用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Margaret's Co-Educational Secondary and Primary S ...
樓主: d2343130
go

St Margaret's Co-Educational Secondary and Primary School [複製鏈接]

原文章由 一家三口 於 07-9-24 09:43 硐表

HHQQbaby >> 我以為可以留多間直資位添.

sorry 各位! 誤導大家!

好似得wor!因早兩年,我有朋友考到優材及港大同學會小學(兩間都是直資),兩間都交左留位費.他考慮到入學前3個月,先決定讀一間及交正式學費!!
如果唔係甘,點會年年暑假開學前,重有直資及私校會call一些備取生入學呢.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

係可以, 只係once 你confirm直資, 就冇機會for 政府既1st (Nov) and 2nd (Jun) lucky draw. 但直資, 你想confirm 幾多間都ok. 情況同private school 相似. 但兩者的分別在, confirm 直資冇 lucky draw,  confirm private school 仲可以有 lucky draw (Nov and Jun).

原文章由 sumheima 於 07-9-24 11:08 硐表

好似得wor!因早兩年,我有朋友考到優材及港大同學會小學(兩間都是直資),兩間都交左留位費.他考慮到入學前3個月,先決定讀一間及交正式學費!!
如果唔係甘,點會年年暑假開學前,重有直資及私校會call一些備取生入學呢. ...

原文章由 gordon 於 07-9-24 11:51 AM 硐表
係可以, 只係once 你confirm直資, 就冇機會for 政府既1st (Nov) and 2nd (Jun) lucky draw. 但直資, 你想confirm 幾多間都ok. 情況同private school 相似. 但兩者的分別在, confirm 直資冇 lucky draw,  confirm pri ...

Agreed, but usually you should have a internal ranking of different school in your mind. Once a school with highranking confirm you, you can simply replace the previous one.  
Morally speaking, hope you won't keep too many in your hands cause other parents are waiting desperately....

of course, no worries.

原文章由 freddielau 於 07-9-24 13:22 硐表

Agreed, but usually you should have a internal ranking of different school in your mind. Once a school with highranking confirm you, you can simply replace the previous one.  
Morally speaking, hope ...

原文章由 HKQQbaby 於 07-9-23 16:45 硐表
你可報多間直資小學, 當有第一間直資收你, 你交留位費及簽署直資Guarantee後, 即放棄日後讀津/官校的機會, 如之後有另一直資收你, 你決定讀後者直資, 你須先出信書面通知第一間收的直資withdraw Guarantee, (需親身 ...

原來係咁,明白哂

My daughter will go for interview on 5/10 pm, 想問下interview係點樣, 以咩野型式in, 會問咩野呢

面試in咩?

聖瑪加利男女英文中小學, 今日已經收咗我個女啦, 好開心 !

面試in咩? 好多個一齊入去, but 家長要出去, 所以睇唔到, 係一個一個in還是一齊in, 內容就係玩遊戲, IQ(考記憶), 傾計(問小朋友興趣, 鍾意d咩), 有英文(做動作), 有計數(5+1=幾多?)... 不過我聽幾個見咗既家長講, 好似個個d問題都有d唔同, 有d要考英文, 有d又唔洗, 另外家長唔洗in, 如果再有電話話要in家長, 即係已經收咗啦.....因為我都係咁!!

**But 我去兩次都要等, 起碼一個鐘或以上...(記得同小朋友去定洗手間先in)**

恭喜, 我都係到等下學校會唁會比信我....唔係等2ND INTERVIEW係等封REJECTION LETTER!!

因已問過一位知心家長, 如果學校見咗唔收會出信的!!

ANYWAY, 恭喜恭喜!!

原文章由 sara222 於 07-9-24 19:00 硐表
聖瑪加利男女英文中小學, 今日已經收咗我個女啦, 好開心 !

面試in咩? 好多個一齊入去, but 家長要出去, 所以睇唔到, 係一個一個in還是一齊in, 內容就係玩遊戲, IQ(考記憶), 傾計(問小朋友興趣, 鍾意d咩), 有英文 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

HELLO:
你小朋友是否都一樣即時INTERVIEW完即時收呢??!!
祝你好運!!

我同個仔D運未到,希望好運快D黎!!

原文章由 HKQQbaby 於 07-9-20 10:32 硐表
Maybe total 84 students are accepted, then seperate 3 groups for class, each class is 28 students.

I interviewed on 3:15pm this Monday.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

My daughter attended interview last week.  

I received call from school today.  Parents are required to attend interview on coming Friday.  I learn from a friend that the school would probably give U offer during the interview with parents.

I am now hesitated to sign the undertaking if I have no chance to have lucky draw for a place in subvented school.....

恭喜你呀!

我今朝都收到電話, 叫我地second in. 請問係咪要即時接受offer? 有冇時間比我地考慮?
second in 會問d咩問題呢? 要用英文嗎? SORRY, 好多問題, 因為我地太緊張.........

