用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停不了的自殺!家長應如何自處
樓主: jadenhayden
go

停不了的自殺!家長應如何自處   [複製鏈接]

jadenhayden 發表於 17-3-1 10:28
今日又有跳樓了!同對上一單一樣,都同打機有關的!打機.....點樣處理比較好啲呢?由細到大唔俾打?
...
其實唔比打機唔係問題,但作為家長要問,唔比佢打機,咁比佢做D咩佢有興趣?

好多人機唔比打,但又唔會提供佢地有興趣既替代品,又或咩都唔比做淨要佢溫書識字,我覺得呢個先係問題。

October.  有d甚至當睇電視係洪水猛獸,都唔俾睇。  發表於 17-3-2 08:39

原來星加坡自殺率都唔細....

https://kknews.cc/zh-hk/education/eqzpzz.html

我個囡就來讀小學,係唔係真係會好辛苦?我都唔知會點?

Vanadium 發表於 17-3-1 18:52
原來星加坡自殺率都唔細....

https://kknews.cc/zh-hk/education/eqzpzz.html

其實新加坡讀書壓力一d 都唔細, 而且有資優制度,中學讀小一年。朋友話好多讀到痴左既小朋友。

認識一個家庭治療師,出於自己既知識,佢認為兒童自殺主因是家庭關係出現問題,導致自殺或未能阻止自殺。都有一定道理,若父母欣愛,對小朋友關愛足夠,即使學業出問題,人際關係差都可以得屋企支援。

crysta2l    同意!  最緊要有愛!  父母, 兄弟姐妹, 同學, 朋友, 師長, 長輩, 同輩(表兄弟姐妹), 街坊!!     發表於 17-3-2 15:56

回覆 Gigiwhx 的帖子

如果做家長的,守得住底綫,毋忘初衷,小朋友都可以有快樂童年。

Vanadium 發表於 17-2-21 23:43
每個人....包括孩童.....生存意義都基於成功感。

一個人永遠無成功、未成功過,仲不斷比人鬧,想死一定多 ...

以前兩試分工清楚,現在一試,根本就是大學入學試,學生感到考大學是唯一目標,考不進大學的就是失敗者。

香港小朋友差不多不是在學校就是在家。

在教育制度出問題下,家庭的確很重要。

但在家庭出問題下,若教育制度或學校仍比到小朋友滿足感,尋死的機會便細了很多。

兩條腿只有一條仍能站住,但肯定沒有兩條般企得穩。

過去10多年教育改革已知太多問題,希望下任特首及教育局能認真反省缺失,對年青一代教育有vision及ambition!

Doray    發表於 17-3-2 11:56

Vanadium 發表於 17-3-1 22:57
香港小朋友差不多不是在學校就是在家。

在教育制度出問題下,家庭的確很重要。

你分析得正確呀!小朋友有乜問題個個都話家庭教育出事。
小學階段,日常小朋友全日在校,放學又一大包功課要應付,咁其實父母得幾多時間教佢地做人既道理?課業以外溝通又唔夠,日績月累,上到中學已經唔采你,我惗父母都知話完鬧完要善後氹番,但年青人又受唔受?
打機問題係因為生活单調。揾唔到其他樂趣,又冇玩伴,捉棋都要有對手先得,手機方便又就手,個個同學都玩,唔識冇話題,互相影響下更難抽身。
我都煩惱呀仔經常要求打機,其實已協議周末先玩,但他還是心癢癢的,我相當討厭開發遊戲機既人,真係害人不淺。

回覆樓主:

