用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-2-10 19:39
你的解析毫無內容, 睇左等於無睇。
我冇解析,我講緊v網友= Vanadium的闡釋,唔該睇清楚!
我只是反駁啲獨沽一味,毫無新意,亂扣帽子又無限loop的回應,緊係毫
無內容啦!因為對方都係樂此不疲咁講又講,但我又唔抵得啲人以為將一個論點重覆又重覆,講到人地回應都嫌費事,就以為道理喺自己嗰邊!

shadeslayer 發表於 17-2-10 19:45
咁大家集中討論如何改善 TSA 可以了。

你好過好多要求一刀切取消先講的老師家長。

我交咁多税,唔係要我地諗呀!明眼人都睇到有問題,咁教育局係咪要做嘢呀!

MrBeast  同感  發表於 17-2-11 09:21

shdeslayer 發表於 17-2-10 22:36
有人神化TSA咩?

神化, 即把一樣東西的作用誇大到神一樣能力。所有支持TSA的人也只稱有用, 沒說有「神效 ...
以你閱讀理解的程度,考P3 TSA真係會啦低学校的達標率。
我係回應緊Palmchristy 網友用監察的重要性嚟support TSA, 我話佢神化監察的作用ah. 你可唔可以睇清楚題目先答問題呢? 教著啲咁嘅學生的話,真係狂操卷都補夠唔到!

但依家叫得最大聲, 唔係大家用心改善TSA, 係直接廢除, 又無人講乜野代替, 只係廢除。最好唔好搅我。
...
作為負責任的教育局,應作出積極回應,探討實況同改善,但佢態度瞹眛,又迴避問題,你叫人點等呀?人地其中一個發起人由小朋友小學講到仔女都中學喇,都毫無吋進,其實佢太可以事不關己,咁你仲要人俾幾多耐性等呢?

Doray 發表於 17-2-10 22:54
我冇解析,我講緊v網友= Vanadium的闡釋,唔該睇清楚!
我只是反駁啲獨沽一味,毫無新意,亂扣帽子又無限lo ...

無論咩理由,出Po求其幾隻字,毫無內容,只係反映出po的人。

Dory, 我依家批評你, 梗係有內容, 不過你唔明唔出奇。

Doray  你係咪講你自己?!  發表於 17-2-11 10:30

Doray 發表於 17-2-10 23:20
作為負責任的教育局,應作出積極回應,探討實況同改善,但佢態度瞹眛,又迴避問題,你叫人點等呀?人地其中 ...

停左一年用少量學校測試,改善左(例如淺左)再推。

咁學校老師除左大喊十,做過D乜?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-2-10 23:58
停左一年用少量學校測試,改善左(例如淺左)再推。

咁學校老師除左大喊十,做過D乜?

我聽教育界無絕對話佢唔可以再推TSA/BCA,而係問佢唔考得唔得。

我諗黎諗去,點解人地唔考唔得,話唔考要解釋一大輪。

唔考已要向所有持份者解釋,咁若然家長、教師、校董全贊成唔考,點解教育局仲要有少少想逼人去考?

Doray 發表於 17-2-10 23:06
以你閱讀理解的程度,考P3 TSA真係會啦低学校的達標率。
我係回應緊Palmchristy 網友用監察的重要性嚟suppo ...

我知你回應緊 palm 君的監察作用。人地講要監督,你即話神化,你以為監察=神化?邊個唔明呢?

啊,要人身攻擊了,我就明白咩回事,相信看官也明白!

Doray  你都幾玻璃心,你吋人就得……  發表於 17-2-11 10:33
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 17-2-11 00:03
我聽教育界無絕對話佢唔可以再推TSA/BCA,而係問佢唔考得唔得。

我諗黎諗去,點解人地唔考唔得,話唔考要 ...

私立咪唔使考,自負盈虧。又要錢又唔要監督?

你返工收人工,老細一個月同你做一次 appraisal 也要做喇。嗱,係你話老師係打份工架。

D0ry, 係有人話老師只係打份工

Doray  如果老師係做Sales, 嗰pay tied in with bonus, 咁就啱數!  發表於 17-2-11 10:37

大家有無諗過點解一個話只係比學校自行改進既考試,係咁多爭議,佢地自己亦要對異化負D責任下,教育局同數據教授要堅持到未有一年停過? 舊年點都要keep住試行,今年直頭話一定全港推行,點解好似完全唔停得? 停一停用兩三年詳細研究下對教育實質運作有咩影響? 再唔係玩三年自願再檢討有咩問題?

點解連PISA學校都一直匿名去考,突然改變要收集考生資料同成績?

數據教授同教育局,背後明顯有hidden agenda。

Vanadium 發表於 17-2-10 22:43
TSA原本設計就唔係用黎監察學校。

有人話TSA不影響東不影響西,突然又轉左台話學校要監察,TSA係工具..... ...

