用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今早聽電台關於小一成績問題
樓主: 蝦米豬
go

今早聽電台關於小一成績問題   [複製鏈接]

October. 發表於 17-3-31 15:27
同一模式考足六年幾十次測考,   5-6年班時可以稍為提升改變下,為接軌中一課程做准備.
...
唔係講紧模式,係講紧程度唔銜接。

October.  中學測考模式或叫題型同小學完全唔同,兩回事啊。  發表於 17-3-31 18:54

IloveJJ 發表於 17-3-31 14:43
其實如果只係講到幼稚園上小學既語文能力,唔需要諗得咁複雜,無乜家長會程度低到幼稚園既書都唔識卦?幼稚 ...

我朋友自己專業人士,佢可以請團隊幫手但無時間自己教。但佢引出,如果父母手停口停冇時間照顧兒童學習需要,咁呢d小朋友向上既機會會受影響。

judy 發表於 17-3-31 14:54
依家自幼兒園至大學都有政府資助,教師學生比越來越好,除基本教師外,還有助教等輔助人員。不是比以前 ...

有資源(時間/金錢/關係)有優勢,這個肯定。
問題是,政府有需要確保冇資源既小朋友一樣有同等機會向上。

同一模式考足六年幾十次測考,   5-6年班時可以稍為提升改變下,為接軌中一課程做准備.
...

我諗你原意係好,但最後只會變成俾社會話提早催谷中學課程入小學入面。就好似幼稚園咁,成日話同小一唔接軌,咁有部份幼稚園就開始教小一概野,結果係點,大家都好清楚。

October.  可以嘗試小部份改變,比如:有小學開始有小小文言文。  發表於 17-3-31 18:51

bobbob 發表於 17-3-31 12:41
(assuming non sen)點解要政府支援?應該係學校補底

但是如果要家長早在k1開始在家中每日伴讀才可以在小一時看得明題目,咁又是否合理呢?
就算argue 若想成績好就要咁做,父母唔係天生懂得如何伴讀揀書,正苦是否至少在這方面幫下呢?

Lu324 發表於 17-3-31 18:36
問題是,政府有需要確保冇資源既小朋友一樣有同等機會向上。 ...

無可能。

你自己講同意「有優勢」,就不可能「同等」上流機會。

Lu324 發表於 17-3-31 18:36
問題是,政府有需要確保冇資源既小朋友一樣有同等機會向上。 ...
有咩學校要靠關係入架?
政府要確保人人有向上機會,咁咪唔使努力唔使競爭?

Jane1983 發表於 17-3-31 13:35
回覆 MrBeast 的帖子

應該有調節過程度的,否則就好多唔合格了。

又或者用個例子,假若除數是part of p3 tsa,p1 試題出一條8粒糖分比4個人,每人有幾粒,arguably 這可以是+-數,數感好的小朋友未學除數都做到,學校只想分辨到叻的學生,這本身不是問題,但若somehow 變成平常功課的一部份,又或者在p1測考有很多類似高思dill轉題,咁就not ideal

MrBeast 發表於 17-3-31 18:50
但是如果要家長早在k1開始在家中每日伴讀才可以在小一時看得明題目,咁又是否合理呢?
就算argue 若想成績 ...

正苦是否至少在這方面幫下呢?

Xxxxxx

不同意。

係學校決定小一要求是甚麼,小二要求是甚麼,如此類推。

學校用六年時間設計唔到合適課程,教出達標的畢業生?一定要個個小一上就可以讀 chapter books?

香港教育人頭計開支上升很大。應該不缺錢,政府有責任比較公平地分配資源,不是要付出更多的鈔票去達到某學校決定小一上學期的程度。

假使政府大加資源真的令所有(或大部分)學生小一上也達學校要求,咁學校再升Lev 小二的課程小一教呢?政府係未又有責任再加資源令所有(或大部分)小一學生有小二程度。

政府的錢係香港人的錢,要用得其所。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

...
模式既野好快摸熟,程度唔係一下子可以catch up.

