用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 herman-mame 於 08-11-12 15:08 發表
我星期六去金x, 點知去到超多人,一入門口己見付錢條人龍排到上二樓,  上到二樓叫SALES找貨, 她答只有西褲及白恤衫,我問幾時會齊貨,她話因為今年PLK全線換校服,就算有貨都要先送去學校賣,餘貨才放回門市賣,所以都不知幾時 ...

我喺維多利亞買, 件黃色衫無甩色呀. 可能唔同SHOP啦.

醒目開學勳章

嘩! 做咩今次中默得咁少時間溫習嘅! 琴日先派默書範圍, 25號就要默, 未得2、3日時間溫, 又要默埋「人」字部首嘅字, 點習呀!!!

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-12 15:12 發表
依! 甩色? 我洗完又唔覺喎, 等我返去睇吓有冇先, 我有反轉洗重入埋洗衣網先洗呀, 唔知會唔會好d呢!

應該會好D, 我嗰日無反轉呀, 不過我諗著一排都會甩甩地.

我個件用手洗都沒事。

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-12 15:12 發表
依! 甩色? 我洗完又唔覺喎, 等我返去睇吓有冇先, 我有反轉洗重入埋洗衣網先洗呀, 唔知會唔會好d呢!

醒目開學勳章

好叻呀 科科都咁好, 直頭要去日本disneyland慶祝啦

原帖由 KarenLam 於 08-11-12 15:18 發表

我囡囡今次考得几好. 叫做有D驚喜! 佢平日做功課及小測都好粗心大意GA. 所以我都唔敢抱太大期望. 好似今次數學有98分. 嗰2分就係衰大意. 就係有一題問”在BUS站等車的有几多個男人” 佢答1男人, 其實係2. 我囡囡話 ...

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-12 15:30 發表
好叻呀 科科都咁好, 直頭要去日本disneyland慶祝啦

去日本旅行有PLAN過下, 但唔會同佢話係獎佢叻. 第一次小一考試就玩到咁大(日本DISNEYLAND), 唔好掛! 容咩易下次話去歐洲, 再下次去環遊世界GA!
我諗小一佢有可能KEEP得住而家的水準(平均分90以上), 但係再上去小二,小三越來越深都好難有獎啦, 或許到時我要降低要求先可以奬佢. 例如:平均分85分,80分.(希望唔洗啦)

琴晚我個囡就喊左餐飽, 英文和常識考得唔係咁好, 沒有9字頭. 同一年班相比, 差左少少. 她擔心三年班分班分唔到精英班 . my god, 咁長遠都想到. 我同佢講, 考得唔好, 要總結下點解考得唔好, 繼續努力, 下次考好d就ok啦. 常識科 87分, 全組最低分, 她覺得好無面. 我睇番佢份卷, 3分扣左錯別字, 6分選擇題之前做對改錯左, 仲有4分是簡答題答得不是太全面. 其實媽咪都唔介意, 唔知個傻囡點解睇得咁重 ?
原帖由 KarenLam 於 08-11-12 15:18 發表

我囡囡今次考得几好. 叫做有D驚喜! 佢平日做功課及小測都好粗心大意GA. 所以我都唔敢抱太大期望. 好似今次數學有98分. 嗰2分就係衰大意. 就係有一題問”在BUS站等車的有几多個男人” 佢答1男人, 其實係2. 我囡囡話 ...

小女舊年於保良局小學畢業,現有校服幾套可給予其他保良局的學生,亦可支持環保,有意請pm我,在坑口站取。

原帖由 小咖哩 於 08-11-13 12:53 發表
小女舊年於保良局小學畢業,現有校服幾套可給予其他保良局的學生,亦可支持環保,有意請pm我,在坑口站取。

我想要冬季運動服, 32/34碼, 有沒有呢?
聽聞馮晴有攪回收,你可以打聽吓.

早晨呀!

大家仲乜禁靜???

醒目開學勳章

elaineho73都好少見你喎, 琴日同囝囝學游水時, 同D高年班媽咪講開, 完來一個學期裹面果4堂游水堂, 係一連4堂上晒, 跟住會有一個考試, 係唔係呢? 聽佢地講上游水堂時都幾趕吓, 游完涼都冇得沖, 囉水沖吓個身就算, 即刻著返衫趕下一堂, 嘩! 好慘啫, 死啦, 我個仔都唔知會唔會周身"r"添呀, 比d泳池水"葉"成日, 唉!

原帖由 elaineho73 於 08-11-17 11:09 發表
早晨呀!

大家仲乜禁靜???

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-17 12:27 發表
elaineho73都好少見你喎, 琴日同囝囝學游水時, 同D高年班媽咪講開, 完來一個學期裹面果4堂游水堂, 係一連4堂上晒, 跟住會有一個考試, 係唔係呢? 聽佢地講上游水堂時都幾趕吓, 游完涼都冇得沖, 囉水沖吓個身就算, 即刻著返衫趕下一堂, 嘩! 好慘啫, 死啦, 我個仔都唔知會唔會周身"r"添呀, 比d泳池水"葉"成日, 唉!

BOSKERMA,

我呢排公又忙私又忙, 所以咪少D上黎LOR.

