用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識 ...
樓主: ckckcktina
go

來啦, 來啦, 有無人今年9月入讀瑪利曼小一架! 入來認識下啦! [複製鏈接]

好.... 等我又來支持下先.

原文章由 carlily 於 07-9-4 13:10 硐表
好啊.. !!! 我 支持...

有無人報左校際朗誦架? 我同阿女報左呀. 佢揀左普通話. 你地呢? 有無人來分享下架?   D長老來講下, 個朗誦節係點架? 係唔係響學校入面舉行架? 要去邊樹搵篇文來讀架? 真係煩呀. 早知唔得報lu.

文章是大會指定,我已經見過今年普通話朗誦的文章,而地點會稍後在大會網頁登出,過往從未聽說在瑪利曼舉行這項聯校比賽。

我想信一年級學生參加的應該是獨誦。獨誦比賽通常是五六十人一場,全都是不同學校的一和二年級學生,大家都朗誦同一篇文章,只有一個評判,結果是同場公布。

總體成績,每年瑪利曼都拿到冠亞季各約一打至一打半,可以上學校網頁看看。

原文章由 ckckcktina 於 07-9-5 10:18 硐表
有無人報左校際朗誦架? 我同阿女報左呀. 佢揀左普通話. 你地呢? 有無人來分享下架?   D長老來講下, 個朗誦節係點架? 係唔係響學校入面舉行架? 要去邊樹搵篇文來讀架? 真係煩呀. 早知唔得報lu. ...

[ 本文章最後由 leschelems 於 07-9-5 11:05 編輯 ]

遲 D 会收到學校派 ge application form 嗎? 誦材是否由老决定?
各位 p1 mami, 你地会參加 ma?

quote]原文章由 leschelems 於 07-9-5 11:00 硐表
文章是大會指定,我已經見過今年普通話朗誦的文章,而地點會稍後在大會網頁登出,過往從未聽說在瑪利曼舉行這項聯校比賽。

我想信一年級學生參加的應該是獨誦。獨誦比賽通常是五六十人一場,全都是不同學校的一和二年級學生 ... [/quote]

以往是學校派表格。誦材由"老"决定?你指的是老師嗎?

不是由老師決定,是校際朗誦節的舉辦單位決定。

原文章由 bbqueen 於 07-9-5 11:17 硐表
遲 D 会收到學校派 ge application form 嗎? 誦材是否由老决定?
各位 p1 mami, 你地会參加 ma?

quote]原文章由 leschelems 於 07-9-5 11:00 硐表 ...

原文章由 ckckcktina 於 07-9-5 10:18 發表
有無人報左校際朗誦架? 我同阿女報左呀. 佢揀左普通話. 你地呢? 有無人來分享下架?   D長老來講下, 個朗誦節係點架? 係唔係響學校入面舉行架? 要去邊樹搵篇文來讀架? 真係煩呀. 早知唔得報lu. ...

我.. 就無報啦... 因為我想佢適應左 P.1 既 生活先再慢慢安排呢D活動...
Josephine :-P

yes, it means teachers!

原文章由 leschelems 於 07-9-5 11:26 硐表
以往是學校派表格。誦材由"老"决定?你指的是老師嗎?

不是由老師決定,是校際朗誦節的舉辦單位決定。

請問 1B 班同學仔今日有冇收到 any lunch order form ar? 点解我揾唔到 ge?

原文章由 bbqueen 於 07-9-5 17:01 硐表
yes, it means teachers!

[ 本文章最後由 bbqueen 於 07-9-5 17:11 編輯 ]

你地係唔係今日先派呀, 係唔係班班唔同架, 我尋晚連錢都交左添呀, 用pps, 又方便又快. 係呢. 你地幾時pe呀. 係唔係唔都逢一, 四架. 我知a班同d班係一樣, 即係我地b & c都係一樣啦.

原文章由 bbqueen 於 07-9-5 17:10 硐表
請問 1B 班同學仔今日有冇收到 any lunch order form ar? 点解我揾唔到 ge?

我都係諗住俾佢見下世面呀, 等佢知咩係比賽, 志在參與, 無諗過有獎, 同埋可以練下個膽麻.   俾著我自己, 我都唔敢響咁多人面前講野啦.     (好似有d衰, 推佢落火坑咁)

原文章由 carlily 於 07-9-5 12:18 硐表
我.. 就無報啦... 因為我想佢適應左 P.1 既 生活先再慢慢安排呢D活動...

