用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 spk interview會唔會in家長呢?
樓主: Nomos
go

spk interview會唔會in家長呢? [複製鏈接]

回覆:spk interview會唔會in家長呢

其實spk出名係姐姐喺度讀 或者媽媽係校友都未必收 因為校長希望多啲家庭能夠受益於spk嘅教育 相反spn 因為識得有朋友嘅小朋友讀緊 知道好多位都係留俾弟弟妹妹 仲有好多專業人士 所以好難入

引用:Quote:siuwing2+發表於+16-11-23+14:13+ oh

原帖由 cclemon2009 於 16-11-23 發表
我係N無人仕,連宗教分都冇,住九龍平民,上年第一日上午第一組見,啊囡連warm up 時間都冇就入左房interv ...
恭喜你,請問你填表時是簡AM,PM 或 Any session?

ABCMum 發表於 16-11-23 15:37
恭喜你,請問你填表時是簡AM,PM 或 Any session?

填am

回覆:dreamdream081 的帖子

sophiell 發表於 16-11-23 15:34
其實spk出名係姐姐喺度讀 或者媽媽係校友都未必收 因為校長希望多啲家庭能夠受益於spk嘅教育 相反spn 因為 ...

其實呢排睇多咗D post, 見D家長話in得快又話咁快睇到D乜,in得耐問多D問題又話兩歲幾識得幾多,收又話易入唔收又話靠關係,其實我們地都應該信下自己揀嘅學校,家長心態真係好緊要,緣份遊戲,平常心,relax 反而可能有surprise
各位家長小朋友努力

引用:其實呢排睇多咗D+post,+見D家長話in得快又

Leanne123 發表於 16-11-23 13:55
年年都有不少人話自己N無入到,樓上又話收有關係多,都唔知信邊個好…………

...

過來人...SPN申請唔係個個有得in. 但從來無人個準則如何。而 SPK 好肯定唔係非有關係人仕無機會,好多一般人/非教友/非專業人仕只係普通打工仔女/非full time mom,甚至住到老遠都有offer.

大B同埋較淡定既小朋友,肯定有著數,呢個係最肯定。(利申:仔,舊年收左但無讀,因為係仔,女就一定lur飯應!都係果句,佢咁遲才in, 無撞期又係女仔既就去in啦,in左唔一定有機會,唔in肯定無機會)

RockMusicLover 發表於 16-11-23 19:48
過來人...SPN申請唔係個個有得in. 但從來無人個準則如何。而 SPK 好肯定唔係非有關係人仕無機會,好多一般 ...

那你選擇了邊間而放棄spk ? 我都是囝囝,雖然沒有小學back up, 但覺得學校很不錯,所以考慮報唔報...本身是教友,但家住九龍..

RockMusicLover 發表於 16-11-23 19:48
過來人...SPN申請唔係個個有得in. 但從來無人個準則如何。而 SPK 好肯定唔係非有關係人仕無機會,好多一般 ...

超級版主

溫馨提示:討論時請冷靜,大家應互相尊重,本主題內嚴重離題或不友善回覆內容已被屏蔽,如情況沒有改善,版主會將主題關閉,漠視版主提示者,有可能會收到警告牌或禁言。敬請留意,謝謝合作!

lanayan 發表於 16-11-23 20:25
那你選擇了邊間而放棄spk ? 我都是囝囝,雖然沒有小學back up, 但覺得學校很不錯,所以考慮報唔報...本身 ...

SKH.. 另一方面有好多女仔選擇了SPK而放棄SKH. 兩間舊年都係最遲收表同最遲in,及最遲公怖。

lanayan 發表於 16-11-23 20:25
那你選擇了邊間而放棄spk ? 我都是囝囝,雖然沒有小學back up, 但覺得學校很不錯,所以考慮報唔報...本身 ...

家住九龍的話如不打算搬過來,又不是自己接送,記住要check清楚佢地有無校車到,同埋要搭幾耐,畢竟小朋友太細個搭咁遠真係好辛苦。如係仔更未必是為了上小學而讀。
‹ 上一主題|下一主題