用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 07 Munsang k1 一齊來傾吓
樓主: ms0665
go

07 Munsang k1 一齊來傾吓 [複製鏈接]

hi~ritaor66,
記得今日接仔放學時問下校車ee有冇得換過一個新校車證~

原文章由 ritaor66 於 07-9-6 21:42 硐表
今日阿仔返黎話飲水時倒濕咗...我問佢校服濕咗
佢又話無....原來係倒濕咗個校車証呀
聽日同校車ee講聲睇吓有無得換先....因為個証裡面張紙都梅梅地lu  ...
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

今朝帶佢上車時同ee講咗la...好彩仲未貼相je..不過...使唔使貼呢
原文章由 chunchunbb 於 07-9-7 11:40 硐表
hi~ritaor66,
記得今日接仔放學時問下校車ee有冇得換過一個新校車證~

anna2308,

唔該妳。呀女無講過上3樓玩呀
今日再問吓佢先
妳不是經常可以描述學校的事給我知
以後靠妳和妳的囝囝啦!
八多啲比我知啦!

今日老師又給我電話,真係好照顧媽咪的感受,佢話見阿女早兩日有少少哭,今日就沒哭,驚我地擔心所以打電話來比我地安心。
原來唔係施老師彈琴係李老師啊,我問了楊老師啦!
大家有無試拿起本第一天上學的書和小朋友睇吓,問阿女書上的問題?佢已經識答民生幼稚園和幼兒H班了,而且已經認到自己的名啦!

好開心今日老師打電話黎同我講阿仔好叻,好投入
因為今日外藉老師有令一些小朋友害怕(因為係金髮 )
但係阿仔又完全唔驚,仲好快咁一齊玩大波波(玩瑜珈果d...屋企咁岩有個 )又因為第一日阿仔驚神秘嘉賓係"史力加"而喊咗一陣所以問吓我阿仔係咪唔like呢樣野...其實我都奇怪ga..因為阿仔睇呢套戲都無咩呀 不過之後都無再喊lu
而我都順口問埋...原來一星期有2日有英文堂,一堂miss chan
另一堂就係外藉教la...到十月就有普通話堂,我覺得好好呀
今日派咗運動服la...搞埋d嘜頭下星期就可以著la 老師仲話可以去3樓遊戲室玩tim 實開心c阿仔la

我陪咗一日返學同放學,見個仔好鍾意,又唔驚,之後就放心交個仔比校車ee同學校了,他到依家都冇喊,仲好鍾意返學添。

校車ee好識氹細路: ,上車、落車時間都幾準喎。

原文章由 ritaor66 於 07-9-4 23:21 硐表
hi
我今日接阿仔...嘩...遲咗超過半個鐘先返到黎,等到我傻...又擔心wor.. 希望聽日準時d la
阿仔都係瞓到呆呆地...落車仲想瞓...
不過都好開心,佢今晚用畫板畫咗個公仔,雖然係簡單一個圓 ...

我想問下聽日(11/09/2007)開始逢二四五係唔係著運動服返學喇~ 我唔記得左...

我仔仔又係逢二,四五著運動服呀...
所以我今日都整好晒d嘜頭la...之前通告係話由10/9呢個星期開始運動日就要著ga la...咁聽日當然要著la
原文章由 chunchunbb 於 07-9-10 12:58 硐表
我想問下聽日(11/09/2007)開始逢二四五係唔係著運動服返學喇~ 我唔記得左...

尋日派咗訂冬季校服資料....大家係咪會訂晒所有呢
連長筒襪都要訂埋 其實我好似唔係好知套校服係點

我諗住自己出去金綸買,如果經學校訂,我又唔知d碼係點,所以今年自己買 我記得上次老師講,佢話校褸唔使成日著,多數係影下相既時候先要著,佢話如果攞到都唔好刻意買(原來要200一件 )
原文章由 ritaor66 於 07-9-11 10:26 硐表

係la...我今朝打去金綸,我住北區咁咪打去粉嶺果間low,點知佢話叫我知道咩碼打去九龍果間叫send黎就去得,咁我又打去九龍果間,又話未試過咁...即刻點最擔心係如果係學校訂,咁派果時咪又要阿仔揹番黎....好重ga bor...唔人會唔會預早通知幾時派,等我去接佢放學low...呀...又話佢地度身會好貼...即係唔預鬆,好快會唔岩著,咁...煩呀...不如好似你咁出去買好過low
我都問緊朋友佢個仔件校褸仲岩唔岩著...睇吓有無得接手
原文章由 chunchunbb 於 07-9-11 11:47 硐表
我諗住自己出去金綸買,如果經學校訂,我又唔知d碼係點,所以今年自己買 我記得上次老師講,佢話校褸唔使成日著,多數係影下相既時候先要著,佢話如果攞到都唔好刻意買(原來要200一件 )
...

