用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 什麼時候送阿仔去外國讀書好呢
樓主: Gisele
go

什麼時候送阿仔去外國讀書好呢 [複製鏈接]

Re: 什麼時候送阿仔去外國讀書好呢

very agreed, the frequent flyers mostly are teenagers around 11-18 before getting into University  . They mostly have places to spend their holiday after 18.
Msma

Vernique2005:
請問你有冇加拿大(Vancouver)中學既排名, 你講得"岩", 讀公校係比私校差d, 我個外甥, 佢係讀公校, 不過就再要私人補習, 今年考入sfu......

如果考St. Georges, 要預早幾耐要報名呀, 係咪都好難入呢?

剔除$$$之外, 你覺得去英國好定加拿大好, 我計劃明年個仔11歲, 就去外國讀書, 不過唔會寄宿, 我可能2邊走。 我個仔係加拿大公民, 2邊都有親戚, 不過加拿大果邊親d, 而家就諗緊去邊到好, 定話留係HK轉讀國際學校, 講真, 而家HK既教育制度, 真係冇乜信心, 又想佢擴闊眼光。  所以而家都幾煩, 你地有冇意見呢      

Vernique2005

Thanks for your reply.  My friend is a very dedicated mum and her son is very smart.  St. George's will be a suitable school for her son. Even though her family lives in Vancouver, She will accompany her son to study in Canada after P.6. and her husband will stay in Hong Kong.  It is really hard to tell the sacrifice of family life is right or wrong.

Do you know any friends who came to Canada at a very young age and studied in boarding school?   

Dear Msma,

Thank you for your information.

Please check pm again.

junjunmimi

打搞晒咁多位....

想問一個白痴問題: Boarding school係乜?

如果想考St. Georges要甚麼時候和怎樣準備呀? 如果係女仔, 有甚麼同級數好學校呢?

仔女仲細, 我乜都唔識....

冬菇頭 寫道:
Vernique2005:
請問你有冇加拿大(Vancouver)中學既排名, 你講得"岩", 讀公校係比私校差d, 我個外甥, 佢係讀公校, 不過就再要私人補習, 今年考入sfu......

如果考St. Georges, 要預早幾耐要報名呀, 係咪都好難入呢?

剔除$$$之外, 你覺得去英國好定加拿大好, 我計劃明年個仔11歲, 就去外國讀書, 不過唔會寄宿, 我可能2邊走。 我個仔係加拿大公民, 2邊都有親戚, 不過加拿大果邊親d, 而家就諗緊去邊到好, 定話留係HK轉讀國際學校, 講真, 而家HK既教育制度, 真係冇乜信心, 又想佢擴闊眼光。  所以而家都幾煩, 你地有冇意見呢      

I have similar question too, besides, if study in boarding schools, seems that the cost in Canada is similar to that in UK and there are more popular boarding schools in UK too.  Anyone can comment on this?  

Msma 寫道:
初中, 中一或二,

小女今年先走 (中三), 考好學校又少位, 去讀又要係年令追到晒o level的程度, 都好有難度! 呀二三四我會再早dd 送佢去讀 !

唔捨得係有, 但英國好快有 half break 同 term break, 至長個段都係分開兩個幾月, 好快架咋 !

olevel 同 a level 後去就必要好成積先入到好學校, 有D如 hkcee 後去至少4-5A 先收入讀LOWER,你話係未仲難呢 ?  

Msma,

See your points! How about F.4? Will it be more difficult to get into good boarding schools?

Agree with EVA222, Chinese language standard and family support are great concerns.

twokidsmum 寫道:
Boarding school係乜?
....

Boarding School = 寄宿學校

sorry 題外話,知唔知呀欣宜在vancouver讀邊間中學?好唔好架?

f4 會難入d, 因位少, 而且多數 (好的學校)一定要你要考 common entrance 試, 唔係個別入學試, 系公開試, 英國教育署要求的, 難過個別學校的入學試架 !
Msma

agreed!

所以"食得咸魚就必要抵得渴"呢句諺語就要早早明白 !

亦係早早要曉得點對待 "失敗"  同 "不如意"
Msma

Msma 寫道:
f4 會難入d, 因位少, 而且多數 (好的學校)一定要你要考 common entrance 試, 唔係個別入學試, 系公開試, 英國教育署要求的, 難過個別學校的入學試架 !

Msma,

Oic, thx!

最好完成中三,中文根基較好,比較懂事自制能力好d,青春期中一至中三情緒起落大,父母在身旁支援較好.

Agree. 我老公話讀完F.5先喎! 因為將來好大機會"北望神州", 但係我就覺得F3差唔多啦, 將來又話三三四學制, 咁F.3去就差唔多
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

In Australia, you may take a part-time job.  I think it'd better to complete F.5 before consider going to overseas.

如果父或母是公務員, 就早些去讀, 拿多幾年政府津貼。我的表哥個女升中派到St. Mary 都不讀, 送了個女去英國, 因為他是公務員, 他說拿多幾年政府津貼, 補反减人工。   

fatbabymother 寫道:
如果父或母是公務員, 就早些去讀, 拿多幾年政府津貼。我的表哥個女升中派到St. Mary 都不讀, 送了個女去英國, 因為他是公務員, 他說拿多幾年政府津貼, 補反减人工。   

單為了拿「著數」就是送子女到外國升學的原因?

這只是one of the reason, 他早就有此打算, 因利成便。

Eva222:
你說的話很有道理﹐其實去外國並不代表一定會成功﹐有些人會受不了壓力而放棄。我認識的朋友裡﹐沒有一個是去了外國後沒受過苦的。當然﹐這些苦不是要去做part time幫忙找學費(像我上一代的留學生)﹐但一定會經過好多困難。 是這些困難令留學生多些機會成長。
曾經有位老師跟我說﹐去外國的學生有兩個options:
1) 讓自己長大﹐令自己可以獨立生活。
2) 讓自己不去長大﹐代父母來時來跟父母成長。。。
真的有人會因受不了而做了第二種人﹐就變成我們常說的"二世祖"了。。。

csk:
I don't know anybody who goes to boarding school at a very young age.  The youngest one I have ever seen attended grade 6 on his own (at St. George's)

冬菰頭﹕
入St. George's 的方法它學校網頁已經寫了。 你relative 為什麼不考UBC? UBC是比較大的﹐跟美國的州立大學同級﹐第日要出去找工作﹐報 grad school 都方便D窩。
我朋友報美國公司﹐同事是Stanford/MIT的engineers, 而他是UBC生讀pure math & computer science﹐但他的ability/trainings跟這些大學生分別不大啊。 (另外小學個邊仲有人話UBC生在香港"叫價驚人"﹐好好笑﹐我都想知多D, 哈哈哈﹗)

Hi!

Is any one know about the IB course?

What different  between H.K , China and oversea school(IB) ?

thx!
‹ 上一主題|下一主題