你阿囝係學校既史丹福學架?
一個學期係得4堂游泳課, 係連續4個星期上曬, 第4堂會有一個考試, 都係考返好簡單既野. 通常游泳堂前小息落換衫, 之後未打鐘就換衫, 通常都OK喎! 沖身就真係冇, 因為拍小朋友係換衫既地方玩水.

到下學期上游泳課, 你都可以做下游泳家長義工, 到時你可以睇下. 但係要記住教小朋友學定點換衫同D濕既衫點換!

醒目開學勳章

依家依個時候有得忙先好呀!!!

上游泳堂時如果係咁, 校方只顧學生紀律而忽略咗學生嘅衛生問題, 我覺得學校安排得唔夠全面囉, 咩你地高年班家長冇人有意見咩?

原帖由 elaineho73 於 08-11-17 20:24 發表

BOSKERMA,

我呢排公又忙私又忙, 所以咪少D上黎LOR.

你阿囝係學校既史丹福學架?
一個學期係得4堂游泳課, 係連續4個星期上曬, 第4堂會有一個考試, 都係考返好簡單既野. 通常游泳堂前小息落換衫, 之後未打鐘就換衫 ...

回覆 # 的文章

我覺得最好安排在下午上游泳堂. 但一般都係早上一, 二堂. 我個囡下星期考試添, 天氣凍了, 好怕佢冷病. 期考前都唔知係咪游水凍親, 睇左几個星期醫生, 下星期又要游, 好擔心.....
之前爸爸大力反對兩個囡係學校游水, 因為女孩子貪靚留長頭髮, 一早游完水頭發濕晒,要等到下午放學回家才能洗, 咁"up"住頭, 怕頭痛. 於是, 爸爸強制囡囡剪短頭髮, 但囡囡跳舞, 要留長髮,搞到我同daddy成日為呢件事吵. 還有, 我兩個囡都係daddy 暑假教識佢地游泳.如果可以waive 左游泳堂就好啦, 哈哈...

原帖由 elaineho73 於 08-11-17 11:09 發表
早晨呀!

大家仲乜禁靜???

係呀! 等我推下................

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-17 12:27 發表
elaineho73都好少見你喎, 琴日同囝囝學游水時, 同D高年班媽咪講開, 完來一個學期裹面果4堂游水堂, 係一連4堂上晒, 跟住會有一個考試, 係唔係呢? 聽佢地講上游水堂時都幾趕吓, 游完涼都冇得沖, 囉水沖吓個身就算, 即 ...

唔係呀嗎! 我囡都唔得wor, 佢skin好干燥ga. 就算夏天游完都沖完涼都要搽lotion. 如果真係好似你都講. 真係唔掂呀! 佢呢兩日隻眼側邊都干都要搽俄羅妠英啦.
可不可上游泳堂時, 叫奶奶去幫佢炸炸林沖下搽下呢可?

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-18 11:31 發表
依家依個時候有得忙先好呀!!!

上游泳堂時如果係咁, 校方只顧學生紀律而忽略咗學生嘅衛生問題, 我覺得學校安排得唔夠全面囉, 咩你地高年班家長冇人有意見咩?

...

係啦! 我都可能忙埋呢兩個月嗟!(唉)

係啦! 可以可同學校反映, 希望可以改善下.

醒目開學勳章

你話下星期係游泳考試? 依家凍天重係早上上游泳課, 又真係太凍啦, 而且女仔重係長頭髮真係好難搞呀, 其實安排o係放學前時間最好啦, 下午又暖d又唔駛俾d泳池水"葉"成日。

原帖由 angelmumy 於 08-11-18 14:13 發表
我覺得最好安排在下午上游泳堂. 但一般都係早上一, 二堂. 我個囡下星期考試添, 天氣凍了, 好怕佢冷病. 期考前都唔知係咪游水凍親, 睇左几個星期醫生, 下星期又要游, 好擔心.....
之前爸爸大力反對兩個囡係學校游水,  ...

醒目開學勳章

我仔未又係, 佢一年四季沖完涼都要查cream ga, 唔係d皮膚一乾又"r"啦, 真係唔明學校點安排ga, 搞到d學生好似唔係人咁 到時可做義工媽媽, 你叫你奶奶去啦, 不過太多人又要抽籤啦。

原帖由 KarenLam 於 08-11-19 10:30 發表

唔係呀嗎! 我囡都唔得wor, 佢skin好干燥ga. 就算夏天游完都沖完涼都要搽lotion. 如果真係好似你都講. 真係唔掂呀! 佢呢兩日隻眼側邊都干都要搽俄羅妠英啦.
可不可上游泳堂時, 叫奶奶去幫佢炸炸林沖下搽下呢可? ...

醒目開學勳章

你都好有兩個月忙, 我依家已經好靜啦!!

我都好想同學校反映吓呀, 你覺得用咩途徑會有力d呢?

原帖由 KarenLam 於 08-11-19 10:34 發表

係啦! 我都可能忙埋呢兩個月嗟!(唉)

係啦! 可以可同學校反映, 希望可以改善下.
‹ 上一主題|下一主題