[quote]原文章由 bbqueen 於 07-9-5 17:10 硐表

我昨日(wed)見到,重有午飯義工當值表同上PE堂的健康表, 唔洗驚, 好似12號deadline, 你今日再睇下, 或者你學我咁買個公主file, 我叫個女有memo就放落去比我, 就唔會"散修修".

我地B班MON, WED 上PM堂.

唔該哂 1B 班好似得我地 2 個, 得"嫻"多 D chat chat la!

原文章由 twu_hk 於 07-9-6 16:45 硐表
[quote]原文章由 bbqueen 於 07-9-5 17:10 硐表

我昨日(wed)見到,重有午飯義工當值 ...

[quote]原文章由 bbqueen 於 07-9-6 21:17 硐表
唔該哂 1B 班好似得我地 2 個, 得"嫻"多 D chat chat la!

我地真係要互相照應, 佢地個個都開另一個topic, B班得我地兩個:cry: , 人丁咁單薄, 想開個 P1B - Beautiful Girls Chat Chat 都唔得 .

你搵番張lunch order form 未?

今日我個女手冊有個叮噹印, 佢話係"煲東瓜"老師獎的, 如果上堂乖就有一個, 滿30個有禮物. 今日有功課做, 寫靚靚 a-f,  可惜我個女能力有限, 雖然佢話巳經好比心機寫到好靚, 但佢文筆依然係 ,  冇計, 唔擦佢, 慢慢來 .

係 ar! 不如, 你開番個1B 班 la!  我個囡又唔記得帶 order form (Hi charlie), 激死!  你会做義工嗎?  我填左 Mon or tue, 唔知会去边一班幫手呢? 手冊有寫朗讀 ptw, 但D書又已經帶哂返學校, 咁点練習? 你囡囡係咪左本身已經識 普通話 ga!

原文章由 twu_hk 於 07-9-6 23:33 硐表
[quote]原文章由 bbqueen 於 07-9-6 21:17 硐表

我地真係要互相照應, 佢地個個都開另一個to ...

[ 本文章最後由 bbqueen 於 07-9-7 10:18 編輯 ]

我個女唔識"ptw", 都要係屋企同佢一齊聽碟.

我叫個女馮星期五都要攞番所有野番來, 因為第二時如果要溫書就大件事.

原文章由 bbqueen 於 07-9-7 10:11 硐表
係 ar! 不如, 你開番個1B 班 la!  我個囡又唔記得帶 order form (Hi charlie), 激死!  你会做義工嗎?  我填左 Mon or tue, 唔知会去边一班幫手呢? 手冊有寫朗讀 ptw, 但D書又已經帶哂返學校, 咁点練習? 你囡囡 ...

twu_hk,

係呀! 我女就1, 4 上, 又唔同既?

想問下, 係唔係一定要訂 hi charlie架? 因為我無交到呀!

我哋以前都訂過, 如果唔太貴, 都会考慮訂  ge!

原文章由 ckckcktina 於 07-9-7 15:05 硐表
twu_hk,

想問下, 係唔係一定要訂 hi charlie架? 因為我無交到呀!

me too...好呀!支持
詠媽

原文章由 carlily 於 07-9-4 13:10 硐表

好啊.. !!! 我 支持...

呢位ckckck太太, 你都好忙喎, 兩邊走 .

我會訂magazine, 因為都唔貴, 費事人有佢冇.  又煩我.
我都係星期一先交form. 應該冇問題.

睇晒4班的homework, B班的進度同功課好似比其他的小, 定係我心急? 而家分開晒, 我又八卦要睇幾度, 好辛苦呀.

要念英文玫瑰經, 我個女話RME 個老師好惡, 佢最鍾意MS TSE.

原文章由 ckckcktina 於 07-9-7 15:05 硐表
twu_hk,

twu_hk Hi...Hi 咦, 咁啱你又係 shu....真係好 la!  mud 教 RME 個 Miss 好惡 ge 咩? 等我問吓亞囡先 今日, 佢帶左 D 書返嚟, 有冇功課要做/温書呢?  唔通剩係諗熟玫瑰經就 ok la???

.....
原文章由 twu_hk 於 07-9-7 23:22 硐表
呢位ckckck太太, 你都好忙喎, 兩邊走 .

我會訂magazine, 因為都唔貴, 費事人有佢冇.  又煩我.
我都係星期一先交form. 應該冇問題.

睇晒4班的homework, B班的進度同功課好似比其他的小, 定係我心急?  ...
‹ 上一主題|下一主題