用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有遊行?
樓主: Irismammy
go

如果有遊行? [複製鏈接]

呢個世界無絕對公平,飲茶識人攞位都快D!隔籬師奶等咗成粒鐘,公唔公平?唔公平。但如果係你又會點?

有朋友考名直資信心爆棚,話阿仔會有2nd in!問佢點解咁老定,佢話識得面試老師。公唔公平?聽完個心就唔多舒服lor。但如果係你又會點?

人哋哥哥家姐讀緊同一間,比著你都想世襲。但本身學生如果唔得,之後都無得留低!係咪不勞而獲就言之過早,但入場卷就的確有張在手,之後就睇你造化。

追求公平係好,但點先叫公平先?駛唔駛面試分組要分埋男仔女仔、大B細B同月份、母語係乜......單親双非、in上午8:00又太早下午又太攰中午又太餓,所以统一時間??咁就絕對公平?
忽然諗起黃子華「魚蛋論」!

heiheima88    發表於 12-11-7 16:11
albert831    發表於 12-10-30 11:03
bigboy129    發表於 12-10-30 10:29

贊成兄弟姐妹同學就讀中可加分,因較方便照顧,但父母是畢業生關係好像不大,當然每種制度都有好處及壞處,很難說公平與否

引用:Quote:原帖由+Irismammy+於+12-10-28+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-28 發表
我覺得係有修改既必要,但o係未有更好既idea之前, 反咩先?

反D乜先係重點

引用:大抽獎應該學超級區議會,不設校網,不計分

原帖由 phl278 於 12-10-28 發表
大抽獎應該學超級區議會,不設校網,不計分,够公平!抽中名校唔讀!還可高價出讓,那就更好玩! ...
到時可能住中西區嘅會派咗去天水圍,住荃灣嘅又可能派咗去南區~
到時仲頭痕

albert831  哈哈  發表於 12-10-30 17:54
albert831  哈哈  發表於 12-10-30 17:54

回覆:如果有遊行?

如果反雙非可大抽奬,我去!

概念上,現代無論學習或者生活既理念,大約都追求或傾向2樣野,一係自由模式,即係留強汰弱,所謂多勞多得,有能者居之的競爭理念,另一係公平模式,即不論強弱,機會均等,係一種博愛既理論,而家小一派位令人不滿既我諗係因為響呢2種模式之外加入左世襲模式,世襲模式響好大程式上同自由模式或公平模式係格格不入,因為佢將一D分比大眾既資源(資助學位)分左比一D冇需參與競爭只靠身份承襲既人,當然制度(包括而家呢個有世襲成份既小一派位制度)係政治利益角力既結果,自由或公平模式亦唔係絕對既自由或公平...

所有唔入流既小學全數封殺
取而代之有名氣學府開多分校
家長們就唔怕子女入唔到好學校

引用:所有唔入流既小學全數封殺 取而代之有名氣

原帖由 dannyyau302 於 12-10-30 發表
所有唔入流既小學全數封殺
取而代之有名氣學府開多分校
家長們就唔怕子女入唔到好學校
到時分校也會被分級數。

回覆:phl278 的帖子

公平呀!我個女都係叩門入到官校,細佬可以跟住入,我唔駛煩多一次。

回復 ae.mama 的帖子

是否公平在於整個制度,你叩門入到是能力和運氣,接著你已是既得利益,你當然说公平!應探討整個制度!

That's why I say "elder brother/sister is studying in the school" instead of "elder brother/sister had studied in the school"

絕不參加。我只會為反抗觸及我道德或價值觀底線的事而遊行。

回復 eyschoi 的帖子

正確!!世襲利益 Vs 合情合理(方便照顧)

albert831    發表於 12-10-31 12:18

讚成取消計分制及增加學位,取消小班,考慮變回半日制,以前小學都是半日制.

回覆:phl278 的帖子

世襲制簡直係違反,"平等機會"。點解父母兄姊讀可以必收,無關係要做好多嘢等機會。其實入小學係好重要,影響十幾年的命運前途。db 今年比較公平d,第一round 冇世襲分,希望有多d學校follow!

Another unfair thing is on religious preference.  Why students or families with the same religion has 5 extra points?  This is obvious religion discrimination.  Don't they know there are many "fake" Christians and Catholics parents with the purpose of apply schools for their kids only?

引用:香港真係愈來愈多一些自己唔努力,唔自我反

原帖由 杰克 於 12-10-29 發表
香港真係愈來愈多一些自己唔努力,唔自我反省,只希望人地都似佢一樣。然後又什麼都將責任推向政府既人.:sc ...
Agreed, 其實任何制度都有人話唔公平。而家唔係冇書比你讀,係你點都要去同幾千人一齊爭個幾十個學位,又可以怪邊個??
每區都有一D校風純樸,功課唔多,但唔出名既學校,你有冇睇得上眼,留意過?定係眼中只有名校,越多人爭的學校越要報?

‹ 上一主題|下一主題