用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 KINSTY 於 08-12-22 17:07 發表
各位,
我今日巧down,公司野之餘,仲有係....個囡話派左3份卷,但3科都肥,我都唔知而家可以典做......

所以今日簡直係想死的....

KINSTY
唔好咁啦 ! 第一次考試都仲係「適應期」, 你諗下 , 囡囡一方面要適應新學校環境 , 一方面又要特然間睇咁多英文 , 一下子真係好難適應架 !

唔好唔開心啦 ! 你既情緒都會影響個女架 , 因為個女都鍚你架罵 , 放鬆 d 啦 ! 平常心去面對 , 個人會開心 d 。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-22 15:09 發表
若藍
問左個女未呀?個網址呀!

pinky
得喇 ! 攞左喇 我 pm 比你丫 !

原帖由 KINSTY 於 08-12-22 17:07 發表
各位,
我今日巧down,公司野之餘,仲有係....個囡話派左3份卷,但3科都肥,我都唔知而家可以典做......

所以今日簡直係想死的....

kinsty
唔好唔開心喇,,,
公司咩事?
派左邊d呀?
今次係初中first term exam,失手唔奇架,
相信女女都會唔開心架,
大家做個試後檢討(改變溫習方法等等),
聖誕break過後,派卷後睇下錯d咩,
重頭部署,,,
既成事實只有期望下次..
be positive,,,

pinky
有無去睇我阿女個 blog 呀 ? 好唔好睇呀 ?

我好鐘意阿女畫果 d 畫 , 你又覺得點呀 ?

我整到個頭像喇 ! 唔該曬你呀 !
個頭像係阿女對住另一幅畫畫架 ! o 唔 ok 呀 ?

若藍:
我會試下架, 但真的好難好難, 甚至有時會駡佢呀, 駡完後就覺得自己好失敗

你囡囡的blog可否俾我睇睇呀? 唔方便可以唔俾架

另外你幅圖好靚. 真的是你囡囡畫的嗎?

原帖由 尹若藍 於 08-12-22 12:04 發表

grace_xian
我 EQ 都好低架 , 不過就好少會發脾氣 , 如果我自己覺得唔係咁開心 , 我就會即刻唔温住 , 行出廳一陣 , 等自己無咁唔開心先 , 之後就會問佢 :「你仲想唔想温」, 如果想既話 , 我就會繼續温(但係唔會講 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 尹若藍 於 08-12-23 10:31 發表
pinky
有無去睇我阿女個 blog 呀 ? 好唔好睇呀 ?

我好鐘意阿女畫果 d 畫 , 你又覺得點呀 ?

我整到個頭像喇 ! 唔該曬你呀 !
個頭像係阿女對住另一幅畫畫架 ! o 唔 ok 呀 ? ...

若藍

你女女真係好藝術天份呀,
不論music同Art 寫作,,,
繼續落去,唔好埋沒佢呀

原帖由 尹若藍 於 08-12-22 17:46 發表

pinky
得喇 ! 攞左喇 我 pm 比你丫 !

若藍

thx,,,
已經留底左腳毛喇,,

祝大家~
聖誕快樂,
有個奇妙0既X'mas

原帖由 grace_xian 於 08-12-23 13:13 發表
若藍:
我會試下架, 但真的好難好難, 甚至有時會駡佢呀, 駡完後就覺得自己好失敗

你囡囡的blog可否俾我睇睇呀? 唔方便可以唔俾架

另外你幅圖好靚. 真的是你囡囡畫的嗎?

...

grace_xian
點解要覺得自己失敗 ? 教小朋友我覺得無話失敗或者成功 , 只要自己巳經盡左全力就得啦 , 有時佢地唔聽話 , 我地都無辦法 !

阿女個 blog 我 pm 比你丫 ! 你又比 d 意見丫 !

真係阿女畫架 ! 果幅只係其中一幅 , 個 blog 裏面仲有好多 , 可能你會見倒佢程分試既作品「花」, 攞好高分架 !

不過我個女就畫黎畫去都係咁上吓既畫 , 我開始睇到有 d 悶 !

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-23 16:04 發表

若藍

你女女真係好藝術天份呀,
不論music同Art 寫作,,,
繼續落去,唔好埋沒佢呀

pinky
係咪架 ! 唔好又笑我啦 !

