用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 尹若藍 於 09-1-3 16:03 發表

PINKY
我未試過攞丫罵 ! 當然心情有 d 緊張架啦 ! 係咩顏色架 ? 靚唔靚架 ?

張成績表咩顏色有咩所謂,
最緊要係你拿左之後0既心情係咩顏色,,,

若藍..你尋日去接女女放學,
我女見到你喇...

尹若藍:

謝謝你回覆, 多謝! 我會成日上來傾架, 希望你地唔好介意!

多謝各位

原帖由 尹若藍 於 09-1-3 16:00 發表

浩朗媽媽
巳經回覆了 !

你得閒都上黎傾下計丫 ! 唔同學校都可以架 !
呢度個個都好 NICE 架 !

原帖由 pinkiesalbe 於 09-1-3 16:38 發表

張成績表咩顏色有咩所謂,
最緊要係你拿左之後0既心情係咩顏色,,,

若藍..你尋日去接女女放學,
我女見到你喇...

pinky
成績表有記念價值 , 我當然想張成績表靚 d 啦 !

係咩 ! 囡囡點解唔同我打招呼呀 ? 等我又認識下囡囡丫罵 !

原帖由 浩朗媽媽 於 09-1-3 18:22 發表
尹若藍:

謝謝你回覆, 多謝! 我會成日上來傾架, 希望你地唔好介意!

多謝各位

浩朗媽媽
不用客氣 !
可能 d 資料未必可以幫到你 , 但係得閒上黎傾下計 , 可以知多好多野架 !
唔使太緊張 , 如果唔係 , 個小朋友個壓力會仲大呀 !

我 pm 左你 , 你得閒去睇下丫 !

hihi , 早晨 ! 咁多位媽咪 or 爹地 !
你地今日有無睇報紙 :「英中保優勢不開 [彈性班] 」, 咁係咪啫係而家既英中會全部變成「英文班」呀 ?
沙崇個校長話黎緊學校會開設五班「英文班」 !
轉句話說 , 日後既學校如果開五班至六班都係「英文班」, 咁啫係果間學校以前都係英中啦 !
個教育制度成日都變 , 我覺得有少少煩 !
而家仲要擔心個「334學制」, 都唔知到時會有幾多個國家認可, 如果香港果個「中學文憑試」個認受性真係唔理想 , 你地會點做呀 ? 會唔會出國讀書呀 ?

pinky:

多謝意見呀, 我都係四圍炒下人哋的功課, 抄下抄下就識啲嘢咁啫~

原帖由 pinkiesalbe 於 09-1-3 15:30 發表

grace
我就5係全部都清楚,
在你的列表中,我就知張祝X係間好好,當年我都有想過,,,
以及沙田官校都相當不錯,這2間都可以看看。
陳瑞琪、喇沙有時間都看看,,,

多多指教呀! ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

若藍:
岂止有小小煩, 我覺得係多多煩啊, 教育政策時時更改, 我哋呢啲反應慢既, 好難適應啊嘛,
三三四話改就改, 未見成效, 又嚟唔分英中同中中啦
好亂呀:;pppp:

原帖由 尹若藍 於 09-1-5 11:12 發表
你地今日有無睇報紙 :「英中保優勢不開 [彈性班] 」, 咁係咪啫係而家既英中會全部變成「英文班」呀 ?
轉句話說 , 日後既學校如果 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 grace_xian 於 09-1-5 11:33 發表
若藍:
岂止有小小煩, 我覺得係多多煩啊, 教育政策時時更改, 我哋呢啲反應慢既, 好難適應啊嘛,
三三四話改就改, 未見成效, 又嚟唔分英中同中中啦
好亂呀:;pppp:

...

grace_xian
我見到呢 d 就直情想死 , 成個香港教育都好亂 。
就算識應力幾強都無用啦 ! 成日變、成日改 !
唔怪得之 d 人去外國讀書啦 !

你好呀,若藍
我今日未睇報紙呀!
陣間睇

原帖由 pinkiesalbe 於 09-1-5 13:35 發表

你好呀,若藍
我今日未睇報紙呀!
陣間睇

pinky
你好呀 !
星期三運動會 , 你囡囡玩咩項目呀 ?

kinsty
你囡囡又玩咩項目呀 ?

我個女玩短跑同埋 4x100 接力 !

我轉到個頭像喇 !
呢個頭像就係我囡囡程分試既其中一幅作品喇 !

原帖由 尹若藍 於 09-1-5 14:21 發表
我轉到個頭像喇 !

若藍
我想知係用邊種顏料畫架?
好似張相呀!
終於有同道中喇,
我好鍾意art架,
如果我女有你女女一半就好lu,,,

pinky~
係你定你囡囡係sammi fans呀?
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 尹若藍 於 09-1-5 13:56 發表

pinky
你好呀 !

kinsty
你囡囡又玩咩項目呀 ?

若藍,
我個囡同我講過架,不過我唔記得左佢玩咩添...
今日佢都因sports day留校,不過我記得果日要帶飯喎!
我又怕果日天氣冷,帶飯都唔熱喇,運動場果度係咪無野食架?

原帖由 尹若藍 於 09-1-5 14:21 發表
我轉到個頭像喇 !

若藍,
你囡囡巧有天份呀!!!
你真係比心機"哉"培佢呀,巧羨慕!!

原帖由 KINSTY 於 09-1-5 18:54 發表
pinky~
係你定你囡囡係sammi fans呀?

kinsty
:loveliness:
比你咁問,,,真係有d5好意思呀...
由佢出道開始都聽佢d歌,5係咩fans..

原帖由 尹若藍 於 09-1-5 13:56 發表

pinky
你好呀 !

kinsty
你囡囡又玩咩項目呀 ?

若藍
無呀,佢咁懶點會參加,
係中一、二個年參加過,
今年會全力幫同學打氣...

教改不斷,334明年先開始,老師學生即將面臨新改革;
一時中,一時又英,老師點教好呢?教師質數已經每況越下,做家長更加無寧兩可,想到外國讀書,但有些家庭由於經濟問題,只有留港;宜家又話徵調,唔標簽,仲有無,要改到幾時?
如果間學校開到5,6班英文班,理論上你講得對,
你估有無學校因為想增加英文班數量,而吹谷學生呢?
咁某d學生咪好吃力..又會5會有反效果呢?

原帖由 grace_xian 於 09-1-5 11:31 發表
pinky:

多謝意見呀, 我都係四圍炒下人哋的功課, 抄下抄下就識啲嘢咁啫~

grace
你有個大仔/女要升中呀?

原帖由 KINSTY 於 09-1-5 18:57 發表

若藍,
我個囡同我講過架,不過我唔記得左佢玩咩添...
今日佢都因sports day留校,不過我記得果日要帶飯喎!
我又怕果日天氣冷,帶飯都唔熱喇,運動場果度係咪無野食架? ...

個運動場有熟食,不過學校都有得訂運動會那天0既飯,,,
‹ 上一主題|下一主題