用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優一定會有自學能力?
樓主: waiman222
go

資優一定會有自學能力? [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 15-7-15 19:27
臨門一腳識諗都已經好好。
我諗呢度好多媽媽都好心急/擔心唔知自己嘅小朋友究竟幾時會開竅,見住小朋友唔係 ...
其實我本身讀中學時目標都係將成績維持係B,有一兩個A就已好滿足,到中四才來發力。因為無摘A的壓力,中學生活是我人生中最無憂無慮的日子。現在阿仔中一已開始話科科都要考A,成日話自己仲有好多地方需要進步,我是有點兒担心的。一開始就給自己咁大壓力,可以堅持到幾時?我自己認為成績只是達成目標的工具,例如入心目中的大學和學系。最開心係見到阿仔走去畫畫、睇雜誌、嘗試設計遊戲程式或做其它他喜歡的事,總覺得這些才是他學習和運用創意的時候。不過,我好抗拒仔仔打機和睇電視,放假才可以一日打機一個鐘和睇電影的。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-7-15+19:27+臨門一

原帖由 lillymarie 於 15-07-15 發表
其實我本身讀中學時目標都係將成績維持係B,有一兩個A就已好滿足,到中四才來發力。因為無摘A的壓力,中學 ...
真係未發力既又擔心,發力過度又擔心。

唔知係咪仲算細(升小二),我仔暫時仍然係嗰種有長遠目標(如想做研發藥物),但未係能時刻提醒自己嘅人。但如果嗰樣嘢係短線嘅,就可以自動波努力(如放假時想有好長時間睇書,就會自動波做功課先)

我自己會擔心自己唔識引導小朋友點行,怕浪費了他的能力,唔想佢好似資優表哥咁浪費天資。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-7-15+19:27+臨門一

其實我本身讀中學時目標都係將成績維持係B,有一兩個A就已好滿足,到中四才來發力。因為無摘A的壓力,中學 ...
我都好鍾意睇住自己嗰仔畫畫同寫故事,會睇到佢腦袋裡裝什麼,諗什麼

回覆 S-Kwok 的帖子

講真,點先叫做唔浪費?
for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 講真,點先叫做唔浪費

講真,點先叫做唔浪費?
如果好似表哥咁,係資優兒童,但偏偏不讀書,以致喺中學時留級,出年考DSE, 依家先諗到自己想做咩,開始發奮讀書。喺我眼中,我會覺得如果作為家長,能好好的指導,或能令佢早點開竅,起碼,唔會浪費一年時間,若能好好的利用資優生比別人學得快這優點,就能令自己學習得更多更好。

S-Kwok 發表於 15-7-16 06:59
如果好似表哥咁,係資優兒童,但偏偏不讀書,以致喺中學時留級,出年考DSE, 依家先諗到自己想做咩,開始發 ...
一個資優兒童要成績差到留級其實好不容易的喎!咁即表示他沒盡好學生的本份,上課沒留心沒交齊功課,又或者考試時不用心作答啦。這和開竅有些不同,是否他父母見到滿缸紅的成績表也沒甚麼反應,一心要讓他自由發展呢?父母對他沒有要求?他個性很反叛不受教?有另外的學習或情緒問題?家庭不和諧?背後原因耐人尋味。

S-Kwok 發表於 15-7-16 06:59
如果好似表哥咁,係資優兒童,但偏偏不讀書,以致喺中學時留級,出年考DSE, 依家先諗到自己想做咩,開始發 ...
有時父母太在意小朋友有能力學得快學得深學得好,唔覺意畀小朋友知道自己既能力或高估自己既能力,會覺得唔駛盡力都做得好過人,或者遲d先發力都追得上人,慢慢就疏於學習,然後發現事實上唔係話追就追到,失敗感 (尤其原本係優越感) 會令佢地最後放棄,我覺得呢d就係浪費,小朋友有冇能力都應該知道自己既責任,進步比成功更有助令人成長

annie40  值得反思,好。  發表於 15-7-16 22:13
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

其實「自學」會否成為資優兒父母的包袱呢?

