用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子? ...
樓主: carmenlook
go

IB 係咪比較容易攞高分?定本身讀的都係尖子?   [複製鏈接]

PeterWong2021 發表於 21-7-20 13:30
香港學生的過去多年平均分呢?

本港較全球IB平均分高約6分

放榜日數字
2021 38.93
2020 36.31
2019 35.99
2018 35.96
2017 35.94
2016 35.98

b3410 發表於 21-7-20 14:03
部分喇,有d都幾發洩下

討論永遠無答案,得個講字~~~

不過,剩係拎啲分出嚟話平反,就唔知有乜作用,人哋話收生要求啫,又無話你達標一定收你,點比呀~~~

Ivan_s 發表於 21-7-20 13:48
其實係DSE有問題, 定係IB有問題?

我覺得DSE既問題大好多, 為子女爭取同其他地方公平D既賽道, 應該係DSE個 ...

DSE 本身的評分機制是一流的, 甚至我會說是世界級!
用所謂的“水平參照”去拉curve, 令每一科保持一個合理的合格百分比, 5**率亦保持在 1.X%...
唔會出現 math 超多人5**, 中文超少人5**, 亦唔會因為考得M12都係勁人, 而令M12超難攞星, 佢會“水平參照”番佢哋在 core math 大海的表現去比grade, 所以M12攞星率是比較高的...

比較爭議的中文科, 因為評作文比較主觀, 佢會用上兩個marker 去批改, 若兩個marker的比分相差超過10分,會再比第三個marker 去改, 再比 panel cross-check 去比最終個分...

咁完善的批改制度, 仲可苛求d 乜?

問題是出在受政府資助的大學, 竟然看輕自己親生仔的本地DSE考試制度,收得完全唔合比例低的DSE學生, 而政府又側側膊不作為, 這才令人氣結!

joyce76123    發表於 21-7-21 00:19
October.    發表於 21-7-20 22:25

Dylanli2017 發表於 21-7-20 14:06
我比較buy葉議員既講法,話晒佢是教育界專業人士,應該比屬於門外漢既家長更清楚. 佢都話DSE受IB影響而變得 ...

佢“專業”咁耐,唔知有乜嘢幫過學生同家長呢?

據啲真正專業嘅網友聽返嚟:

唔公平唔係DSE嘅問題,係啲大學為做靚盤數,所有神科死守DSE要高分,唔肯低一分收DSE學生,有位剩就盡收NJ填數,因為NJ收幾多分都唔影響盤數!

點解香港讀醫收分仲要高過牛劍?唔通讀得掂牛劍嘅都未夠實力在香港讀醫?

mcl203 發表於 21-7-20 13:17
香港國際學校係IB㗎~~~

雖然讀唔起,我都知嘅!

回覆 Poyau 的帖子

新消息,今年都是7個狀元。DSE有%限死左,超過10個狀元就不得了了。

21日)放榜。

中學文憑試(DSE)明日(21日)放榜,考試及評核局今日(20日)公布,今年共誕生7名考獲7科5**的「狀元」,與去年數目一樣,當中3人同時在數學延伸部分(即M1或M2)取得5**,成為今屆「超級狀元」。

Band5 發表於 21-7-20 14:45

點解香港讀醫收分仲要高過牛劍?唔通讀得掂牛劍嘅都未夠實力在香港讀醫?

呢個我知解喎! 因為係香港做醫生搵錢多過係英美做醫生囉!

kinder.bb    發表於 21-7-23 18:45
joyce76123    發表於 21-7-21 00:21
b3410    發表於 21-7-20 16:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Dylanli2017 發表於 21-7-20 15:20
回覆 Poyau 的帖子

新消息,今年都是7個狀元。DSE有%限死左,超過10個狀元就不得了了。21日)放榜。中學文 ...

以往幾年一個超級狀元,今年有三個,唔通又係「通脹」?!

Band5 發表於 21-7-20 14:45

最簡單會唔會係將個D 5 / 4 級百份比升高D, 已經可以做到一個唔錯既平衡呢?

其實多狀元未多狀元, 有乜所謂丫.....

回覆 BHA 的帖子

原來你覺得3個都叫多。咁人地由23人變成130人要點形容呢?

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 14:29
DSE 本身的評分機制是一流的, 甚至我會說是世界級!
用所謂的“水平參照”去拉curve, 令每一科保持一個合 ...

苛求佢易D拎到好分數, 唔好玩死自己本地學生, 同國際水平接軌.....

Dylanli2017 發表於 21-7-20 15:35
回覆 BHA 的帖子

原來你覺得3個都叫多。咁人地由23人變成130人要點形容呢?

2019 IB全球210狀元
2020 IB全球140個狀元
2021 IB全球1,155個狀元

點解2021年多咁多既...

係唔係達到某一個水平 / 分數已可做狀元? 其實咁樣去定好D, 定係用%去控制狀元人數好D呢?

Poyau 發表於 21-7-20 12:38
放榜時數字
45 130 (5.93%) [更新至140]
43/44 ~350 (16%)

新增果10個已經多過今屆既7個DSE狀元

Ivan_s 發表於 21-7-20 15:58
2019 IB全球210狀元
2020 IB全球140個狀元
2021 IB全球1,155個狀元

衹是本地媒體喜歡叫 ib 取45 分為 "狀元",其實ib兩個語文和數學分級別,同學按能力選擇,熟悉ib制度的家長都知道兩個學生同樣取45, 能力可以不同,我地根本不會叫 "狀元"。ib一樣係水平參照,達到7分水平就比7分,不會再分7, 7*, 7**

Band5 發表於 21-7-20 14:19
點樣篩選我就唔知,我睇結果架咋,我估“唔適合”嘅無理由攞高分,冇乜人低分就即係大部分都係“適合”啦 ...
緊係。。。

poonseelai 發表於 21-7-20 16:09
衹是本地媒體喜歡叫 ib 取45 分為 "狀元",其實ib兩個語文和數學分級別,同學按能力選擇,熟悉ib制度的家 ...

狀元稱呼,concept 來自於中國科舉制度,未必適合國際課程。都係媒體自己做出來。

每年考SAT,AP,TOEFL,甚至Cambridge d cert , 幾時聽聞過“狀元”
BTW,DSE明日放榜,數下幾個狀元,出身何處(中小學,幼稚園),有何理想抱負,更加值得追

Dylanli2017 發表於 21-7-20 15:35
回覆 BHA 的帖子

我冇講3個係多喎。

我見大家用「通脹/量化寬鬆」形容今年IB45分學生係上年嘅n倍;用番同一原則,咁係咪都可以用「通脹/量化寬鬆」形容今年DSE超級狀元嘅升幅姐

BHA 發表於 21-7-20 15:28
以往幾年一個超級狀元,今年有三個,唔通又係「通脹」?!

DSE 超級狀元 上年兩人 前年6人

https://www.hk01.com/社會新聞/500912/dse-放榜-2020-名校誕7狀元-女拔-聖保羅男女中學有超級狀元

https://topick.hket.com/article/2396363/【DSE2019】9間傳統名校攬12DSE狀元 6名16星超級狀元歷年最多【不斷更新】

我見大家用「通脹/量化寬鬆」形容今年IB45分學生係上年嘅n倍;用番同一原則,咁係咪都可以用「通脹/量化寬鬆」形容今年DSE超級狀元嘅升幅姐

IB家長係叻啲, 咁都諗到

medicine    發表於 21-7-20 17:33

回覆 BHA 的帖子

前年有6個,今年得3個,咩唔是通縮咩? 5萬人得幾個都叫多,2000人有140人真是情何以堪
‹ 上一主題|下一主題