用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 小王子小公主升高班啦!!
樓主: Oscar媽
go

小王子小公主升高班啦!! [複製鏈接]

原帖由 msnicoleng 於 08-10-8 13:40 發表
我都無緣
我朋友個仔, 讀宣道, 他自己連身邊同學仔都無人入到

nicole
住我前面個鄰居仔有緣呀....
孩子是未來的寶貝,母親是幸福的大地,是太陽,
照耀着我們的未來.

創價唔係吹谷的學校, 比較注重品德的培養, 我覺得唔可以完全依賴學校, 學校都鼓勵家長要同小朋友温習, 同小朋友額外温習, 得益的始終係自己的小朋友, 你地同唔同意呀?

原帖由 Oscar媽 於 08-10-9 09:54 發表
oscar 同我講記憶遊戲好好玩呀!!
佢話記得晒 6 個生字...都唔知係咪真

浩楠祗係話下個月無得睇

原帖由 candy9996 於 08-10-9 15:29 發表
mimi,

康康昨天做英文功課時,做到best friend個句康康走入間房問爸爸浩楠個名點串呀,
最尾個句就寫同浩楠一齊玩籃球...劃咗幅圖係佢自己同浩楠一齊攞住個籃球 ...

浩楠一樣寫康康,去話同康康玩積木

醒目開學勳章

完全同意..

原帖由 jessieoh 於 08-10-9 16:48 發表
創價唔係吹谷的學校, 比較注重品德的培養, 我覺得唔可以完全依賴學校, 學校都鼓勵家長要同小朋友温習, 同小朋友額外温習, 得益的始終係自己的小朋友, 你地同唔同意呀? ...

醒目開學勳章

cheuklokmom

其實唔係讀創價先需要係屋企額外同小朋友溫習,
應該間間都要額外同小朋友溫習

考學校係好睇小朋友自己當日既表現唔關溫唔溫習既問題

原帖由 cheuklokmom 於 08-10-9 16:03 發表
Hi Oscar 媽,  你好 !  我仔仔讀下午班K1.

我係bk 見有d媽咪話要讀創價,自己要o係屋企同佢額外溫習,如果唔係,好難考直資小學。 你又點睇尼 ?  係咪真係如外界所講 ? 請指教.

...

原帖由 jessieoh 於 08-10-9 16:48 發表
創價唔係吹谷的學校, 比較注重品德的培養, 我覺得唔可以完全依賴學校, 學校都鼓勵家長要同小朋友温習, 同小朋友額外温習, 得益的始終係自己的小朋友, 你地同唔同意呀? ...

同意:D
Charles Chan

閱讀報告份功課表格阿仔仲未收到呀, 等我聽日問下老師先.

鄰居仔有緣呀------------咁好...............

我同呀仔講英記唔收佢.......佢答" 咁米好囉, 反正我都不喜歡男校"

原帖由 angel510 於 08-10-9 16:47 發表

nicole
住我前面個鄰居仔有緣呀....

其實, 如果你是有心媽媽, 無論小朋友讀那所學校, 你也會替他額外補習, 儘量做到最好.............學校有學校教的知識, 父母也有父母灌輸的知識, 倆者都非常重要, 缺一不可.

原帖由 cheuklokmom 於 08-10-9 16:03 發表
Hi Oscar 媽,  你好 !  我仔仔讀下午班K1.

我係bk 見有d媽咪話要讀創價,自己要o係屋企同佢額外溫習,如果唔係,好難考直資小學。 你又點睇尼 ?  係咪真係如外界所講 ? 請指教.

...

謙謙都交了, 佢話老師給了2個印仔比佢

原帖由 billysim 於 08-10-9 23:05 發表
閱讀報告份功課表格阿仔仲未收到呀, 等我聽日問下老師先.

有一句米問 : what is your favourite book?

謙謙在書的圖畫, 畫了一個 "O"字, 跟住寫"Zero", 意即書名係 "O"

跟住就答: O book

我放工返來睇, 真係笑到收唔到聲, 不過我無叫佢改, 好想睇下miss vicky點comment

因為上次佢寫 I can eat the moon and the rocket, miss Hanna comments "great work", 我講左比謙謙知, 佢好開心, 所以佢今次繼續天馬行空

原帖由 candy9996 於 08-10-9 15:29 發表
mimi,

康康昨天做英文功課時,做到best friend個句康康走入間房問爸爸浩楠個名點串呀,
最尾個句就寫同浩楠一齊玩籃球...劃咗幅圖係佢自己同浩楠一齊攞住個籃球 ...

原帖由 msnicoleng 於 08-10-10 00:14 發表
有一句米問 : what is your favourite book?

謙謙在書的圖畫, 畫了一個 "O"字, 跟住寫"Zero", 意即書名係 "O"

跟住就答: O book

我放工返來睇, 真係笑到收唔到聲, 不過我無叫佢改, 好想睇下miss vicky點comment ; ...

我想問吓通常用多少時間完成份worksheet?我需要接近1小時才完成.

醒目開學勳章

oscar 30 min 內已經 ok ..

原帖由 thomas2 於 08-10-10 11:04 發表

我想問吓通常用多少時間完成份worksheet?我需要接近1小時才完成.

原帖由 thomas2 於 08-10-10 11:04 發表

自已真係好難做,要協助先得。您係唔係無幫去呀!

原帖由 msnicoleng 於 08-10-9 23:50 發表
鄰居仔有緣呀------------咁好...............

我同呀仔講英記唔收佢.......佢答" 咁米好囉, 反正我都不喜歡男校"

nicole
我個鄰居係頭一百個 number in ,佢話裡頭收了11 個,佢重話收到風初頭in嗰啲收得較緊.
謙謙今日戴咗頂好靚嘅帽,我叫佢送比我,佢當然係灑手兼擰頭啦......表情多多.
孩子是未來的寶貝,母親是幸福的大地,是太陽,
照耀着我們的未來.

明白晒.  我地做家長ge真係要加倍努力 !!

原帖由 Oscar媽 於 08-10-9 18:01 發表
cheuklokmom

其實唔係讀創價先需要係屋企額外同小朋友溫習,
應該間間都要額外同小朋友溫習

考學校係好睇小朋友自己當日既表現唔關溫唔溫習既問題

...

原帖由 mimicheng 於 08-10-10 12:25 發表

當然有幫啦. 你有無順便同去讀埋題目和串埋字嗎?

都唔明佢點解要戴帽回校, 傻佬黎既

原帖由 angel510 於 08-10-10 12:45 發表

nicole
我個鄰居係頭一百個 number in ,佢話裡頭收了11 個,佢重話收到風初頭in嗰啲收得較緊.
謙謙今日戴咗頂好靚嘅帽,我叫佢送比我,佢當然係灑手兼擰頭啦......表情多多. ...

我唔知佢用多少時間, 通常我放工回家佢都已做完, 但總有錯, 例如數學worksheets, 通常要colouring, 佢就無油多過有油, 比我炳左佢幾次

原帖由 mimicheng 於 08-10-10 12:25 發表

‹ 上一主題|下一主題