用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加 ...
樓主: Mo-Pig
go

嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課 [複製鏈接]

Re: 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

Mo-Pig 寫道:
teresa,

oic, 唔該晒.... so, 唔著數(少分)都只係第一round, 咁都冇咁驚,我仲以為全部都係計分添, 安落晒   

另外,想問下news 有冇話every 星期幾有料到or 日日都有ga??

兩分報紙日日都有教育版,只是那些news是不是你想看的news!

其實要搜集學校news也不困難,你可以到public library上網,去一個放news的database,叫Wisenews。(Wisenews只有大學圖書館的database和Public library纔有subscribe的)入到wisenews版面,用search function,打上你需要的keywords (eg. 小一/面試/XX小學....)和set定日期範圍, 跟著便會有很多關於那個keywords的news,非常方便好用!(記住帶埋memory stick去save d 資料!)

Re: 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

Teresa,

你真係好 prof.    

Hi Charlotte mom

Pls check pm!  Thanks!

Hi Ichun,

I am wondering if allowed to fill in three 津貼/官小 during the "discretionary place" stage.

Thanks in advance for your kind assistance.

Pengmum 寫道:
Hi Ichun,

I am wondering if allowed to fill in three 津貼/官小 during the "discretionary place" stage.

Thanks in advance for your kind assistance.

唔可以架!!! 第一輪自行收生(9月), 張表只係得一個格填school, 即係[size=medium]只可以填一間

Hi Teresa,

真係唔該晒你喎,唔係得你,都唔知道咁多野, 唔該唔該!!
照你咁講都唔洗買報紙喎......得閒去下圖書館都ok啦!

另外想問下.........
1/通常學校會o係"Discretionary Place" Stage放幾多成位出黎ga?
2/而在"Discretionary Place" Stage係咪區內外的學校都可以的呢?
3/幾時會知"Discretionary Place" Stage結果?與此同時可以申請私校/直資, 是否在"Central Allocation"開始之前私校/直資已公報左結果?
4/stage of "Central Allocation"的第一part (三個choice) 是否又係區內外的學校都可以呢?第一二part 係咪都係同一時間公報?

唔好意思,好多野問   

Charlotte_mom

唔該可唔可以pm 你女女學體操既學校資料俾我呀? 唔該晒!

teresa,

自行收生"Discretionary Place" Stage,係咪只係計分,唔會面試ga?

醒目開學勳章 王國長老

arm arm答完個媽咪, 打左一大段野, copy出黎大家分享下
(各位"專家"唔好見笑)
以前都好奇怪, 幾歲人他邊度會有幾十張cert, 而家, 經過我既"辛苦經營", 個女都叫有d野見人, 我都係黎緊暑假至開始考小一, 我都唔知work唔work, 不過數量就的確夠多既
多數既cert, 都係來自課外活動, 有d學校(eg science workshop)每上完幾個module, 就有evaluation report 同埋cert of attendance, 多數學校, 如果你叫到, 佢都會出返信話小朋友讀緊/讀過d咩course, 上堂表現等等, 有d班, 係會安排考公開試既, 有d公開試, 係有age limit既 (eg香港既體操試, ballet RAD試, 都係6歲至可以考), 有d就無age limit, 例如我講既英國體操試, 事實上真係唔駛點practise而小朋友亦無咩壓力, 但present起黎就好好睇, 市儈d講, 如果都係學體操, 我緊係揀d考英國試, 好過揀d考香港試架啦
如果小朋友有d潛能既, 例如識游水, 畫畫靚, 不妨join下比賽, 拎到獎就當然好啦, 拎唔到既, 有返個紀念金牌, 小朋友都好開心架
出面私營機構, 都有好多所謂既award, 例如恆生至多kid, 每年都有"多元智能計劃", 而家繽紛樂園, 都有個"好學生計劃", 好多時join呢d programme, 你只需要影印下d supporting document, 交張form就ok, 得就得唔得就算, 唔得又無蝕底, 但係如果好彩既, 又有張cert喇
仲有, (你問得好時候), 政府既圖書館, 每年都有兒童閱讀獎勵計劃, 由每年七月至出年六月, 係免費既, 你可以去問下
至於家長既cert, 都係bk家長教我架, 佢話有時d明愛呀之類會有d家長workshop, 出席完之後有張cert, 我囡囡學校亦有d類似programme, 年中學校會舉辦d talk, seminar, 如果出席晒, 會有cert&頒獎儀式架, 我自己就arm arm上個星期去左個jolly phonics既workshop, 聽左一日書, 又有張cert, 我係through "wisekids"報名既, 不過唔知下次係幾時喇
另外, 仲有另一類cert, 係through慈善團體既, 當然我唔係叫你地為左張cert而捐錢啦, 但的確好多慈善團體係會有張証書多謝你既捐款(我唔知要over幾耐, 因為我係regular捐款既, 咁佢寄俾我, 我咪知lor), 有d單項籌款項目, 都有紀念証書既, 例如我舊年去既癌病基金步行籌款, (講真, 一d都唔辛苦, 真係好relax同埋有意義, 好值得去--如果我而家講幾句, 真係令到多人去左, 我都好開心)
希望幫到你地

