用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

回覆 sheepmydear 的帖子

sheepmydear, MATHS 可上校網,DOWNLOAD 多些 PAST PAPER 來做,有用的。
MATHS 要做多些練習,不斷做,才會好的。

回覆 cyhp 的帖子

教得好位Bio老師已經去左德X中學任教了。我女個老友系學校考前十名的已經去左英國讀。

回覆 polo819 的帖子

只知道聖心近年成績每況越下,入大學既比率亦不高,我只系直話直說,反正我女已經入大學,一切已安頓了,祝各位好運!

引用:回覆+polo819+的帖子 只知道聖心近年成績

原帖由 mom5354 於 16-04-27 發表
回覆 polo819 的帖子

只知道聖心近年成績每況越下,入大學既比率亦不高,我只系直話直說,反正我女已經入 ...
点解會甘??佢小學吾係好谷架咩?究竟邊度出現問題?

送出校服,如有興趣,請pm
冬季運動服 XXL 一套
風褸+褲 L
冬季校服裙 XXL 一條

回覆 Julybabe 的帖子

沒錯聖心的小學是很谷的,其實聖心初中的學生成績都不錯,但到高中因為成績好的那批要不就到外國,要不就轉校。我大女只是在聖心讀過中一,之後都轉到國際,她說她那年都有大概六個走了,全部成績都是很好的。她的best friend還在聖心,今年中四,她告訴我女每年都有好幾個有機會DSE考得很好的學生走,所以也不怪得聖心成績跌

引用:回覆+Julybabe+的帖子 沒錯聖心的小學是很

原帖由 20000508 於 16-05-15 發表

沒錯聖心的小學是很谷的,其實聖心初中的學生成績都不錯,但到高中因為成績好的那批 ...
Thanks. 真係跌得幾犀利。剛剛看完聖心私小website, 升中results最近 2014-15 成績更比以往兩年下降……究竟点解差左甘多? 成績甘樣差法,真係吾怪得學校要斷龍..希望此舉能正面地改善學校/學生成績……

引用:回覆+Julybabe+的帖子 沒錯聖心的小學是很

沒錯聖心的小學是很谷的,其實聖心初中的學生成績都不錯,但到高中因為成績好的那批 ...
請問您囡囡会轉去邊間IS?

我大女中一之後就轉到新加坡國際,二女在小學讀完小一都轉了,細女現在也是

引用:回覆+Julybabe+的帖子 我大女中一之後就轉

我大女中一之後就轉到新加坡國際,二女在小學讀完小一都轉了,細女現在也是 ...
oic...

睇完大家的貼,實在有點擔心。係咪越高年班的老師越hea呢?

聖心的理科教得好差嗎?我估我女都會揀理科。

VA的老師,是講副校嗎?

回覆:^O^ 的帖子

你呢2年家長日有無影底畢業生嘅DSE成績?其實可以睇到D嘢。

據說,F班有9成入到U。

至於VA老師,你懂的。我祇覺得這是學校的負累,至少對我女兒是。

LingChiBaBa 發表於 16-7-4 19:43
你呢2年家長日有無影底畢業生嘅DSE成績?其實可以睇到D嘢。

我旧年有影,今年要記住影。

除左F班有咁高入U率外,咁D & E呢?

唉,我只知我女做親VA就做到十二點幾,但佢冇好好安排佢既時間都係原因之一。

polo819 發表於 16-4-19 12:00
回覆 mom5354 的帖子

mom5354,  是沒有可能的。  我記得阿女中一時,數學教得好快,但老師只跟學生說,反 ...
請問這個PHY老師現在還在聖心嗎?可否PM我是誰,我想提醒個女上佢堂要打醒12分精神。

polo819  我都唔知佢叫咩名,我只係係PARENT DAY 見過佢一次咁多咋  發表於 16-7-17 12:04

聖心書院的學生當中,來自聖心私小和津小的各有多少?兩批學生的表現會有不同嗎?

kongman 發表於 16-7-5 13:32
聖心書院的學生當中,來自聖心私小和津小的各有多少?兩批學生的表現會有不同嗎? ...
我女果屆上下午班數目(人頭計)相若,但百份比就私小多d。
兩批學生表現有冇唔同作為家長/學生都未必會知,但以我女果屆為例,好多小學同學(下午班)都入到DEF班。

引用:睇完大家的貼,實在有點擔心。係咪越高年班

原帖由 ^O^ 於 16-07-04 發表
睇完大家的貼,實在有點擔心。係咪越高年班的老師越hea呢?

聖心的理科教得好差嗎?我估我女都會揀理科。: ...
wat is VA please?

引用:你呢2年家長日有無影底畢業生嘅DSE成績?其

原帖由 LingChiBaBa 於 16-07-04 發表

any DSE results could share? and how is this year's results too? thx

Visal Art 呀!

^O^ 發表於 16-7-5 17:12
我女果屆上下午班數目(人頭計)相若,但百份比就私小多d。
兩批學生表現有冇唔同作為家長/學生都未必會知 ...
D、E、F班裡面,私小或津小的同學比較多?
‹ 上一主題|下一主題