用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC
樓主: Westvin
go

請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC   [複製鏈接]

引用:我大女剛上小學,我想話小一的中文真是好深

原帖由 Joy33 於 14-12-14 發表
我大女剛上小學,我想話小一的中文真是好深😓,雖然都追到,但就唔太願寫中文字!
所以我先要細佬考 ...
上小一之後,我覺得好好彩當年放SC(唔係SC唔好,SC英文好,係我仔英文都ok,中文反而平平),同佢揀咗KV想balance 一D。小一中文考試卷前前後後考三粒鐘!有同學做唔哂。仲有常識數學都係寫中文㗎!我仔英文ok㗎,有TSL offer (但冇去註冊)。KV英文寫和讀都ok. 係要外補oral. 如果我在家自己教中文,一定唔夠KV有系統。我仔仍然只愛睇英文書,但唔怕寫中文,唔抗拒功課。

我真係唔知中文定英文邊樣難啲,但有樣野肯定....英文要響出面搵人教一定比中文易好多....另外,無論係點難(英文定中文)如果只係為響香港讀書既話,我都覺得最多係小一頭半年適應問題....當然如果你要英文laklak 聲就另作別論,不過我有朋友個女細過讀英文幼稚園,當年佢個女英文都laklak 聲,依家小五已經要再學過..

sissysze 發表於 14-12-14 14:47
其實啲人甘唔喜歡/認同 kv 嘅教學方式 / 文化,又要去報,考到又唔讀,攪到手渣 waiting 嗰批要煩/擔心多幾 ...
agree, 太多人對kv有誤解,俾我也是揀kv,英文自己教
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Nateric 發表於 14-12-14 16:45
其實中文,英文都無話邊樣難。現在小一入學兩樣都會考,缺一不可。比我㨂,我會視乎經済能力,同小朋友適唔 ...
上到小一你就知中文有幾難
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC

有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場。我舊年就棄sc 選kv

katySuen  me too!!  發表於 14-12-15 14:09

回覆:sissysze 的帖子

Agree

我都係覺得中文難處理所以寧願簡KV, 反而只有培正呢D龍校先可以令我有放棄KV既想法.

引用:其實唔係今年,係呢幾年都係多人揀sc多過kv

原帖由 creama 於 14-12-14 發表
其實唔係今年,係呢幾年都係多人揀sc多過kv,唔止sc連LH,hkps都越受吹捧。   
近年教育界不斷質疑究竟早學 ...
其實都有研究6歲之後先學學術對小朋友最好。

回覆:bbalau 的帖子

你仔好叻, TSL都唔讀, 咁你地讀邊間小學呀?

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-14+發表其實

原帖由 konew720 於 14-12-15 發表
其實都有研究6歲之後先學學術對小朋友最好。
喺香港就要面對現實。SC/KV小朋友在校外也要進補才有較大機會考上好小學。

brrbaby2007  very true  發表於 14-12-15 10:35

klm402 發表於 14-12-15 09:33
我都係覺得中文難處理所以寧願簡KV, 反而只有培正呢D龍校先可以令我有放棄KV既想法.  ...
agree!!

坦白講, 作為SC畢業生既家長, 我認真的講, SC既中文訓練, 對升上一般官津中文小學, 係唔足夠應付.
以對升小適應嚟講, KV係會好D. 但SC學會的, 就係學術以外的技能
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

klm402 發表於 14-12-15 09:33
我都係覺得中文難處理所以寧願簡KV, 反而只有培正呢D龍校先可以令我有放棄KV既想法.  ...

請問高主教 vs KV 點睇?

brrbaby2007 發表於 14-12-15 10:34

老老實實呢, 可能基於唔太熟悉高住教既關係, 我一直認為呢間幼稚園好一般咋, 記得佢係近呢6-7年先開辦返幼稚園, 所以我覺得KV有絕對既歷史優勢. 到底都係KV好D, 何況KV都有高主教幼稚園轉過黎既學生.

hkpapa852 發表於 14-12-15 10:29
坦白講, 作為SC畢業生既家長, 我認真的講, SC既中文訓練, 對升上一般官津中文小學, 係唔足夠應付.
以對升小 ...
同意,兩間相比,SC較balance,英文又比kv 好,really apple vs orange.
不過有一點選擇sc 或許會忽略的是:SC相對需要多些家長involvement, 有些會喜歡,但如沒時間跟就可能kv會適合些(不代表kv完全不需跟)

引用:Quote:klm402+發表於+14-12-15+09:33+我都

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-15 發表
高幼不是100% 上高小,但如你覺得高小已滿足咪ok 囉,但要唸埋如高小唔收又點? 讀kv 嘅唔多去高小,因為o係hk side & kv 嘅家長 like 去叩津小 rather than 讀2線私小。

引用:Quote:Nateric+發表於+14-12-14+16:45+其實

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-15 發表
上到小一你就知中文有幾難
其實他而家出外學的中文已是小一程度,一個星期出去學三小時,希望下年小一可以輕鬆些。
我覺得培養全面也很重要,因為現今小一面試太多元化,樣樣都問,不單學術,處璄問題也會常問。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-12-15+10:29+坦

原帖由 MrBeast 於 14-12-15 發表
同意,兩間相比,SC較balance,英文又比kv 好,really apple vs orange.
不過有一點選擇sc 或許會忽略的是 ...
非常同意,家長的參與程度很不同。

creama 發表於 14-12-14 11:13
其實唔係今年,係呢幾年都係多人揀sc多過kv,唔止sc連LH,hkps都越受吹捧。   
近年教育界不斷質疑究竟早學 ...
How about KV vs HKPS (Ascot)?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題