October.  模式唔同咗,考既內容差天共地,思考需要廣闊好多,學你話栽整體程度一下子深好多。   發表於 17-4-1 10:29

shadeslayer 發表於 17-3-31 19:24
政府的錢係香港人的錢,要用得其所
like 白宮發言人、國教、焗腸外遊budget和 dick sound 吿示牌?
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170331/56503615

我無伴讀,係直情自己教認字。用部手教,-教就幾个詞-齐教:洗澡、乾燥、體操、噪音……,出街又睇指示牌、廣告、餐牌。日積月累禁教佢認。

October.  你教d字都好難寫,我記得我女K3係街見到識讀“工地出入口”,我同老公都已經好滿意。   發表於 17-3-31 21:50
MrBeast  當年我都是教認字先,方法和你大同小異,用了很多心血和時間  發表於 17-3-31 20:32

MrBeast  當年我都是教認字先,方法和你大同小異,用了很多心血和時間
所以做家長唔好大安旨意,無得懶,唔係小-就知味道~花多d心机準備好个小学,反而我女升中-就可以全放手,就算学习同測考,甚至功課模式全唔同,佢地摸-两个月就搞掂,程度靠佢地自己catch up.

回覆樓主:

我一向不贊成幼稚園生過早開始寫字, 但認為要提倡幼稚園生大量閱讀, 早早建立閱讀興趣、習慣和增加識字量。 當小朋友能認讀很多字, 他們才能閱讀一些與思考能力相符的書, 才有閱讀的趣味。至於寫字, 待他們的小肌肉發展好, 相信很快便能學好, 起碼本身已對該些字詞已有印象在先了。

Yanamami  以上講紧“認”字呢~  發表於 17-3-31 23:15
wonglily    發表於 17-3-31 22:34

MrBeast 發表於 17-3-31 20:21
like 白宮發言人、國教、焗腸外遊budget和 dick sound 吿示牌?
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/n ...

其實真的不知道你用報紙回文想講乜。你想講香港人英文差,教育部門係Dick dick 聲?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

October.  你教d字都好難寫,我記得我女K3係街見到識讀“工地出入口”,我同老公都已經好滿意。
唔係寫,係認~~識讀同明解。有語感。我女K2時只会个“車”字,但有曰去停車場路上見到个牌就識讀,我話你識哂三个字咩?佢話估到啦,x車x我地去攞車,仲唔係停車場?

有資源無資源,讀私立或學卷,都唔係最主要,認識醫生、律師仔女讀唔到書的,不是少數。

其實主要係睇父母有無心,晚晚伴讀中英文書,親子時間傾好多計。關懷小朋友的學習進度和情緒,你話咁都跟唔上,真係好少見。

Jane1983 發表於 17-3-31 23:36
有資源無資源,讀私立或學卷,都唔係最主要,認識醫生、律師仔女讀唔到書的,不是少數。

其實主要係睇父母 ...

同意你講法,幼稚園生唔係要迫佢寫字,係要教佢認字,認字唔使一定揸住本書迫佢學,日常生活周街都係字,慢慢教小朋友慢慢就儲到好多生字,而家父母好多撘車就攞手機玩,完全無親子時間,我地以前撘地鐵個個站唔同色教小朋友認顏色,大啲就教佢地鐵站嘅字,學字係平日日積月累得番黎,唔好諗住返几個鐘幼稚園會學識,仲有教小朋友中文字學拆字,由簡單嘅字到深嘅字,唔係呃你,我k2教小朋友個贏字,拆開亡口月貝凡,全部字佢都識寫,所以佢k2就識寫個贏字,父母放几多時間在子女身上,就會得返几多嘢,小朋友小一讀卷應該係上學期先會,下學期真係唔會再讀卷,我唔明同tsa有咩關係

Jane1983    發表於 17-4-1 10:37

有何好提議?如果政府可以在補底方面做多啲。同意政府角度要儘量做到資源公平分配。

不過教育子女家長責任更大。每日伴讀一小時做唔到,先重點train識讀考試題目易好多。
高分難,合格唔係好難。之後再慢慢適應。

‹ 上一主題|下一主題