用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果小一冇人考直資,會否冇真資學校存在 ...
樓主: lawsonmoon
go

如果小一冇人考直資,會否冇真資學校存在 [複製鏈接]

fsforth 發表於 12-11-13 14:36
在溫水煮蛙的日子, 以DB校長對國教的言論, 如果真的變回津校, 我相信政府一定令DB死得更快,
以前有 ...

我都理解你的擔憂。但事情未發生,是否需要提早犠牲?為什麽天主教學校能夠留守,我們不能?觀乎審計處既直資報告和某些教會直資學校既冒捐和收生行徑,真係未見其利,先見其害。未睇清楚其辦學團體既教會資料前,我仲以為係cult添!我身為基督徒都覺得ambarrassing!

再者唔講官津嘞,只講私小, st paul convent,德望和dgjs,冇攞政府錢只係收2千幾到5千幾學費,某些直资小學收了政府一大舊錢再收6千幾學費一個月,那錢是否用得其所?我不知道!

lawsonmoon 發表於 12-11-13 16:48
我都理解你的擔憂。但事情未發生,是否需要提早犠牲?為什麽天主教學校能夠留守,我們不能?觀乎審計處既直 ...

http://zh.wikipedia.org/zh/%E6%A0%A1%E6%9C%AC%E6%A2%9D%E4%BE%8B

在校本條例一役中, 天主教學校已經失守了, 只有部分聖公會的學校可以幸免

lawsonmoon 發表於 12-11-12 17:45
我也同意你某些觀點。所以fade out直資既同時,也要改革派位,應該係pure大抽奬,家長自己選擇是否跨區讀書。冇世襲制

嘩! 嘩! 嘩!

請問閣下有份制定教育政策嗎?

如果沒有,真是天佑學子/父母。

香港現有的教育制度,不是最好,但也是經過多年的好/壞經驗加以改革而成。 當中有國際學校,直資,官校,津貼,私校可供每個家庭根據自己的實際情況來選校。

你所建議的 pure 大抽獎,不限地區,沒有世襲,到時候,可能家在天水圍,大女抽到港島東的學校,二女抽到九龍西的學校,細仔可能派到將軍澳....你覺得可行嗎?

回復 lawsonmoon 的帖子

那錢是否用得其所?

以前我都有相同問題在心中,在簡介會自然要問過明白。

答案1:師生比例是各有不同,例如SPCC在本土學制,目標是1:18,其他直資是多少?

答案2:有些出乎意料之外,是保育。赤柱聖士提反及英皇是一級歷史建築物,男拔是2級,換句話說,所有直資學校的保育費用是學校及家長出,英皇是納稅人出。到聽到何東後人反對何東大宅列為一級歷史建築物,才明白政府可以列,但要何東後人付錢。男拔前校長都講過,在主樓換鋁窗都唔批,要用番木窗,投標及找師傅都困難。所以盈餘在維修有獨立撥備,當然教局及規劃局冇向䆺計處交代,男拔自然要食死貓。

可能其他都有些其他消息,請分享一下。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

所以Maryknoll咪轉唔到直資,砍棵樹d聲音迴響都咁大

ANChan59 發表於 12-11-17 10:59
回復 lawsonmoon 的帖子

那錢是否用得其所?
津校st mary, 1:廿令。DGJS私校,冇攞政府錢,學費都唔駛六千吧!
男拔三四千學费,仲要攪埋ib,我覺得唔貴,我覺得ib蝕本添。

Sumyeema1 發表於 12-11-14 10:23
嘩! 嘩! 嘩!

請問閣下有份制定教育政策嗎?
恕我跟唔到你,唔明你既logic。家長自己選是否跨區就係你唔想跨區就全部志願選番本區囉。

上面講咗世襲係父母跟子女,兄弟姊妹係siblings,贊成同校,睇完先覆啦,拜託。

Sumyeema1  無相干,你就當我搭錯線。  發表於 12-11-17 22:45

答案3:拉上補下,部份傳統名校轉直資,有頗大比例有不同程度的減免。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 simpleway 的帖子

過幾年,派位一定亂。北區先淪陷,然後九龍塘,中西區.........陸續有來!

ANChan59 發表於 12-11-17 14:25
回復 simpleway 的帖子

過幾年,派位一定亂。北區先淪陷,然後九龍塘,中西區.........陸續有來! ...

尼D就係正正我講既不公平lucky draw,住名校區當然唔想俾人爭。但我覺得叫得lucky draw就應該係fair play。係家長自己選會唔會去咁遠返學。
強國人係另外一個議題,直資私校一樣遇到尼個問題,你去問今年in小一既家長係咪遇到好多操普通話既人氏。

simpleway  OMG, 咁顯淺既道理你都唔明呀? 住九龍塘報九龍塘都隨時要入天水圍, 唔到家長自己可以控制去唔去遠返學, 明唔明個logic呀? 再諗清楚D先覆啦,拜託!  發表於 12-11-19 16:23

fsforth 發表於 12-11-13 17:25
http://zh.wikipedia.org/zh/%E6%A0%A1%E6%9C%AC%E6%A2%9D%E4%BE%8B

在校本條例一役中, 天主教學校已經失 ...
今次唔係sarcastic,真係想問。其實校董會同私人公司董事會有冇唔同?我地處理既私人公司同上市公司,過51%既話事權,我地會覺得係safe. 咁辦學團體人氏佔60%既校董會,個擔心係邊到?

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+12-11-17+15:49

原帖由 lawsonmoon 於 12-11-17 發表
大抽獎甲部跨區位只有5%,原意是保障"原居民"的利益,至於強國人報直資,它們有權去報,取錄與否就是另一回事。

引用:Quote:fsforth+發表於+12-11-13+17:25+http

今次唔係sarcastic,真係想問。其實校董會同私人公司董事會有冇唔同?我地處理既私人公司同上市公司,過51%既 ...
不在乎人數多寡,有一兩個紅底的人入會已經很難保障學術自由。

fsforth 發表於 12-11-17 21:32
不在乎人數多寡,有一兩個紅底的人入會已經很難保障學術自由。
不是51%就可以通過或否决任何議題嗎?

lawsonmoon 發表於 12-11-17 22:51
不是51%就可以通過或否决任何議題嗎?

一粒老鼠屎不用很大粒, 也可以廢掉一鍋陳年"老水"
http://www.youtube.com/watch?v=7cJnF8wV61M

引用:SPCC只講DSE成績冠全港,但中六人數同中一

原帖由 mirage 於 12-11-13 發表
SPCC只講DSE成績冠全港,但中六人數同中一收生人數差四,五十人,同DBS一樣,佢地最終有冇升上U,去咗Prince ...
圍護一間學校我可理解, 我最失望是發言的人令到 EK 變成了一個高登親子廣場.

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+12-11-14+10:23+嘩

恕我跟唔到你,唔明你既logic。家長自己選是否跨區就係你唔想跨區就全部志願選番本區囉。

上面講咗世襲係父 ...
其實我也不明世襲的概念是原自什麼? 兄弟姊妹同校方便照顧可理解, 但已畢業的兄姊又關什麼事呢? 已畢業幾十年的父母更加無䅲.  根據這概念, 基本上讀名校的便可以世世代代讀名校(自己選擇唔讀另作別論). 曾太公太婆不是出身名校的徒子徒孫便唯有靠自己實力或運氣去博人地掃出來的少量學位.

PPLUI  一針見血agree  發表於 12-11-18 02:44
‹ 上一主題|下一主題