原文章由 sara222 於 07-9-24 19:00 硐表

面試in咩? 好多個一齊入去, but 家長要出去, 所以睇唔到, 係一個一個in還是一齊in, 內容就係玩遊戲, IQ(考記憶), 傾計(問小朋友興趣, 鍾意d咩), 有英文 ...

如果你真係好想小朋友係呢到讀, 你睇下老師會唔會即刻要簽, 如果佢地會比時間你考慮, 你又唔係住得同學校太遠, 你可以睇下比唔比住留位費先, 定下次係簽"不參加統一"信的deadline前一齊比....

有時就係甘啦, 直資收咗又想等下"自行/統一"的結果先算, 但好多直資都會係11月26日前出收生結果...

唔好太擔心啦, 等到最後一刻先決定...我估老師都唔會迫你一話收你就要你即時簽嘢同比留位費的....

努力去見老師先啦!!

原文章由 hongkongpiglet 於 07-9-25 10:46 硐表
My daughter attended interview last week.  

I received call from school today.  Parents are required to attend interview on coming Friday.  I learn from a friend that the school would probably give U ...

sara222
你個女好叻呀.  咁快知道結果既, 係米in完就知架喇.
係呢, 可吾可以講下details呀.  e.g.玩咩野遊戲啦, 考咩野IQ, 係米全英文呀

[ 本文章最後由 Little_cy 於 07-9-25 11:09 編輯 ]

問過教育局, 你confirm直資后都仲可以參加1st round, 到時家長有權選間直資或者1st round收你果間

但2nd round 大抽獎就一定冇份

原文章由 gordon 於 07-9-24 11:51 硐表
係可以, 只係once 你confirm直資, 就冇機會for 政府既1st (Nov) and 2nd (Jun) lucky draw. 但直資, 你想confirm 幾多間都ok. 情況同private school 相似. 但兩者的分別在, confirm 直資冇 lucky draw,  confirm pri ...

我今日先交表,下星期三1st interview.

收表deadline係10月10日,但我見至少有3-4位媽咪已收到2nd interview通知(等同於學校已offer位俾你地),請問點解學校唔係收哂表,interview完哂先決定收生與否?
咁愈遲交表,愈遲interview係咪機會愈細呢
好驚呀!

我都收到call 做2nd in, 咁係咪即係會收

原文章由 d2343130 於 07-9-25 10:59 硐表
如果你真係好想小朋友係呢到讀, 你睇下老師會唔會即刻要簽, 如果佢地會比時間你考慮, 你又唔係住得同學校太遠, 你可以睇下比唔比住留位費先, 定下次係簽"不參加統一"信的deadline前一齊比....

有時就係甘啦, 直資收 ...

我估學校想一路見一路收生...因家長都唔會只報1間嗎??
而且呢間學校又唔係唔熱門,但又唔係泠門.....所以學校以防同同門爭學生不如見到ok的小朋友就決定收生, 唔使又set一個時間出confirmation....(我估)
我都唔見學校有application deadline....係你話先知!!
不過, 都唔一定較遲見就機會少的.....最少你都有得interview嗎?!!
唔好想太多了....見完先算啦!!

原文章由 Elsamouse 於 07-9-25 11:10 硐表
我今日先交表,下星期三1st interview.

收表deadline係10月10日,但我見至少有3-4位媽咪已收到2nd interview通知(等同於學校已offer位俾你地),請問點解學校唔係收哂表,interview完哂先決定收生與否?
咁愈遲交表,愈遲i ...

原文章由 xiaong 於 07-9-25 11:19 硐表
我都收到call 做2nd in, 咁係咪即係會收

我朋友都係2nd in 後即通知收la.
其實係一家四口子

我都好想知呀, second in in d mud

原文章由 Gicobaby 於 07-9-25 10:58 硐表
恭喜你呀!

我今朝都收到電話, 叫我地second in. 請問係咪要即時接受offer? 有冇時間比我地考慮?
second in 會問d咩問題呢? 要用英文嗎? SORRY, 好多問題, 因為我地太緊張.........

...

原文章由 d2343130 於 07-9-25 11:19 硐表
我估學校想一路見一路收生...因家長都唔會只報1間嗎??
而且呢間學校又唔係唔熱門,但又唔係泠門.....所以學校以防同同門爭學生不如見到ok的小朋友就決定收生, 唔使又set一個時間出confirmation....(我估)
我都唔見學 ...

但total先收80個人, 咁埋好快收完?
死啦,下星期先有得interview
尋晚仲俾老公鬧我遲交form 我反駁佢話當初又係佢話要聽完briefing先決定報名與否架,咁23號聽完,25號都唔係好遲呀,佢就話應該有理冇理都報左先(前言不對後語),我以為我大肚冇記性姐,估唔到男人都一樣冇記性
‹ 上一主題|下一主題