用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 打算幫呀女考直資
樓主: 天長地久
go

打算幫呀女考直資   [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 17-10-12 15:48
我個人猜測考spcs重點不在那幾份book reports,因為大可找人代筆或找以前曾做過的。
...

我覺得重點是誠意,你睇比起HYS 少幾多人報⋯⋯

IloveJJ 發表於 17-10-12 16:35
買英文書,去銅鑼灣廣場Fun to read/商務吧!Roald Dahl買咗唔睇都擺响度先,總有機會睇。
...

Junjun7 發表於 17-10-13 22:50

買前去book depository查吓價先,可能可以慳返D~~~

mcl203 發表於 17-10-13 23:35
買前去book depository查吓價先,可能可以慳返D~~~
有無發現 book depository 最近無之前咁有效率,以前一星期內到,近幾次都係平均要10日至兩個星期。

王家爸爸 發表於 17-10-13 23:48
有無發現 book depository 最近無之前咁有效率,以前一星期內到,近幾次都係平均要10日至兩個星期。 ...

我好多次都唔同時間收貨,最早7-10日,最長試過成個月,仲有幾次寄失左,近期升左中學,訂書少左,多數約7日收。book depository 應該係唔同地方寄出,有快有慢~~~

mcl203 發表於 17-10-12 09:59
我唔識㗎,我小朋友當年係老鼠超粉,近乎成套睇晒,連作者家姊寫既都岩,仲番兜連中文都睇,但佢係P3-4睇 ...
我小朋友當年都係老鼠既超級粉絲,不過唔係老鼠記者,而係Maisy Mouse。

mcl203 發表於 17-10-13 23:52
我好多次都唔同時間收貨,最早7-10日,最長試過成個月,仲有幾次寄失左,近期升左中學,訂書少左,多數約7 ...
點解升咗中學會訂書少咗?小學啲英文故事書近年多咗幾間做,反而中學生既比較少,侷住要上網訂。

王家爸爸 發表於 17-10-13 23:59
我小朋友當年都係老鼠既超級粉絲,不過唔係老鼠記者,而係Maisy Mouse。 ...
佢果年得閒左...10個月睇左超過400本書...有段時間一星期掃2X本...連老夫子都追
我家主管幾驚佢变書虫....

mcl203 發表於 17-10-14 00:05
佢果年得閒左...10個月睇左超過400本書...有段時間一星期掃2X本...連老夫子都追
我家主管幾驚佢变書虫....: ...
同唔得掂有得揮

王家爸爸 發表於 17-10-14 00:04
點解升咗中學會訂書少咗?小學啲英文故事書近年多咗幾間做,反而中學生既比較少,侷住要上網訂。 ...
無時間...上左中學學術+興趣超忙...S1 10月中已經做功課+測驗...試過有好多日2-3點瞓
我懶D...開頭ebay...amazon...後來depository算 ~~~

王家爸爸 發表於 17-10-14 00:08
同唔得掂有得揮
就係果年追G Stilton...無書借追T Stilton...再無睇中文版...好似...有成近百本 ~~~

王家爸爸    發表於 17-10-14 10:48

mcl203 發表於 17-10-14 00:13
就係果年追G Stilton...無書借追T Stilton...再無睇中文版...好似...有成近百本 ~~~
...
當年(N1/K1時)睇 Maisy Mouse、Postman Pat、Fireman Sam,一頁得十隻字左右,所以基本上個個星期都要定書。

mcl203 發表於 17-10-13 23:35

The book people 價錢都唔錯,有朋友話Roald Dahl 淘好抵

haihaimom 發表於 17-10-14 13:48
The book people 價錢都唔錯,有朋友話Roald Dahl 淘好抵

RD記得佢應係P1-2睇完了,成套買,宜家係暑假一定幫襯Depository 買中學外國出既書,香港書店食得太深了,慳返2-3舊水~~~

mcl203 發表於 17-10-12 09:59
我唔識㗎,我小朋友當年係老鼠超粉,近乎成套睇晒,連作者家姊寫既都岩,仲番兜連中文都睇,但佢係P3-4睇 ...

我見我校多年多位师姐入sp conv (book report個?) 老鼠一般是p1 睇,RD p2 3, p4以上 就percy jackson 多

利申,我的是男仔,吾会考哩D,纯厚多士

HaYi 發表於 17-10-14 18:20
我見我校多年多位师姐入sp conv (book report個?) 老鼠一般是p1 睇,RD p2 3, p4以上 就percy jackson 多
...
睇The Book Thief、 The Diary of Anne Frank.....之類,或者淺d睇Narnia、My Name Was Keoko....之類。

我記得曾經有某校長話最唔buy Harry Potter,睇咗D戲都知內容啦,洗乜睇書

rainbow_ho 發表於 17-10-15 01:02
我記得曾經有某校長話最唔buy Harry Potter,睇咗D戲都知內容啦,洗乜睇書 ...

唔認同個校長。書比電影仔細好多呀!正如d咩武俠小說。

個校長嘅意思係,學生大概知個故事已經吹到水,其實無睇過本書,佢見過好多細路都係咁,所以唔鍾意。所以佢想講,唔好扮有料諗住攞本厚D多字D就以為係好,實際有無睇過先?

‹ 上一主題|下一主題