今日放學阿女話老師揾左佢參加畫畫比賽呀 , 老師仲話日後既比賽佢地(3個同學仔)都會有份參加 , 係咪如果比老師選左去做一樣野 , 而果樣野要做一年或以上架呢 ?

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-23 16:06 發表

若藍

thx,,,
已經留底左腳毛喇,,

pinky
係咩 ? 唔聽佢講既 ? 定係佢未去睇呢 ?

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-23 16:08 發表
祝大家~
聖誕快樂,
有個奇妙0既X'mas

大家聖誕快樂 !

原帖由 尹若藍 於 08-12-23 17:33 發表

pinky
係咪架 ! 唔好又笑我啦 !

今日放學阿女話老師揾左佢參加畫畫比賽呀 , 老師仲話日後既比賽佢地(3個同學仔)都會有份參加 , 係咪如果比老師選左去做一樣野 , 而果樣野要做一年或以上架呢 ? ...

若藍

無話幾耐時間0既
咁,,,如果老師見你又有興趣,
有天份,更何況你女女咁有e方面熱誠,
有比賽預你~~
而學校一定會比機會有天份0既學生
做得好,隨時唔止一年天,,,
係一件值得鼓舞0既事,,

我覺得你女女真係有藝術家天份架,
不過就唔好有藝術家既脾氣喇,,
動漫人物,,我唔係太識
但睇得出佢d畫功真係得架,
同埋見到好有heart去做e件事
當然咁細個,有d地方可以改進下,
相信經過磨練,,,,     

我女女都被選左參加HKIS 既
english language leadership programs
初頭都有猶疑,因為無同學陪佢,
但我覺得無論怎樣,
都係個好經驗,
所以都鼓勵佢參加;

不過要經過面試黎西選,
都5知得5得,,

各位媽媽:

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-23 18:50 發表

若藍

無話幾耐時間0既
咁,,,如果老師見你又有興趣,
有天份,更何況你女女咁有e方面熱誠,
有比賽預你~~
而學校一定會比機會有天份0既學生
做得好,隨時唔止一年天,,,
係一件值得鼓舞0既事,,

我覺得你女女真係 ...

pinky
其實阿女畫既動漫人物我都唔係好識 , 不過有時就覺得幾靚 , 佢可以由朝畫到晚 , 我都有少少佩服佢架 !  

囡囡被選左"english language leadership programs"
有 d 咩玩 ? 係咪F.3 就有得玩 ?

原帖由 尹若藍 於 08-12-24 13:37 發表

pinky
其實阿女畫既動漫人物我都唔係好識 , 不過有時就覺得幾靚 , 佢可以由朝畫到晚 , 我都有少少佩服佢架 !  

囡囡被選左"english language leadership programs"
有 d 咩玩 ? 係咪F.3 就有得玩 ? ...

若藍
咁畫畫都無咩問題既,
無影響讀書咪得囉,,

係個全英文0既日營
於summer holiday為期3 weeks
位於stanley的國際學校
F3 only

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-24 14:59 發表

若藍
咁畫畫都無咩問題既,
無影響讀書咪得囉,,

係個全英文0既日營
於summer holiday為期3 weeks
位於stanley的國際學校
F3 only

pinky
去玩三個禮拜咁正 ! 使唔使比錢 ? 定係學校資肋 ?去果度訓練 d 咩 ?

都有 d 影響讀書架 ! 佢成日睇睇果 d 書 , 對佢讀書幫助唔大 , 尋日同佢去左圖書館 , 借左兩本中國歷史既漫畫書 , 原來都幾好睇 , 仲有事情既先後次序 , 都幾容易吸收 , 你都得閒去圖書館睇下丫 !

各位,
祝大家聖誕快樂!!

我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 KINSTY 於 08-12-24 17:05 發表
各位,
祝大家聖誕快樂!!

KINSTY
祝聖誕快樂 , 平安夜都快樂 !
做咩咁耐唔見你呀 ?
多 d 上黎傾計先得架 !
人地會掛住你架罵 !

原帖由 尹若藍 於 08-12-24 17:38 發表

KINSTY
祝聖誕快樂 , 平安夜都快樂 !
做咩咁耐唔見你呀 ?
多 d 上黎傾計先得架 !
人地會掛住你架罵 !

若藍,
我呢排多左ot呀,所以都無咩時間上黎傾,有時上黎望吓架咋,今日平安夜巧多公司都早放,但我公司就無嘞!
我又要back to work啦!下次傾!!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀
‹ 上一主題|下一主題