用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要? ...
樓主: mcbb916
go

有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要? [複製鏈接]

I know of one parent who didn't take up KV offer, because she said she could not cope with the school handouts as they are all in English.

引用:請問一下讀kv的家長,+需唔需要出外補習英

原帖由 CherryBun 於 13-11-08 發表
請問一下讀kv的家長, 需唔需要出外補習英文及普通話呢? 傳聞話英文比俾較弱。 讀唔上的小朋友又會唔會勸 ...
朋友女係根德園畢業,住美孚一頭,好幾個同學都有報鑽石山英文  phonics

回覆:poloking 的帖子

Agree!其實只是大家在bk平台互相討論下,大家發表看法,希望在讀家長不要介意,相信大家都自有選校原則……討論中可以令其他家長了解更多,再加埋面試後感,考慮kv是否自己心水!

我相信每所學校必定有用心教學的老師, 只是大家用不同的方法, 會適合不同的小朋友 大家家長選不同風格學校, 各取所需
有時候家長靠面試時參觀學校的短短時間(KV實在很短), 的確可能未可確實理解學校情況, 唯有不斷用其他方法找出學校的評語

請問KV的普通話是由K1學起的嗎?

引用:Agree!其實只是大家在bk平台互相討論下,大

原帖由 confidence 於 13-11-08 發表
Agree!其實只是大家在bk平台互相討論下,大家發表看法,希望在讀家長不要介意,相信大家都自有選校原則…… ...
同意

但看到那些不盡不實嘅posts,
那些什麼讀完呢間學校之後,就會悶得一臉死灰,
做完呢間學校咁多嘅功課之後就會影響累得會死,
讀完之後就沒有了那快樂的童年,
之類之類,

實在有須要弄清楚!

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要

其實最緊要係知道自己小朋友適唔適合!就算俾佢地入到又點!如果唔適合咪小朋友辛苦時你又辛苦!我老公細路讀呢間都好開心,仲讀得好舒服!所以我奶奶都想個孫入返!但我覺得唔適合我同我個囡!所以冇報!另外,我朋友個囡同阿媽讀到差唔多癲哂咁,最後k2要轉返出黎先好返啲!所以我覺真係要諗清楚係咪真係適合你小朋友!

咁其實kv係咪真係唔適合比較活潑的小朋友?

引用:Quote:原帖由+confidence+於+13-11-08+發表

原帖由 DwarfMaMa 於 13-11-08 發表
同意

但看到那些不盡不實嘅posts,
其實interview除了讓學校select學生外,也是家長認識學校的一個機會 所以有家長會見原诀定唔讀,有其個人看法!anyway我自己就好欣賞kv家長的修養,回應对题,可以很solid地提出kv的仪勢!反颧有些學店的用“用家“,只懂以“樹大招風“和“非用家“的說法,阻止不同聲音的家長發聲!坦白說kv sc呢d先係真正樹大招風!

回覆:mannitol 的帖子

我大仔KV 畢業,佢畢業時話第日佢個仔都要讀根德園,仲请老師收細老(未出世)!我好感動,亦感受到小孩子愛学校。

引用:我仔仔係今年K1生,我想講係kv真係一間好好

原帖由 貓貓人 於 13-11-07 發表
我仔仔係今年K1生,我想講係kv真係一間好好嘅學校。由於仔仔在細校,那裡部份課室是落地玻璃望到一大片草地 ...
我仔仔都係

引用:我仔仔係今年K1生,我想講係kv真係一間好好

原帖由 貓貓人 於 13-11-07 發表
我仔仔係今年K1生,我想講係kv真係一間好好嘅學校。由於仔仔在細校,那裡部份課室是落地玻璃望到一大片草地 ...
我仔仔都係

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要?

我都好鍾意KV,而且近屋企好多,但係我覺得Pods會適合我囡多D,所以我大多數會放棄。原因係我囡比較怕醜、慢熱同文靜,而Pods其中一個強項係會train up佢嘅presentation skill,而呢一樣我覺得對於將來考小一都好有幫助。再者,佢而家返緊PN,我見佢開朗咗好多,所以我寧願佢留返係適合佢嘅學校,好過去一間係我認為適合佢嘅學校。

回覆:有冇人IN完根德園後決定就算有OFFER都唔要?

carol0914 發表於 13-11-8 07:25
其實最緊要係知道自己小朋友適唔適合!就算俾佢地入到又點!如果唔適合咪小朋友辛苦時你又辛苦!我老公細路 ...

其實都好想了解清楚各學校, 因為各學校都有自己的特式和教學方法, 但作為新手媽媽, 特別是第一任媽媽, 對學校的認識, 有時真是靠聽番來, 但有d comment又未必是事實, 因各人對學校的感覺都不一樣。

我覺得KV應該是一所好學校, 聽到有d媽媽說學校可以train到小朋友自動波做功課, 上小一無問題, 考小一又好, 不過我小朋友係坐唔定, 我都好想知佢適唔適會讀呢類學校, 到底老師係用嚴的方法令小朋友跟學校的方式和規距, 還是用勸的方式啦??這個我很concern, 我不想我的小朋友在軍訓的方式下學習(我不是說KV是軍訓式, 我只是打個比喻), 但其實又有家長喜歡軍訓式咁教, 最重要唔好錯配。

引用:仔仔女女讀KV嘅媽媽可唔可以分享下KV日常英

原帖由 rgalc 於 13-11-08 發表
仔仔女女讀KV嘅媽媽可唔可以分享下KV日常英文同普通話有幾多堂同時間呀

...
每日英文堂主要由本地老師教。基本上日日學新嘢。K1都係A-Z,K2開始生字,K2尾開始學句子,K3深D生字,句子長D。要串字,但冇背句子。KV spoken English 比較弱,但written English 唔錯的。NET教phonics,一星期兩堂。

普通話我真是唔知幾多,就算有都係唱歌仔。如想考普通話certs, 一定要外出補,因為要背指定既詩。

引用:仔仔女女讀KV嘅媽媽可唔可以分享下KV日常英

原帖由 rgalc 於 13-11-08 發表
仔仔女女讀KV嘅媽媽可唔可以分享下KV日常英文同普通話有幾多堂同時間呀

...
講多一句:中文無得頂。

我吾明點解本地老師教英文會差d, 有d本地老師英語口音一樣好地道。個細路講英文好吾好細個時好悌家長。我成日覺得ek平台好多打手。

無親子功課對在職媽媽是天賜禮物。有時間我真的希望跟小孩去公園玩或看書說故事(我同阿女都鍾意個d書,而不是逼住悌個d)。

fafapot 發表於 13-11-7 22:22
我都冇興趣! in 完連個囡都話唔鐘意

me, too

引用:講得好!上年+in+我囡囡嘅2個老師面無表情

原帖由 lw1123 於 13-11-07 發表
講得好!上年 in 我囡囡嘅2個老師面無表情,最後竟然有pm offer,但我同爸爸都鍾意skh多啲,起碼唔係一尾死 ...
好叻呀,kv同skh都有offer,呢兩間係我dream school!!希望我仔仔都有你囡囡咁叻!

‹ 上一主題|下一主題