你有心定無意無講我最大的批評。不是TSA,是老師操守。

Xxxxxx

A. 如果操練TSA, 改變課程就TSA無嚴重問題, 做乜教脅, 很多老師, 家長, 日日上報上討論區大力反對?反對乜?

B. 如果操練TSA, 改變課程去就TSA有嚴重問題, 做乜教員違反專業判斷毒害孩子?因為唔得掂迫學校?

教員違反專業判斷毒害孩子的, 就是無專業操手, 陰質。

Xxxxxx

究竟係A 定B?有無非常熟識老師想法的人講下A定B,還是有C?

shadeslayer 發表於 17-2-11 00:09
私立咪唔使考,自負盈虧。又要錢又唔要監督?

你返工收人工,老細一個月同你做一次 appraisal 也要做喇。 ...

老實講,你咁耐回應,我感覺係.....你唔會理人講咩。

我早前段理已打左好多,講監督不嬲有,仲有好多模式已進行,教協當年有贊成,甚至力排眾議推動。

我打咁多,就係想你講清楚...

1) 現行監督制度有咩問題?
2) TSA係咪應由無影響、純幫學校改善教學而變成用黎監督學校?
3) 究竟TSA點樣可以監督學校? 係咪成績差考好返就係改善左?
4) 若真係現行監督唔足夠,想加多頊監督,會唔會有D野或做法比用TSA更有意義?

Vanadium 發表於 17-2-11 00:10
大家有無諗過點解一個話只係比學校自行改進既考試,係咁多爭議,佢地自己亦要對異化負D責任下,教育局同數 ...

你估人地 agenda 做乜?教育局和家長夠唔知做一些學校有乜 hidden agenda 喇,一味操都做得出。

討論如何好好用TSA結果於教學好過。

呵,唔記得你話學生成績關乎學生資質同家長,學校只有操一途Tim。

乘數弱,操喇。
英文弱,操喇。
中文強,更要操keep住。

shadeslayer 發表於 17-2-11 00:20
你估人地 agenda 做乜?討論如何好好用TSA結果於教學好過。

呵,唔記得你話學生成績關乎學生資質同家長, ...

學生成績主要影響係家庭背景(環境)同學生資質(遺傳),係有千千萬萬篇教育研究支持........你有興趣不如上網搵下。

你自行想像出來的想法應改變不了。:)

Vanadium 發表於 17-2-11 00:19
老實講,你咁耐回應,我感覺係.....你唔會理人講咩。

我早前段理已打左好多,講監督不嬲有,仲有好多模式 ...

你真係無睇我D野,我話打工收人工,一年十二次不同監督也要做。

你揀左我問的A or B 未?

Vanadium 發表於 17-2-11 00:25
學生成績主要影響係家庭背景(環境)同學生資質(遺傳),係有千千萬萬篇教育研究支持........你有興趣不如上 ...

你即係話學校老師影響成績極少,即無乜專業性。阿壽做老師成績係靠學生自己同家長,阿戉做老師成績係靠學生自己同家長。做乜使咁多錢辦教育大學,咁多錢培訓老師?橫掂主要靠學生自己同家長。唔怪得你話老師打份工啫。

正常人知道,好老師的重要性,老師教學手法引起學生興趣的重要性有幾大。遇到好師有幾幸運。

有依D「老師影響唔到成績」思想的老師正好說明TSA的重要性。

shadeslayer 發表於 17-2-11 00:26
你真係無睇我D野,我話打工收人工,一年十二次不同監督也要做。

你揀左我問的A or B 未?

你太誇張了,操練又點會叫"毒害"呢?

操練係短時間應付考試黎講,我就已講過係高效。

你估操練真係好似伊斯蘭國叫小朋友攞支槍去殺人咁咩.....

操練本身係中性,係適當時間要運用,特別係考試。

教育局有個TSA比學校考,咁學校當然要操練TSA; 比個Pre S1升中考,當然都要操個Pre S1; 比個DSE中六考,亦要操個DSE........唔操先違反專業操守。

教育局無個TSA,咁咪無操練TSA既事。我作為家長....就係想無操TSA呢件事。

Vanadium 發表於 17-2-11 00:03

我諗黎諗去,點解人地唔考唔得,話唔考要 ...

我諗黎諗去,點解人地唔考唔得,話唔考要解釋一大輪。

Xxxxxx

你打工同公司講,唔做年終抨核得唔得?一年到尾已有極多抨核。

Vanadium 發表於 17-2-11 00:43
你太誇張了,操練又點會叫"毒害"呢?

操練係短時間應付考試黎講,我就已講過係高效。

我知適當操練係好,咁TSA引發的是過度操練定適當操練?

回覆 shadeslayer 的帖子

你留意人地字眼先得架........係主要受咩影響,無話老師同學校無影響,仲有朋輩都有影響,社會都有影響.......

若主要影響相同,如相似家庭背景同資質,咁其他影響就會變成關鍵影響。

家庭背景與學生能力差別太大既學校間成績比較係無意思.......

但相似背景同學生之比較意義才有。

算了....不想與你談那麼多,你的世界與教育其實差幾遠,並不容易溝通。
‹ 上一主題|下一主題