用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙插班
樓主: YYbb111
go

喇沙插班 [複製鏈接]

喇沙小學有好多不同特質的叻孩子,前坐同學數學超凡,後坐同學棋藝超凡,左右同學讀書超凡!令人大開眼界!

引用:Quote:siden+發表於+16-3-24+17:58+每年幾

原帖由 Soundervolt 於 16-03-24 發表
如果直屬加埋自行過馬路既學生大約係全六年級85%。
收85%好有人情味。
咁入唔到果15%真係唔適合。

回覆:喇沙插班

樓主會考慮插男小拔嗎?大家意見如何?

siden 發表於 16-3-24 19:20
收85%好有人情味。
咁入唔到果15%真係唔適合。
其實收咁多主因係中學部收生多..... 淨係直屬位都夠收小學部一級既75%學生有多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 16-3-24 14:00
插得入嘅,理論上係實過到馬路...唔應該會"擔心"
而且聽聞舊年全收Band 1 + 2學生

呢句說話有D政治不正確

大多數LS小學部家長應該只會話: 收得85%學生, 仲有D屬於B1既都上唔番中學..... 上到個D個個都覺得自己個仔一定係B1家嘛!

小曳人  可能我唔個咁嘅人  發表於 16-3-25 07:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小曳人 的帖子

如果為了插班喇沙小學,應該選擇英華,雖然KTS也是一所很好的學校……
我同意英華林校長眼光很好,但憑從別的小學過來的插班生表現來看,喇沙的何候校長和SFA劉校長眼光也非常獨到!

小曳人  SFA面試唔駛見校長架   發表於 16-3-25 07:51

直資私小尖子擁住去讀,由要俾錢變唔使俾,小學點會成績唔好?我只係好奇係喇沙小學走個班係向上流多定向下流多?

引用:直資私小尖子擁住去讀,由要俾錢變唔使俾,

原帖由 stockmike 於 16-03-25 發表
直資私小尖子擁住去讀,由要俾錢變唔使俾,小學點會成績唔好?我只係好奇係喇沙小學走個班係向上流多定向下 ...

唔好以為每年級都會好多同學離開,插班嘅學生未必需要有同學離開先至有位加入,因為學校會用每班三個留班位去收插班生,所以小一正式收生時會係180個P1學生(唔計叩門收生),到畢業P6時大約會係198人。咁究竟中途離開咗嘅學生去咗邊?好簡單,就係去咗更適合佢地嘅學校囉。我見過嘅有轉咗去德瑞(唔係大埔,而係山頂嗰間)及其他國際學校、移民海外、或跟LS唔同學習模式但更適合個別學生嘅學校,所以唔應該話有向上或向下流之分。

hkpapa852 發表於 16-3-24 22:04

呢句說話有D政治不正確

嘩...咁講就人人自危喎...下下靠抽....咁多B1生咪可能最叻果批睇住D行得俾佢地慢既同學過馬路

醒目開學勳章 貢獻勳章

so far,真係未聽過有人受到壓力而被轉校!
只知留班嘅未必係全班成績最差嗰位,校長明言:留班係珍貴資源...大家要好好珍惜機會!
而今年P3都係32人一班,仲有"水位"收插班生

至於banding問題,男校band 1率偏低係正常現象,我著眼點會係:有~10-15% band 3生,provide that 學校無趕過人走,呢樣已經唔錯啦!

其實我會對band 2生嘅生存問題多d留意,係因為幼子唔似哥哥咁聰明。
我會睇成書院有一批band 2生,但唔會話某年收多咗band 2學生,因為點講~ band 1都係佔大部份嘅!而書院用佢能收尖子嘅學額去收自己嘅band 2仔,呢樣好令人感動!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

劉七華 發表於 16-3-24 21:45
樓主會考慮插男小拔嗎?大家意見如何?

如果係DB,應該KTS機會大d因為以我所知,去年小二插班嗰批,11個有offer嘅,當中有3 APS,3 KTS,2 SFA (當中應該有4個同時有LS同DB offer,其中兩個揀咗LS,另外兩個揀咗DB.....)
而KTS今年亦有人轉去DB 小三
反而唔太清楚YW轉DB嘅數字,反正有奧數大獎,就有揀男校嘅通行証!

恐龍家

今年有一個YW插入DB小二

引用:今年有一個YW插入DB小二 +

原帖由 ms.giggle 於 16-03-25 發表
YW插DB一定又是全級一,二名的了

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-3-25+08:04+編輯

原帖由 小曳人 於 16-03-25 發表
DB同LS都同時收的,真的很難決擇

醒目開學勳章 貢獻勳章

劉七華 發表於 16-3-25 09:31
DB同LS都同時收的,真的很難決擇

當年DB出結果先,迎新日應該係LS面試日,而LS面試後即註冊
同班同學媽媽早收到風會收到面試call,到收call後佢同我講:放心... 應該唔會去面試,仲有機會
另一位同校同學就因為有細佬跟尾,所以揀LS

所以真係好難揀?又唔覺
另一位家長同我一樣,只報津校插班添!
其實,咁啱我地幾個都有兩個或以上嘅小朋友.....只係因應大家財力同跟住嗰個係仔定女,已經有答案

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-3-25+11:28+編輯

原帖由 小曳人 於 16-03-25 發表
小曳人,你小朋友當年SFA應該都是全級頭三名,而呢啲條件真係唔係人人有

所以我覺得插得入LS係異數。

大部分小朋友都只係凡人。

由始至終,楼主都應該考慮究竟YW定KTS適合自己一讀六年,rather than 邊間有利插班LS

引用:所以我覺得插得入LS係異數。 大部分小朋友

原帖由 siden 於 16-03-25 發表
所以我覺得插得入LS係異數。

大部分小朋友都只係凡人。
無錯嘞,兩間都已經係好好嘅學校,好大可能讀咗是但一間都唔捨得走呢,而且KTS升中派位相當之強,會有更多好學校選擇。

引用:今年有一個YW插入DB小二 +

原帖由 ms.giggle 於 16-03-25 發表
如果成功插入DB同LS,我會揀DB,始終係神校,正如用家講插入LS的係異數,一般都較平凡啲,不喜勿插!

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-03-25+發表

原帖由 劉七華 於 16-03-25 發表
如果成功插入DB同LS,我會揀DB,始終係神校,正如用家講插入LS的係異數,一般都較平凡啲,不喜勿插!:unknow ...
我揀LS

‹ 上一主題|下一主題