用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

carayan

妳囝囝好叻啦,英文應該唔太差嘅.
昨日派咗數學同英文,啱啱有9字.都係哀大意囉!
我老公話要做咁多都唔簡單, 算唔錯架嘞.
我女話私隱老師唔會公開大家嘅成績喎.
又睇吓常識同GR有冇驚喜?
原文章由 carayan 於 08-4-15 16:04 發表

NKW
我同你一樣揍仔教仔攪到癲咗咁,噙日派咗中文同數學,真係比佢激死,數學原本可以98分,但因為阿仔太大意,答錯題,無咗8分,不過算啦,90分我都OK架啦,中文就86分算係咁,阿仔話有6個同學仔唔合格喎!我最擔心都係英文G.E.今日唔知 ...

NKW
你囡囡好叻阿,我阿你英文一向普通我估都係70幾,結果亦同我諗既一樣,題題都借少少被扣分,一係漏句號或錯大細草,一係寫漏S字, 最激氣係屋企問佢識既,份卷返嚟就錯,激死我喇!
原文章由 NKW 於 08-4-16 14:03 發表
carayan

妳囝囝好叻啦,英文應該唔太差嘅.
昨日派咗數學同英文,啱啱有9字.都係哀大意囉!
我老公話要做咁多都唔簡單, 算唔錯架嘞.
我女話私隱老師唔會公開大家嘅成績喎.
又睇吓常識同GR有冇驚喜?
...

開學嘞喂!

hello! 番學嘞!
我女去咗3A呀, 您地呢?

Hello !
  我囝囝係3D班,聽講班主任好好人喎!我同佢傾過電話都幾nice?你哋呢?今年數學特然派咗本英文補充,但民生唔係到小五先有英數嗎?你哋知道嗎?

係啦!見到本英文的數學練習,我都抓晒頭 ,究竟計唔計分架?

原帖由 carayan 於 08-9-9 23:30 發表
Hello !
  我囝囝係3D班,聽講班主任好好人喎!我同佢傾過電話都幾nice?你哋呢?今年數學特然派咗本英文補充,但民生唔係到小五先有英數嗎?你哋知道嗎? ...

點計分呢下?
係啦!見到本英文的數學練習,我都抓晒頭 ,究竟計唔計分架?

[/quote]

Hi

我個囡今年 P.1 前 2 日都已派英數補充練習紙 war!

原帖由 carayan 於 08-9-9 23:30 發表
Hello !
  我囝囝係3D班,聽講班主任好好人喎!我同佢傾過電話都幾nice?你哋呢?今年數學特然派咗本英文補充,但民生唔係到小五先有英數嗎?你哋知道嗎? ...

原帖由 JCHANG 於 08-9-20 14:49 發表
Hi

我個囡今年 P.1 前 2 日都已派英數補充練習紙 war!

我地今年3年班見到本英數都 r 晒頭 原來今年1年班都有, 真利害 .

仲有本英文science, 今次真係

Hi! 有無人知P.3 SR test係唔係仍然open book呢?      

請問各位做唔做到網上中文功課呀?  登入左但入唔到練習果版, 搞咗成晚都話error

冇問題, 可以SUBMIT 到.

原帖由 HELLOPET 於 08-10-2 09:24 發表
冇問題, 可以SUBMIT 到.

終於搞掂啦! 做好了!

太耐無上嚟啦,想問網上中文功課喺乜?=每日一篇嗎?

原帖由 maggkiki 於 08-10-2 22:59 發表

終於搞掂啦! 做好了!

hi carayan
眨下眼我地由p1到宜家p3嘞!妳仔仔好嗎? 係咪出年讀幼稚園? 會唔會同哥哥一齊番學呢? 冇記錯妳細仔好似都係年頭出生. 我仔都快1歲嘞.網上中文功課我都未睇, 好似廿幾號要做, 我check check 再同妳傾.

原帖由 carayan 於 08-11-12 00:18 發表

原來網上中文功課係考查書嘅test, 24/11-02/12網上完成.

原帖由 carayan 於 08-11-12 00:18 發表

我是小一生的媽咪, 想向高年級家長請教,
宗教科考試完全沒有頭緒,
(1) 考試卷題目大致上有甚麼類別? 填充(金句), 抑或....   
(2) 金句需要背(章/節)嗎?
(3) 除了背金句外, 書內課文故事內容需要考嗎?

請各位幫忙.  感謝!

(1) 考試卷題目大致上有甚麼類別? 填充(金句), 抑或....      >>> 填充, 選擇題都有
(2) 金句需要背(章/節)嗎? >>>我女冇背喎,應該唔需要
>>> 書內課文故事內容都會考, 都會出現於填充, 選擇題上,另背金句亦好大幫助.
總括嚟講, 聖經唔難嘅,了解故事內容,最重要都係熟讀金句.放心啦! 小朋友當故事聽,絕對應付得到嘅.
有冇其他家長補充?

NKW,

多謝你詳細回答, 除了聖經科之外, 我都好想知有關"普通話"是考甚麼?   
口試是......讀課文?  抑或 回答老師問題?  抑或 自我介紹?  
小一  "普通話" 考筆試嗎?

唔好意思, 請各位高年級家長賜教

原帖由 NKW 於 08-11-24 23:22 發表
(1) 考試卷題目大致上有甚麼類別? 填充(金句), 抑或....      >>> 填充, 選擇題都有
(2) 金句需要背(章/節)嗎? >>>我女冇背喎,應該唔需要
>>> 書內課文故事內容都會考, 都會 ...

講開普通話考試,我女尋日話比我聽已經考咗, 大家都嚇一跳, 仲要第一個考,突擊考試? 手冊唔見有寫? 可能亦miss咗.我話咁好采妳第一個考,佢話自然舉手考先冇咁大壓力喎!又幾有勇氣喎.其實由今個星期開始一連串嘅什麼speaking, 默考, 音樂,筆試,口試, 吹木童笛,中文說話,書法...我頭都大晒,由佢”自由發揮”吧! 

唸番小一普通話好似唔使考筆試, 仲有張範圍紙比妳溫,讀詞語, 問兩三條問題咁,例如講下妳喜歡咩顏色, 講出幾種文具咁, 今年冇範圍紙咩?

原帖由 licca 於 08-11-28 00:16 發表
NKW,

多謝你詳細回答, 除了聖經科之外, 我都好想知有關"普通話"是考甚麼?   
口試是......讀課文?  抑或 回答老師問題?  抑或 自我介紹?  
小一  "普通話" 考筆試嗎?

唔好意思, 請各位高年級家長賜教 :ador ...

大家都靜了落嚟, 一定好忙吧! 覺得功課好似愈來愈煩忙,既要全職番工, 又要睇兩個小朋友, 真係忙得不可開交. 測試到嘞, 加油呀大家.

(呻完舒服d, 唔該.)
‹ 上一主題|下一主題