用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咁既成績真係band 3成績?
樓主: 燁燁媽
go

咁既成績真係band 3成績?   [複製鏈接]

回覆:978212 的帖子

Totally agreed ! 我仔正正是衰卷淺手上

我想問問係咪睇每間學校的ranking再細分幾名內屬band 幾?我見大家都有咁好grade 但先屬b2中至b3.咁

回覆:yipcharie 的帖子

先將學生成績排名次,banding是以往學生pre s1成績為學弟妹爭取b1 b2 b3學位,普通小學每個band約佔三分一,有些區內名校可能b1生佔一半或以上,但因學生成績競爭激烈,被迫跌入b3但可能在普通小學已是b1或b2了,對這些學生來說非常可悲,未必全A是b1,有B有C是b2,C 或以下同學是B3,這個派位制度除學生努力考好呈分試外,還要看校網,其他學生成績,策略,最重要是運氣,到最後未必真正配對到一間合適的學校,除非能自行成功或考入心儀直資

ymama  想請教:假設普通小學(30% BAND 1生)考第二十, 比名小學(BAND 1 生50%)考40著數?
但又那麼多人想要入名小學?唔明啊??  發表於 13-5-10 10:07

家長好大壓力

回覆:yipcharie 的帖子

學生仲大壓力,連小朋友也要很好EQ,無論結果怎樣,要欣然面對,迎接新的開始,不要氣餒

回覆:安格斯媽媽 的帖子

ymama
其實入那種小學適合,真是要學生入學才知。
1. 全統一條龍名校:大部份英小,不用煩腦升中派位,能跟得上便可直上中學,但亦有人中途離場,一般程度深,就同學比較富有,競爭頗激烈。
2.地區名校:band 1率比較高,派位成績理想,大多可以自行考入b1a心儀中學,程度比較深,學生競爭也激烈,有機會做成樓主情況,儘力令成績不錯,但也不能如願成b1生,甚至淪為b3,課程可銜接中學,升中適應力也比較強
3.普通小學:可能只有1/3 b1位,但程度中等就算b1生也未必能銜接升中,但同學間競爭不算劇烈,可能成績平穩全B 也能成B1生,但自行能力相對比第二類弱,同區中學也可能考慮學生來自那間小學,若是全級10名成績未必好過第二類的30名
4.收生不足小學:b1學生只佔少數,派位情況比第三類更差
其實大部份都會選第二類中學,六年辛苦學習希望跟隨學長有好的派位成績,但我的小孩因升小叩門入了第三類還有聯繫中學校的學校,他名次能平穩保持在頭四分一最尾,沒有特別谷溫習,因為他迫不來,成績不算突出平均分只有8x可順利成B1生,但他在第二類小學可能已是b3了,又或者他上了第二類也能跟到他們的節奏。每個小朋友學習能力及適應力不同,父母很難預知結果,入那間也講緣份

ymama  多謝你解答. 看來第三類學校的小朋友在派位機制中較易入了BAND 1. 著數D啊!唔知我理解是否有錯?  發表於 13-5-11 16:42

安格斯媽媽 發表於 13-5-10 14:29
ymama
其實入那種小學適合,真是要學生入學才知。
1. 全統一條龍名校:大部份英小,不用煩腦升中派位,能跟 ...

我並不太認同普通小學程度就是比地區名小學差及b1生也未必能銜接升中 ,我囝囝也是讀普通小學的,他都適應到而且考試成績也理想,全級考2X /14X, 家長日上班主任也說囝囝小學基礎打得好好!他的同學 (也是幼稚園同學),他當日就是派到我最想囝囝入的極受歡迎的地區名小學,他的同學成績也是好好的,但考試成績還是我囝較優!

