用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我女今次報分試好差!
樓主: antia
go

我女今次報分試好差!   [複製鏈接]

我囡都考完呈分試有些退有些進步, 唔知係咪壓力問題, 所以這兩次呈分試都有上落呢! 希望各位小朋友同家長都一齊努力加油!!

可試針對失分問題.  不要見怪, 有錯請糾正, 如下有少少分享:
如小兒以前閱讀理解失分, 他不是不理解文章, 而是每次用自己角度FREELY去答題.  我教他看清楚題目, 小學校內閱讀理解多是簡單而直接, 問題不像中學PAPER要考生講出自己思維看法.
答案往往仍在文章中發揮, 不要太離題. 發表意見再歸納於作者文章中心所帶出的信息.   如在文章中撰填詞, 要撰2-3個, 才選出最合適的.  不要撰了果個字就按是全對, 因問題是填上"最適合"的用字.
而重組句字 : 留意主語, 標點, 及句字是想寫咩呢??  從句字結構入手.
標點             : 標點意思小朋友很多都識, 但最難是運用.  可簡讀一次文章, 再組織內文放上句字中.
不供詞填充 : 多是圍繞已學過的字詞.
課文內容     : 不像以前我們家長讀書年代, 問課文內容.  現小學, 多數是問課文所令學生學到的體系內容.  如此篇是順序, 倒序. 插序.  描寫文, 記敘文, 書信等
修辭            : 了解擬人法, 設問句, 頂真, 擬物.......
在PAPER1盡量取分(因有得操的-是重質不重量去操), PAPER2多是作文(這PART較難取高分, 但相對佔分%較少)
如如上都做了, 仍未取到高分, 這可能是當中步驟仍有不清晰及明白的地方(則浸淫時間不夠).  又或者是客觀因素影響-如緊張, 生病.... 中文不同英文, 中文有太多文體詞語, 很多表達抒寫, 有時都是依賴多接觸(閱讀), 增強語感.
小學中文取高分不是十分難的.  中學就較困難了.
多口講句, 主科是不可避的.  中文不一定是悶, 就算是英中中學, 都很著眼看中文成績的. 主科一科C GRADE, 已全面拉底整體. 自行固然輸蝕, 有時連叩門BAND1機會都沒了.  
所以, 平衡各主科成績是很重要的.
ANYWAY, 如盡了力, 結果接唔接受到, 都要接受.
往前看吧!!  之前分數都已成定局.

vincher    發表於 12-11-21 21:19

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+12-11-15+13:49+編

原帖由 黃巴士 於 12-11-15 發表
我女最差部份是填充,一般是跟課文詞語,她已背曬課文詞語!但就扣入十多分,之前也懂得怎樣解釋,但往往都不能運用,另重組句子又扣了很多分!但平時答問題又不見她那麼差!補習老師說她做事心急和很懶諗嘢!所以一路都差!怎樣解救呢?

orangebb  每個詞語要反問佢嘅意思, 有時有d詞語意思很相近, 就更加要舉多2個例子, 仲要比較用法, 要真正明白, 先會填得對呀!  發表於 12-11-16 09:12
csy_ma  另做完後,一定要在心裡讀一遍(是讀,不是看),那就較易檢錯  發表於 12-11-16 03:01
csy_ma  重組句子,要搞清字詞既詞性同佢地一般擺響邊個位,請參考我發的其中一個主題,睇下幫唔幫到?  發表於 12-11-16 03:00
smallfoothk  買重組句子ex.狂做  發表於 12-11-15 19:44

antia 發表於 12-11-15 18:56
我女最差部份是填充,一般是跟課文詞語,她已背曬課文詞語!但就扣入十多分,之前也懂得怎樣解釋,但往往都 ...

