用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

原帖由 wootaitai 於 10-5-9 00:31 發表

but there is really noticeable difference bor...
其實D線幾百蚊, 等於一堂錢je.. 甚至個新琴也是等於一個月學費
比佢拉得開心D, 練多佐, 已經賺了!

如果係咁,oliv都出1/8  1/4線啦, 卷得太多同cut咁一截,係可以,但唔係佢原廠test 時候最好既比例....線既長短同發聲係有好密切既關係架

我試過仔既小提琴用大陸線同dominant就無乜分別,但放左落個1/4度,就有唔同....所以1/8,如果唔係話特別有要求,大陸線都用得過(唔係跟琴果d鋼線),按落去都舒服架...但價錢差二百幾蚊喎....我仔d中提琴線,大陸線仲係只需要十分之一...

hehe,我好孤寒架,乜都要用得其所..... 我女一堂學費都可以夠買兩個學生琴囉....不過就硬係孤寒呢d野... 仲有,我個女要睇mood, 新返黎幾日會拉多左,但過兩日咪又係咁...

Dear bebebe12345,

Thanks for your reply.  Please check PM.

bubuchu

原帖由 bebebe12345 於 10-5-7 14:48 發表
Yip's..........................

醒目開學勳章

唔睇真係唔知一個小提琴有咁多學問!遲D阿仔要換琴就要麻煩各位俾意見!

沒有最好、只有最適合...............自己!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

早兩日我在orfeo買左一套Evah Pirazzi 的1/4 弦, 那個哥哥都問我用開咩琴,佢話如果太平的學生琴或者係1/8的,換左都未必有好大分別.
其實我原本想要dominant的,但阿女試拉左隻普通二三千蚊的琴配Evah Pirazzi ,D聲宏亮得黎又真係好厚好穩,所以我都捱貴買左一套. 用落阿女個琴度,都好滿意.

嘩!妳地個個講到套絃咁正, 真係搞到我心郁郁,不過我個女隻cheap琴.......唉,都係算吧....老老實實用dominant算了.........

原帖由 totochu 於 10-5-10 12:11 發表
早兩日我在orfeo買左一套Evah Pirazzi 的1/4 弦, 那個哥哥都問我用開咩琴,佢話如果太平的學生琴或者係1/8的,換左都未必有好大分別.
其實我原本想要dominant的,但阿女試拉左隻普通二三千蚊的琴配Evah Pirazzi ,D聲宏 ...

Hi totochu,

想問問套Evah Pirazzi要幾錢?

原帖由 totochu 於 10-5-10 12:11 發表
其實我原本想要dominant的,但阿女試拉左隻普通二三千蚊的琴配Evah Pirazzi ,D聲宏 ...

你去對了地方,有得試,相信不會令你後悔!
不單是聲音,反應可以讓拉的人更易得心應手,將來更可以換埋條Oliv E。
Beetle遲少少就要考慮了,值得的。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

好快就換1/2,所以琴細值與否就見仁見智

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

for1/4 , $540.

原帖由 Jackielee 於 10-5-10 14:17 發表
Hi totochu,

想問問套Evah Pirazzi要幾錢?

都係忍到換1/2 先買......

原帖由 bebebe12345 於 10-5-10 14:52 發表
不單是聲音,反應可以讓拉的人更易得心應手,將來更可以換埋條Oliv E。

原帖由 bebebe12345 於 10-5-10 14:52 發表

bebebe12345,

請問是否用到高把位時才開始另配E線?

另配E線是否可令高把位時音色好些? 還是會令高把位易拉一點?

JJ_Mom
:-D

要個囡盡快考晒八級

簽名被屏蔽

原帖由 JJ_Mom 於 10-5-11 14:24 發表

bebebe12345,

請問是否用到高把位時才開始另配E線?

另配E線是否可令高把位時音色好些? 還是會令高把位易拉一點?

JJ_Mom

我發覺女拉e線時,換左線之後,高音聲音會'圓'd,無咁刺耳,聽落舒服,但細琴可能琴箱都細關係,所以無大琴箱放得D音咁大,所以唔覺有分別.....

hi all,
i m new to this chat... should have looked for such chat earlier...

wootaitai, does the finger guide really work? my son's been learning for 8 months now, and we (the teacher and i) still find that he's just not sure about the fingering, sometimes its right and sometimes its not.... and do u think if a student brings a violin with the finger guide into an exam the examiner will think its ok??

原帖由 wootaitai 於 10-5-10 12:12 發表
Some of my recent discovery:

1. I recently bought these finger guides from the internet - quite good. better than putting white strips on the violin that moves around after a while

http://www.rehder ...

‹ 上一主題|下一主題