如果單靠小朋友按興趣自學,他有可能只學自己喜歡的,覺得悶的就跳過不看,結果懂的只是片面。

好似我細仔學琴咁,鍾意的歌就一直練,又難又悶的歌就成日「唔記得練」。老師成日勸他,個腦好聰明但手指唔聽話,次次都叫他練音階,他就天天失憶。每次他向我報告練完琴,我都要問:「練咗音階未?」學琴咁多年,我都仲要留心聽佢練琴,以防他「偷工減料」。有朋友不以為然話我太辛苦了,但唔係咁,怎會有如今的進度?

自學的能力這問題我都諗咗好耐。阿仔甚少自動去練琴,咁係咪叫做無自學呢?係咪表示他不喜歡學琴呢?我的結論是:阿仔缺乏的是「自律」能力。

引用:其實「自學」會否成為資優兒父母的包袱呢?

原帖由 lillymarie 於 15-07-16 發表
其實「自學」會否成為資優兒父母的包袱呢?

如果單靠小朋友按興趣自學,他有可能只學自己喜歡的,覺得悶的 ...
這個“自學”能力我都思考緊,尚未諗通。有時見到呢類小朋友會自動波睇知識性嘅書,越睇越起勁,說實,除了羨慕,亦會諗自己仔究竟欠缺什麼? 還是我唔識引導? 還是我貪心? 唔理解? 還是仔本質僅只於此?  係要再高啲智慧,先會自學?

仔2歲時,冇需人教,自己學識abc, 123,串字,計數 ……,依家一些簡單嘅代數,唔洗教,自己解釋到,明白概念,但有時佢又唔係想像中咁醒。而且,最大問題係佢好怕失敗,我覺得呢樣嘢係其中一塊絆腳石。 總之, 我有好多嘢想唔通。

順便發吓牢騷

可能我大仔有學習困難,令我覺得只要孩子身心健康地成長,將來衣食無憂,我心已經好安落。現在要他們努力學習盡學生本份,期望將來工作上亦是一個盡責的人。做個忠誠可靠的人,對我說已算成功,不必太聰明。

MASAYA 發表於 15-7-16 11:52
有時父母太在意小朋友有能力學得快學得深學得好,唔覺意畀小朋友知道自己既能力或高估自己既能力,會覺得唔 ...
我一直假設父母說孩子未開竅的意思是成績只是B,未能名列前茅罷了。若去到僅僅合格甚至不合格的地步,就肯定有態度或能力的問題。這種成績確實很難追上。
我有位朋友的孩子小學初中一直考第一,到青少年期突然說要好好享受人生不想將精神時間花在讀書上,結果成績一落千丈,去到為考試合格而感到鬆一口氣的地步。雖然臨考大學前兩年終於醒覺,但只能追回中上的成績。感恩是夠分數入讀理想學系。

我聽完朋友的故事就覺得最理想還是享受人生之餘,仍有過得去的成績。有時去得太盡會有反效果。

我覺得資優小朋友一定有自學能力。問題是他是否找到自己喜歡的「研究題目」。但如果家長的期望是資優小朋友全方位自學,考試讀書自動波搞掂,這只是一個不合理的奢望。例如一個數學資優小朋友,不代表對中文有興趣,分分鐘成績比正常小朋友還差。我覺得家長還是應該接受資優不等於績優;資優可以好specific,唔一定全面。個人認為家長的首要責任是調節資優小朋友的心理質素(聰明不代表不需要努力)。

MASAYA    發表於 15-7-17 11:24
lillymarie  說得有道理!  發表於 15-7-17 11:14

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-7-16+11:52+有時父

原帖由 lillymarie 於 15-07-17 發表
我一直假設父母說孩子未開竅的意思是成績只是B,未能名列前茅罷了。若去到僅僅合格甚至不合格的地步,就肯 ...
我自己覺得未開竅嘅意思係指學習態度上。希望多講、多解釋能令小朋友知道凡事都係要學習,要認真、努力學習。我仔以前會以為佢什麼事都係天生識,其實佢忘記了佢係透過閱讀而學習,由於佢愛閱讀,所以佢係不知不覺地學了,佢唔覺得呢個係一個學習過程中。
自從我諗得明佢呢樣嘢之後,我就要成日解釋,要佢明白人天生除了呼吸,食奶、行路都係要學,佢所識嘅,其實係從閱讀中學習,(可能只係佢學得快,或唔需要別人特別解釋就明白而矣),依家,仔比以前較好,但有時遇著佢係需要別人特別解釋嘅,佢就會覺得自己好蠢,從而誘發情緒問題

