個 ...

你講呢100%係靚抽!呢個貼竟然引咗王家爸爸你入來 ,我地有嘢學啦!

October. 發表於 21-8-2 21:23
我仔同學年年考第一,不嬲話中意工程要讀工程,結果中六咪又係去IN 醫學院,放榜後報醫科。
...
回想自己,初小既時候,夢想係揸巴士;高小既時候夢想係做警察、消防員;中學畢業既時候,就需要面對現實。同大部分小朋友一樣,人生就係「腳踩西瓜皮,滑哪算哪里」,好多野唔到你預先計算。

王家爸爸 發表於 21-8-2 21:46
回想自己,初小既時候,夢想係揸巴士;高小既時候夢想係做警察、消防員;中學畢業既時候,就需要面對現實。 ...

我身邊都有兩個例子:

朋友1: 佢中意計數,目標architect ,聽完我打4都話,醫,結果我岩~

朋友2:佢似乎會讀sci。聽完我又打4都話,醫,結果我又岩~

b3410    發表於 21-8-4 12:22

Augesttime 發表於 21-8-2 21:39
你呢個情況年年有。講真,識個無讀bio去揀醫。佢當年唔揀bio話唔中意背嘢,bio好悶。死未?
外國讀life sc ...
醫學院相信DSE BEST 6/36分、 BEST 7/40分既醫科生,既使中學冇TAKE BIO, YEAR 1都有足夠能力追返。

October. 發表於 21-8-2 21:56
醫學院相信DSE BEST 6/36分、 BEST 7/40分既醫科生,既使中學冇TAKE BIO, YEAR 1都有足夠能力追返。

眼見他們追得頗辛苦。 有些更 fail 了。

王家爸爸 發表於 21-8-2 21:46
回想自己,初小既時候,夢想係揸巴士;高小既時候夢想係做警察、消防員;中學畢業既時候,就需要面對現實。 ...
只怪香港生活成本太高,追夢太奢侈,唔好話基層,識2個醫生朋友,有相當既經濟實力,不約而同,都希望仔女讀醫,避開DSE,夢想成真。

chingyu 發表於 21-8-2 22:05

之前EK有個網友,估計佢係幫醫科生搵NOTES(類似補習),佢話港大醫科fail 得最多既係IB學生啵。

October. 發表於 21-8-2 21:56

我覺得個重點應該係培養bio/human curiosity,而唔係去追返咁慘咁辛苦。 真係唔讀唔知有無興趣,試讀咗bio都可以有2-3年培養下,之後揀醫科無咁痛苦。

chingyu 發表於 21-8-2 22:05

唉~睇你咁寫,我突然覺好似“盲婚啞嫁”咁去磨合,得咗就百年好合,fail咗就忍痛再試。

有些追求完夢想,都要繼續面對現實。
查查 呢兩年 兩大醫學院有幾多讀完 undergrad 以上的人 再入醫。

競爭越嚟越激烈。  有些 讀完牛劍 Science 也會報。

Anyway, 學生必須要有足夠嘅心理準備知道讀醫係幾艱辛。

唔係有些人以為 DSE/IBDP/AL 好容易,然後讀醫也是好容易。

October. 發表於 21-8-2 22:08
之前EK有個網友,估計佢係幫醫科生搵NOTES(類似補習),佢話港大醫科fail 得最多既係IB學生啵。
...

我有朋友有介紹過我看過這位仁兄blog的言論,朋友話初期仁兄唔係咁瘋狂嘅(朋友係覺得太瘋狂所以介紹我睇 ) 。我覺得“信則有,不信則無”. 始終仁兄佢嘅言論用字不太恭維......

October. 發表於 21-8-2 22:08
...
嗰位網友講嘢都信?

我都曾經指出咗佢好多錯處!

今年 year 1 肥佬學生 包括 DGS/ SPCC DSE 學生!
其他學校更加不用說!

若果專係IB生會fail, 居然兩大醫學院越收越多,
你不覺得奇怪嗎?

肥佬學生包括
-無修 bio 的
-掛住玩樂的
-但係亦有非常勤力的

始終醫科範圍廣闊,不是容易。
必須記性好,自學能力高,理解能力高,不能靠死操。

b3410    發表於 21-8-4 12:24
‹ 上一主題|下一主題