回復 小師妹 的帖子

同意, 根本香港的資助小學程度是跟教育局指引 (私校或有不同), 書本亦是用差不多的書,程度不會相差太大,
相差的只是小朋友的學習能力.

aliceandleo  support!  發表於 13-6-6 15:26
小師妹    發表於 13-5-10 16:22

回覆:小師妹 的帖子

其實每間學校不同是很難比較的,各有長處,但單看小兒同另一個朋友比較,大家是普通小學,成績朋友比較好,她也話我仔小學程度淺,但實際英文能力我仔比她好,以為他不能銜接b1英文,但實際可以;不過有家長因為程度淺,小一已替自己子女轉校,升小四時程度比小三更淺,老師話要就非精英班同學,引致我仔在小學階段只靠天資不肯花時間溫習

安格斯媽媽 發表於 13-5-10 16:25
其實每間學校不同是很難比較的,各有長處,但單看小兒同另一個朋友比較,大家是普通小學,成績朋友比較好, ...
我又唔係好明,如果要精英班去就非精英班,咁點解重要分精英班呢。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

精英班同其他班試卷一樣,但精英班老師話會額外操練習,小四比小三淺老師沒有否認,但不知是否剛轉校長也有影響。
分精英班家長心中有數自己banding,前兩兩班跟名次分配,但對另外兩班不太好

安格斯媽媽 發表於 13-5-11 00:07
精英班同其他班試卷一樣,但精英班老師話會額外操練習,小四比小三淺老師沒有否認,但不知是否剛轉校長也有 ...
有時唔需要就試卷的,考試照考,但第日精英班的同學就可以幫到學校在PreS1和TSA都可以有好成績架麻!
我記得上年有小學的前列同學派入首志願的聖芳濟,佢後來決定去國際舉校升學,但校長都努力遊說同學去原先派位的聖芳濟考埋個PreS1,幫一幫師弟師妹。最後聖芳濟比唔比佢去考就唔知,或者同學最終可能要註冊左聖芳濟先有得考。但可以睇得出,叻既同學,小學都想佢地可以幫到學校出一分力。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-5-11+00:07+精

原帖由 ohnono 於 13-05-11 發表
有時唔需要就試卷的,考試照考,但第日精英班的同學就可以幫到學校在PreS1和TSA都可以有好成績架麻!
我記 ...
學校試卷好似依PreS1 同TSA 出咁,講派位成績在區來雖然比不上名校,但已算中等,banding分配超平均,我仔第二次同第三次名次相同,成績也差不多,A 班只有少數同學跌B2,其他班少數同學升band, 應該唔會出現同學仔太勁而不幸跌band的機會,沒有b1頭同學能跨區入b1a, 其實派位結果最能反映學生自行能力,機乎全部派回校網學校,學校除程度中等,但學生在區內辯論,體藝成績不俗

醒目開學勳章

其實好睇間小學以往TSA and PS1 成績,反而學校出卷各有深淺,我仔當年排12x/17x 名,中文唔合格,都可以係band 2 頭,所以我覺得幾多A,幾多B,唔重要,重要係教育局分配比這間小學有幾多band1 學額,有D學校1-100 名都屬1組,有D只是1-30名才是band 1,但只要盡左力,也不須太擔心,直資都好多選擇

almondlatte  同意。  發表於 13-5-17 15:32

其實音樂,視藝都好講天份和小朋友的喜好!如果這方面欠出色,咁咪學術好啲拉均

我記得我個仔有一次呈分試,唔記得是英文定數學,96分。老師同佢講你好好彩,如果95分已經是B了。並不是那份卷淺,只是每位同學也會發力,有些之前成績一般的也特飛猛進,有些同學更會同老師拗分,多得一分就一分。
其實拉curve的,好唔抵。因為一間學校叻的人可能很多。如果因為欠一分,(其實95分都好高啦,被扣果4分,最多都係佔成份卷兩題罷),B左,有D熱門中學連份form都可能唔俾你填。

978212  既然你間學校嘅學生程度咁高,band1額咩好高?  發表於 13-5-17 20:33

回復 almondlatte 的帖子

唔知算唔算高喎。老師話我個仔上一屆有個女仔全級160幾人考70幾,將軍澳跨區入左庇理羅士。

回覆:almondlatte 的帖子

將軍澳小學生好勁,多自行成功,若靠派位會有危險

回復 almondlatte 的帖子

將軍澳入BPS好叻,個女生是那間小學?可否告知?
‹ 上一主題|下一主題