charlotte_mom,

我都想要體操班資料,唔該晒!

fafa101

醒目開學勳章 王國長老

fafa101, heihei媽
please check pm

Thanks Teresa,

You're the best!

Mo-pig,

其實現在階段你不用那麽“深入”去了解這個制度,有些少概念就ok喇!因爲到你小朋友升K3的時候,學校會給每個學生一本最新的《小學概覽》和一隻VCD,詳細解釋這個system 和填表策略。

1/通常學校會o係"Discretionary Place" Stage放幾多成位出黎ga?
=〉例如A校小一一共有100個位。第一論會有一半(ie. 50seats)。這50 seats有已經包括那些不用計分,因有兄姊同校而straight in的學生。收取這些straight in 學生後,剩餘的學額就按計分制來收生。
假設A校在第一輪也收不足該50 seats,剩餘的也會加埋入第二輪,ie.第二輪拿出來的seats有可能超過50 seats了!

2/而在"Discretionary Place" Stage係咪區內外的學校都可以的呢?
=〉係。因爲只按自己本身的“分”,不分區域。所以過你在La Salle 有25分,就算你住在粉嶺都可以報,而且愈高分入讀機會愈大。

3/幾時會知"Discretionary Place" Stage結果?與此同時可以申請私校/直資, 是否在"Central Allocation"開始之前私校/直資已公報左結果?
=〉可以。津校/官校和私小/直資都會在差不多同一階段有結果,但無論是哪種學校先公佈,他們都有機制去防止你double registration。例如你已經接納了官校,後來有直資取錄,如果你決定要直資,直資學校會在你交留位費的時候簽undertaking放棄官校,他們會自動幫你去EMB搞的。
**注意:個別私立學校有點不同,他們有些會容許你接納私小學位後繼續參加第二輪派位。

4/stage of "Central Allocation"的第一part (三個choice) 是否又係區內外的學校都可以呢?第一二part 係咪都係同一時間公報?
=〉第二輪,同一張表有2部分:甲、乙。甲部可跨區、乙部不能跨區。結果會同時公佈。

Teresa,

解釋得好詳盡呀, 唔該晒你     

mo-pig, 你o甘緊張..haha 我今年九月果個都未睇o甘詳盡.. 不過通常k2 學校會有講座有關升小一既細節, 你記得請假都要去呀.   
我係淑女, 唔好欠我 8-) 8-)

hi Charlotte_mom,

多謝你的資料,我十分同意你的看法,現在我亦要收集資料和報讀一些課程,其實有好多媽咪都計劃好不過唔講.

charlotte_mom,

可否pm體操班的資料給我, 謝謝!

Teresa,

我想請問你,如何才有宗教那5分呢?是否返的教會與該小學同一個教會才可得到宗教的5分呢?Thanks!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

homingm 寫道:
Teresa,

我想請問你,如何才有宗教那5分呢?是否返的教會與該小學同一個教會才可得到宗教的5分呢?Thanks!

天主教:要出示小朋友領洗紙(就算父母是天主教徒而小朋友未領洗都吾算!)

基督教:因有不同教派(聖公會、浸信會、中華基督教會),你要先問問心儀基督教學校是否會接受別的教派受洗證明。我知道就算小朋友未受浸,但如果小朋友返開主日學或父母都有返教會,都可以叫教會寫證明。

愛美,
就係乜都唔知 so 咁緊張..... e+ 了解左咪可以輕鬆面對lor   

好彩e 度有高人指點唔洗咁side 時間搵料ma, ha ha
‹ 上一主題|下一主題