一家人,有時話下幾句是平常事。輕生者在事前同家人爭執幾句,就指責是父母教子無方,沒做好父母角色,令子女尋死,這個判斷沒太多事實根據。
我十幾歲時都會同呀媽嘈,但唔會嘈下就想死。
打機係幾毒害人,也破壞親子關係,相信無乜想打機嘅細路認為屋企對打機的限制,覺得合理滿意,邊個唔想玩多D.
我小朋友快9歲,佢有個人興趣,甚少打機,但我都唔敢話佢第日一定唔會玩,不過相信佢嘅興趣會去平衡得到,唔會過太沉迷。
對於輕生者,我唔會一句就話佢哋軟弱唔肯去面對困難,佢哋有些只是十多歲人,做人都未識就要佢哋自己一個擔當晒所有困難?一個人成長需要時間,十多歲未明白人生,咁有幾無用,有幾懦弱?
佢哋係需要人幫助,只係無人發現佢哋內心嘅問題,有時十幾歲係未必會主動同父母講。父母是真的要留心多些子女情緒。

MrBeast 發表於 17-2-21 13:48
學校有冇parenting 、溝通技巧的課程比家長?社區、charity 機構間唔中都有辦,often free,留意一下 ...

不是一、兩個課程,家長就會改變!

Jane1983 發表於 17-3-1 21:53
回覆 Gigiwhx 的帖子

如果做家長的,守得住底綫,毋忘初衷,小朋友都可以有快樂童年。

都係!比起讀書我覺得小朋友的心裏健康更重要的!所以比佢地讀國際幼稚園!佢地依家好中意返學!逼得太緊係人都癫啦!

skkeung 發表於 17-3-2 08:21
不是一、兩個課程,家長就會改變!
上課是first step,上完就要問自己what am i going to do differently tmr!!

IloveJJ 發表於 17-3-1 12:09
點解要開始打?唔打有咩問題?
上星期家長日, 因為學生唔駛返學, 有D家長帶埋小朋友一齊見完家長就大班去聚會。見坐門口一排小朋友, 個個一人一部手機打, 排排坐, 都四年級了, 亦有細佬妹一齊打。真係阿媽叫都唔應, 要叫幾聲先應一下。見其中一位家長甲問, 點解俾小朋友打機, 家長乙回答, 話本來唔想俾佢打的, 但係又驚同學仔都有玩, 佢哋唔玩無話題, 會isolate。其實做父母點樣對待子女, 可以有一百個理由, 總之會令到自己心安理得。阿女班同學仔家長仲叫做大部份係中產, 都叫受過教育添, 真係死未。

jadenhayden 發表於 17-3-1 17:55
我其實都唔俾小朋友打機的!但有朋友話,細個唔俾打,第時會一次過打番夠本夠利!我所以唔知俾定唔俾
...
長大咗係佢既世界了, 唔理得咁多。依家仲細, 你可以培養佢其他方面興趣、嗜好, 咁就算間中玩下, 都唔會沉迷。大咗, 就有自制力了, 但細個開始打, 就變成了生活既一部份。

IloveJJ 發表於 17-3-2 10:31
其實點解會無玩伴?無其他樂趣?無對手呢?
我仔無打機,佢鐘意爆旋陀螺,Lego,象棋,睇卡通,睇書。細路仔 ...
可能JM得一個小朋友, 所以放學返到屋企同工人姐姐你眼望我眼。我好慶幸我生咗兩個小朋友。

不過, 教小朋友係由佢第一日嚟到呢個世界上開始, 唔係小學先開始。入小學之前有六年咁耐, 點解乜嘢興趣都搵唔到? 一定要打機? 我兩個小朋友都無打機, 雖然阿妹好鐘意打機, 但係佢好under control, 有時C6 weekend偷偷俾佢玩一兩鋪, 佢從來唔會死lue要玩。佢哋平時放學或暑假無嘢做, 就會睇書/畫畫/做圖工/彈琴/唱曲/玩積木..........總之, 佢哋一定有嘢諗到玩。我部iPad放响屋企無鎖, 電話又係eyes, 但佢哋最多都係weekend/暑假間中上youtube睇下卡通, 都唔會成日睇。

只要有其他興趣, 小朋友又點會沉迷打機? 你哋可以話係我好彩, 兩個小朋友天生乖, 但係, 我並唔相信巧合, 乜嘢都有付出, 我同C6落幾多力, 就種出幾多瓜。
‹ 上一主題|下一主題