我只係訂白恤衫和領花。校褸、裙及灰色外套都有朋友比。
其實還有其他冬天校服都未訂,分開咁多間訂真係有啲煩。
支票又要日日寫,到時派發又要分次取。

原文章由 ritaor66 於 07-9-11 13:22 硐表
係la...我今朝打去金綸,我住北區咁咪打去粉嶺果間low,點知佢話叫我知道咩碼打去九龍果間叫send黎就去得,咁我又打去九龍果間,又話未試過咁...即刻點最擔心係如果係學校訂,咁派果時咪又要阿仔揹番黎....好重ga bor. ...

原文章由 TGV 於 07-9-7 17:59 硐表
今日老師又給我電話,真係好照顧媽咪的感受,佢話見阿女早兩日有少少哭,今日就沒哭,驚我地擔心所以打電話來比我地安心。
原來唔係施老師彈琴係李老師啊,我問了楊老師啦!
大家有無試拿起本第一天上學的書和小朋友睇吓,問阿女書 ...

楊老師都有喺上星期五打比我講吓阿囡學校情況. 我都有同佢唱吓歌(唔知個音啱唔啱)溫英文同祈禱. 阿囡仲擺晒架步叫我坐低.

另外, 我打算自己出去金綸買冬季校服. 上一次買運動衫(學校訂購)好似太大了.

醒目開學勳章

AM Class :

Howard_Ho-----仔---K1B (?大仙)
queen180307----女---K1B (青衣)
tammyswl--------仔(Markus Lee)---K1B (美孚)
ritaor66--------------仔---K1C (上水)
linusivan------------仔---K1C (粉嶺)
doramoney------女---K1D (Kwun Tong)
lovebbmom--------仔---K1D (tai wo hau)

HoiHangBB--------女--(青衣)
twins214wy-------- 孖女 ---K1C﹝Cherry Ho﹞ & K1D﹝Natalie Ho ﹞(tai wo hau)

PM Class :

hin_ma-------------仔---K1E
chunchunbb-------仔---K1F (TKO)
MKY--------------仔---K1F
Anson媽媽----仔---K1F
MAN75---------女---K1F
fenniemyt----------女---K1G (Diamond Hill)
WKW --------------女---K1G
anna2308----------仔---K1H (沙田)
Moon04-----------女---K1H (沙田)
阿Jan-------------女---K1H

MetoCity---------女---K1H (TKO)
Kityeehim-------仔
mazielai------------女
little_hiway-----女---(官塘)
A&S---------------女

又有k1c同學仔la
你孖女分開2班會唔會好麻煩呀...有無比人攪錯咗班房呀:D
原文章由 twins214wy 於 07-9-11 14:23 硐表
AM Class :

Howard_Ho-----仔---K1B (?大仙)
queen180307----女---K1B (青衣)
tammyswl--------仔(Markus Lee)---K1B (美孚)
ritaor66--------------仔---K1C (上水)
linusivan------------仔---K1C (粉嶺)
doramon ...

醒目開學勳章

我今早打電話去學校問,佢話長筒襪系灰色,可自行在外購買。

原文章由 ritaor66 於 07-9-11 10:26 硐表

呀...咁男仔著長褲bor...又規定要著長筒襪
原文章由 twins214wy 於 07-9-11 14:45 硐表
我今早打電話去學校問,佢話長筒襪系灰色,可自行在外購買。

醒目開學勳章

ok 啦!我發覺 d 幼稚園比較喜歡將 d 孖分班,以前 interview 其他學校時同我地講明。所以 in 民生時我自己都話要分開,我個 friend in 民生時都有問佢分吾分班,但佢最終放棄左民生,無緣做同學仔。

原文章由 ritaor66 於 07-9-11 14:44 硐表
又有k1c同學仔la
你孖女分開2班會唔會好麻煩呀...有無比人攪錯咗班房呀:D  

阿女唔知點解唔鍾意祈禱?我拿起溫習諗給她聽。她會叫我唔好讀,反而常常叫我講第一天上課的書給她聽。

原文章由 阿Jan 於 07-9-11 14:00 硐表

楊老師都有喺上星期五打比我講吓阿囡學校情況. 我都有同佢唱吓歌(唔知個音啱唔啱)溫英文同祈禱. 阿囡仲擺晒架步叫我坐低.

另外, 我打算自己出去金綸買冬季校服. 上一次買運動衫(學校訂購)好似太大了. ...

你都有fd係孖b呀...好羨慕呀,我覺得雖然係會辛苦d,但亦係開心d ga...
原文章由 twins214wy 於 07-9-11 15:00 硐表
ok 啦!我發覺 d 幼稚園比較喜歡將 d 孖分班,以前 interview 其他學校時同我地講明。所以 in 民生時我自己都話要分開,我個 friend in 民生時都有問佢分吾分班,但佢最終放棄左民生,無緣做同學仔。

...
‹ 上一主題|下一主題