用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會睇chapter books但英文說不好
樓主: 蝦米豬
go

會睇chapter books但英文說不好   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 17-2-23 13:15
各人有各自心得,但別小看字幕對學習語言的幫助,由其缺乏合適語境的小朋友,別勿(忽)略語言學習上,對認 ...

閱讀能力「正路」方法梗係由閱讀書本而來。一本200頁的書可能有4萬字, 快的孩子讀一小時多就完, 看字幕要看幾多部片幾多小時的電影才看到4萬字?

重有, 閱讀書本其中一個大好處就正是無畫面, 孩子由文字中想像出一個個畫面, 從而愛上閱讀。

第三, 閱讀書本, 可練速讀, 一目十行。常看字幕永世學不了。

所以, 有選擇下, 靠看字幕加强閱讀能力, 是極糟透的方法。

當然, 如果無選擇, 例如家在深山, 只有字幕電視, 無書本無報紙, 咁睇字幕的好處是顯然易見。

又或者唔開字幕唔明, 又想睇, 又不用改善聆聽, 咁可以一路看字幕。

又或者唔開字幕唔明, 又想睇, 但又想改善聆聽, 咁可以看字幕作為過渡工具。

呀女D dvd 我從不開字幕。年紀小未懂閱讀, 開都無用。年紀大少少可以閱讀時己發展好聆聽, 己不用開字幕。在阿女身上, 字幕從來沒有用。

笑而不語,希望我無把自(己)單一經驗當成絕對去意圖擠壓其他可行方法啦。

事實要按學習水平同環境去考量,可行方法永遠在夾窄思維外。
我覺得[比較家族]在香港就真係慢慢形成一個社會問題

有人話有病唔使睇醫生會自己好,我傾向如有須要可以找尋專業意見,無抵觸嘅。

樓主小朋友會睇,大概認字有一定能力,或者睇有字幕嘅YTPrograms會幫到少少。傾下偈啫,唔再講咩大道理

ABC-DAD 發表於 17-2-23 21:44
樓主小朋友會睇,大概認字有一定能力,或者睇有字幕嘅YTPrograms會幫到少少。傾下偈啫,唔再講咩大道理:fun ...

BTW, 人地樓主講孩子閱讀可以, 聽講不足, 你走去叫人睇字幕學閱讀!?

我講左我的意見, 給了理由, 加上例子。亦無乜補充。

網友看見覺得啱用, 咪用囉, 我又無讚左甚麽。

你覺得看字幕係天大良方, 可以繼續, 損害不了我或我孩子。

Don't let me be misunderstood
無字幕都好睇
Time in a bottle
Jim 真人唱

唔同感覺啫

我畀小朋友自己選擇,前提係為佢地學識分別清楚做左功夫,再讓佢地作出選擇。世界天天在進步

ABC-DAD 發表於 17-2-23 23:34
我畀小朋友自己選擇,前提係為佢地學識分別清楚做左功夫,再讓佢地作出選擇。世界天天在進步 ...

樓主孩子閱讀不錯, 聽講不足, 他/她問如何改善口語?  

你給樓主的意見係先看字幕學閱讀, 最後「比孩子自己選擇」?  Em..… 明白哂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

樓主去左邊呢?

我自己來說,可能因為口音問題,看劇大多要字幕輔助,唔係只能get 到6-70%,的確掛住睇字幕,好多時就miss 左畫面一些細節,所以如果可以,唔用就最好,但on the other hand,有幾次唔開字幕,好明顯我小朋友係唔太明其中一些劇情,不過大人和細路學語言能力又好不同,父母自己汁生

MrBeast 發表於 17-2-24 07:04
我自己來說,可能因為口音問題,看劇大多要字幕輔助,唔係只能get 到6-70%,的確掛住睇字幕,好多時就miss  ...

其實和看書不查字典一樣。簡單易明。最好梗係唔查,但唔明,咪查下囉。但選淺D書,不用查字典,是更好方法。你唔會話不要少看查字典好處,可以學埋lPA,係未?

字幕問題,可以選簡單的劇不用字幕開始。

我知道一個案,廿幾歲香港成年人經過努力,也可以過渡到不用字幕。相信多數孩子也可以。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-2-24 07:04
我自己來說,可能因為口音問題,看劇大多要字幕輔助,唔係只能get 到6-70%,的確掛住睇字幕,好多時就miss  ...
睇劇聽唔晒所有字都可以推敲到劇情講乜,但一啲資訊性節目(尤其講科學)有好多專用名詞唔睇字幕真係get唔到。

bobbob 發表於 17-2-24 08:41
睇劇聽唔晒所有字都可以推敲到劇情講乜,但一啲資訊性節目(尤其講科學)有好多專用名詞唔睇字幕真係get唔 ...
科技進步做就了我這類懶人,令語文能力下降
話時話,劇,我有分類:

1) chk過imdb 後唔使$都唔睇
2) 30mins內息機
3) 一路睇一路上ek
4)pat pat 痴在sofa 上

一碟好好食的菜,會令人想汁都lo 埋

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-2-24 08:56
科技進步做就了我這類懶人,令語文能力下降
話時話,劇,我有分類:
通常係1同3,好耐冇試過4,最近有無4(仔)推介?

bobbob 發表於 17-2-24 09:06
4仔
前排套 the crown 睇左未?卡通片moana 大人細路一起看都不錯

bobbob 發表於 17-2-24 09:06

Definitely Sherlock, it is a 5.不單止坐定定,看完後一兩天還會影響我思緒和回味。

如果睇 Sherlock 唔使字幕,聆聽無大成都有小成。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-2-24 12:20
4仔
前排套 the crown 睇左未?卡通片moana 大人細路一起看都不錯
阿仔應該對宮廷劇唔太大興趣moana睇咗,都ok,不過我仔鍾意sing多啲,日日唱oh my gosh look at her butt唱到我煩

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-2-24 12:27

Definitely Sherlock, it is a 5.不單止坐定定,看完後 ...
5即係乜??
睇過少少sherlock覺得都有啲恐怖,我仔咁細膽應該唔啱睇。cumberbatch個樣幾怪不過把聲好聽,the imitation game都好好睇

bobbob 發表於 17-2-24 12:54
5即係乜??
睇過少少sherlock覺得都有啲恐怖,我仔咁細膽應該唔啱睇。cumberbatch個樣幾怪不過把聲好聽,t ...

超越4級。無論故事,拍攝,演員,全是頂級。Cumberbatch 的演出超強。

My daughter and I were Sher "Locked".
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題