S-Kwok 發表於 15-7-17 13:09
我自己覺得未開竅嘅意思係指學習態度上。希望多講、多解釋能令小朋友知道凡事都係要學習,要認真、努力學習 ...
有d小朋友係好容易學左都唔知,有時我見我女識左d新野,我會問佢點知,邊度學返黎,佢答到既話,久而久之佢有問題就識得去邊度搵答案,當然有時都會答唔知點知,話自己諗到,咁就算,有時d野唔駛太清楚
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

beastiebistro 發表於 15-7-17 09:58
我覺得資優小朋友一定有自學能力。問題是他是否找到自己喜歡的「研究題目」。但如果家長的期望是資優小朋友 ...

Yes,我女正是如此,math吾洗理都好成績,但中文就...佢小一無溫書中英數都係A,咪以為吾洗溫書囉,結果中文每況越下,到升小四我先開始插手,因為佢小二巳經吾比我同佢睇功課&溫書,但成績咁仲點有借口吾比我理呢,呢兩年中文好吾容易先由吾合格邊緣上返最近嘅B+, 老師都當全班同學前讚佢,嘗到少少甜頭,佢好開心,...最近佢仲開始訓醒,同我講溫習用拖字訣係無用嘅,反而夜晚無得睇電視,不如拿拿林溫晒先(因為條友成日拖同閃,而我堅持吾溫書夜晚就無TV time,都好多爭拗㗎),而且佢開始接受努力同成績係掛勾嘅,仲肯跟time table做嘢,主動做補充練習..... ok, 睇下我可吾可以慢慢放手先

其實我同daddy都無嘜學識,我地係管多於敎,吾識答佢嘅唯有叫佢問老師或者上網,齊齊查字典咁囉,自學精神,人人都應該培養,佢學校都提倡,有這精神就有能力,係多少問題啫。

lillymarie  妳和女女的努力終於有成果!  發表於 15-7-17 17:13

我自己的做法是Feed the knowledge BUT NEVER feed the ego。對我兒有興趣的科目,買書我絕不手軟。同一時間,我由一開始從來不曾讚他聰明,亦嚴禁身邊的人(包括老人家,熟朋友,甚至老師)讚他聰明。我給他灌輸的概念就是一山還有一山高,世上叻人比比皆是。而每個individual的強項是不同的。所以比別的小朋友懂多一點某方面的知識沒甚麼大不了,亦不值得沾沾自喜或睇小別人(因人家的另一方面可能比他強得多)。這方面我是非常嚴格執行的。個人覺得正因為我兒沒有一個inflated ego,他從來對自己的智力不以為然,對贏輸並不十分執著(輸了不怕沒面子),會全力以赴但不會對結果太着緊。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-7-17+13:09+我自己

原帖由 MASAYA 於 15-07-17 發表
有d小朋友係好容易學左都唔知,有時我見我女識左d新野,我會問佢點知,邊度學返黎,佢答到既話,久而久之佢 ...
其實我只想仔知道,凡事都係要學,如果唔糾正,久而久之,佢會一直以為咩都唔洗學就識,要學就係蠢

S-Kwok 發表於 15-7-17 16:12
其實我只想仔知道,凡事都係要學,如果唔糾正,久而久之,佢會一直以為咩都唔洗學就識,要學就係蠢:igiveup ...

你仔現在似乎是覺得若他學得慢,不能一下就明白就是好蠢。我細仔也在學類似的功課,就是學懂欣賞自己的優點和接受自己的限制。
他們的心靈好脆弱,自我價值低,稍有挫折就會好灰心沮喪。他們不是不知道,而是未能接受。
我都在想辦法幫阿仔。Clinical psychologist就話要他爸爸多點讚賞個仔,不停地給他肯定。我老公都好努力。有時我覺得阿仔是在試我地,為少少挫折不停地罵自己蠢,我地有時會答佢:唔識都好正常啫!

引用:+本帖最後由+lillymarie+於+15-7-17+17:42+

原帖由 lillymarie 於 15-07-17 發表
很好嘅提醒,要令佢有肯定嘅價值。
我依家都會講比佢聽“唔識係好正常”

自學相信只限於她喜歡科目,  不過我覺得是要有人引導佢。如果小朋友無良好學習態度,  無論是否資優, 大人都要出手。
‹ 上一主題|下一主題