少少愚見. 要她明白1分兩分的重要性, 解釋予她呈分時主科1分=9分。 1兩分可延後很多名次。 不可粗心。 解釋予她: 心急做起份卷只可以保證份卷做得及時, 但不代表是"準確", 我們要"啱", 不是鬥快而可趕快考完過試。
再分細些說:-
反觀, 課文詞語應是最易取分的。  你嘗試跟她說估計句字意思, 心中應有1個類似答案。 
覆卷時, 再由exam範圍想所有詞語-如1-5課, 由第1課影像去推進想, 再鎖定re-confirm答案。 如詞語, 平時試叫她用詞作句字(寫出來), 再取範圍中相近字叫好詳細作分辨。  如美麗與漂亮在用法上有什麼不同??  
要她主力改善先入為主的答案, 多角度去試答案.  
重組句子- 有時可能佢地自己核對卷都覺得有些唔對, 但又在併合時點都併錯.  這樣, 就要解決關聯詞, 形容詞的擺位, 句式前因後果的擺位。
** 你可試找坊間補充exercise, 內文有寫每part要注意事項及有詳細解釋為何是依果答案, 不是依果的!!**
有時過份操卷, 都可能會令小朋友失卻再思考答案的耐性。 操卷在於取其方法, 不是做多而撞啱老師出卷的一樣題目。
如與平時不一樣, 咁就要了解小朋友當時exam的心態是如何??? 點解唔多諗答案?? 最難取分的閱讀理解或段意理解等都可應付, 為何較易的課內填充會失分??是否太自信覺得平時ok, exam答的答案一定sure win呢??
想起當年去追分, 的確是太辛苦, 但辛苦都只是1兩次, 呈分過後, 大家想辛苦已沒機會, 因已成定局.
花些心機, 下次呈分可拉返好些的. good luck!

chun媽  不供詞填充:我會自己作一些句子叫仔仔估下填什麼課文詞語,都幾有效!  發表於 12-11-15 23:07

edelwise 發表於 12-11-15 07:51
有感而發, 想當年我考的是升中評核試, 感覺很輕鬆,
唔記得係咪考一次就夠, 邊晒好次而家咁..
由5年 ...
點止到仲要等結果。

我細仔之前就是閱讀理解及重組句子等較弱, 最易取分的部份, 佢就失分最多.  我一向都不主張操練, 亦從沒買練習給阿仔做過.  結果去年考完第二次段考後, 終於要低頭, 去書局買擇了兩本針對此兩方面的練習, 等佢得閒時做一頁半頁, 其中一本重組句子及排段成句的練習, 我都覺得幾好, 它有解釋如何留意句字結構及轉接詞, 然後每種句式有一頁練習, 細仔明白後, 就做得好好多.  等我今晚回家睇吓本練習個名, post上來俾你們參考啦.

是的.  只要在書局細心返看找找,  主要是有注釋及指出常犯錯情況, 不單只是答案.有很多出版社都是OK啊!!  買回來可不用全部都叫小朋友做, 選一些有效益的便可. 如家長可指導, 小朋友很快可上手的,  免卻時間及$出外補習. 大人又可溫故知新.  

回覆:黃巴士 的帖子

你提供的意見很好。請問如何讓小朋友可以看快一點閱讀理解的文章? 文中找詞語常常都看漏,往往要花時間找尋,已經讓他圈特別詞語,但作用不大。

family1234  您可嘗試叫小朋友在填空的位置用自己的詞語令上下文通順而且合乎邏輯,再在文章中找出與此相近詞義詞性的詞  發表於 12-11-17 14:09
黃巴士  收PM  發表於 12-11-17 10:31

引用:Quote:antia+發表於+12-11-14+00:58+阿女已

原帖由 am2006 於 12-11-16 發表
咁係咪要呈分??
是程分試!

黃巴士  穩守在固家定BANDING內, 博大抽獎.  發表於 12-11-19 12:35

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+12-11-15+20:11+編

原帖由 黃巴士 於 12-11-15 發表
好,咁我看看有那本練習有詳細的解釋!

醒目開學勳章

黃巴士 發表於 12-11-16 10:06
是的.  只要在書局細心返看找找,  主要是有注釋及指出常犯錯情況, 不單只是答案.有很多出版社都是OK啊!!   ...

可否給我書名
@0@''亞女最愛食雞肶@@

我阿女小六今日考第二次呈分試.已溫習左好幾個星期書了,我都好緊張.

回復 luiwing 的帖子

考試範圍都好遅先教曬,小女考到20/11

呀仔六年班,第一次呈分試考得幾好,但今次好"敏".

我地好遲先考,要12月頭,呀仔仲未開始溫習,得番2-3個星期!

個個星期都有事做,無時間啦.....慘!!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

虫虫主人 發表於 12-11-19 00:43
回復 luiwing 的帖子

考試範圍都好遅先教曬,小女考到20/11

好多小學老師都是借第2科上堂去剛好教灑EXAM範圍, 但小朋友可能仍未熟習. 所以要留意此段時間的溫書分配, 每天溫少少.
不要待出了EXAM範圍後才溫, 真的趕不及.

very useful

囝囝F.1後, 我已全部掉了舊的補充. 記得是選一些準備中一編制的為主.
有好幾本是不同出版社的.  
我只記得封面, 待我去書局查看, 再回覆你們.

考la考la...聽日開始考

呈分試攪到大人細路都好緊張...
‹ 上一主題|下一主題