用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了! ...
樓主: leeamen
go

我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!   [複製鏈接]

我係到要說一下我的意見, 我要說得清楚D不是批評, 只是分享

首先, 自己小朋友, 真的確診又或者是懷疑個案, 作為家長當然勁心痛, 點解會係自已, 又感到非常傍煌

既然, 有好的醫生, 或者是營養食品, 為何不公開名稱呢?

你地知不知道, BK呢到, 開個新名, 要用公司MAIL先開到,
用自已MAIL, (HOTMAIL, YAHOO) 係唔比開

我知道, 首先作為家長, 要給予無限量的支持及接受

但係你地又知唔知道, 有D有問題小朋友的家庭, 經濟條件真的不容許, 去看私家醫生, 同時全港都是只有12個精神科醫生, 就算比你排到, 真的有沒有那麼多的辦公時間, 同他去看
醫生, 做父母點會會唔付出呢, 有D真的手停口停

大家都希望去幫人, 分享

[quote]原帖由 leeamen 於 10-3-24 23:30 發表

我看到你們的留言和分享,覺得這裹的媽媽非常nice and helpful,今我對adhd這個病加深認識. 我懷疑我囡囡 is adhd, is thinking of doing assessment later.

因為發覺囡囡有d情緒問題和睡得不好. 她每晚都會醒一兩次..  後來我train her to do yoga every night before sleep , just spend 10- 15 min, 她的睡眠質數大大提高.人也精神了很多.  before she has to take chinese medicine to help her to sleep , but now after doing yoga , no need to take chinese medicine.  

各媽媽可參考.

leeamen,

我個仔食咗  XX敏  魚油丸幾個月,但係都冇乜好轉,上星期見家長,仲俾老師投訴話我仔上堂成日發夢又騷擾其他同學,所以希望你可以pm我有關魚油及中醫的資料 ? 謝謝 !!!

leeamen,

唔好意思, 之前你曾pm中醫及魚油資料給我, 但我在清理pm時不小心delete 埋, 可否再pm給我, 萬二分感激.

dear leeamen                                                         可否給我魚肝油及中醫資料呢?好想試試,我有兩個仔仔都需要。                                                                   心急媽媽

原帖由 leeamen 於 09-4-10 12:48 發表
大家好!

這兩天我收到很多PM,都是詢問關於中醫及魚油丸的資料的。

我明白家長們疼愛兒女的心,都是很迫切的想儘快幫助有學習困難的子女解決問題的!我當然也很歡迎及樂意與大家交流!

可能我表達得不夠清楚,我分享兒子能停 ...

hi leeamen,

can you pm me your 精神醫生 details ? thanks ,

and can we take chinese medicine, western medicine and fish oil together ?

frank 

魚油丸

怎樣才知道是血瘀型還是腦部區域異常,或是腦體積比普通人細等...有測試嗎?在那呢?dha or epa????thx

原帖由 BBO61130 於 10-4-24 12:57 PM 發表
我係到要說一下我的意見, 我要說得清楚D不是批評, 只是分享

首先, 自己小朋友, 真的確診又或者是懷疑個案, 作為家長當然勁心痛, 點解會係自已, 又感到非常傍煌

既然, 有好的醫生, 或者是營養食品, 為何不公開名稱 ...

ADHD不是感冒頭疼,算不算是“病” 也沒絕對定論 (起碼我就不認為是病),更沒有 “藥到病除” 這回事。

如果你細心的看我之前所寫的,自然就明白我在這裡分享的原因。我不是專家,而且各人的體質何症狀也不同,我不在這裡貼有關的醫生或營養食品資料,就是不想誤導一些沒時間認真看前文的家長,單單 “接收” 了有關的 “片面” 資料,以為單靠醫生或營養食品便可以解決問題,更不想別人以為我在賣廣告。

我是過來人,當然明白作家長的壓力和心情。開不到BK戶口的家長,可以到我的網站http://adhdinhim.blogspot.com留言,或email 到 [email protected] 交流。我也是兩個孩子的母親,生活也忙得緊,不能及時回覆各位的提問,請諒!以一己之力,每星期平均要回十幾個pm, 滿吃力啊!

祝福大家母親節快樂!
「你要專心仰賴耶和華,不可倚靠自己的聰明,在你一切所行的事上都要認定祂,祂必指引你的路。」
聖經箴言3:5-6

Dear leeamen

睇左成個鐘先睇得晒ar, 前兩日我先問人知唔知咩叫專注力不足同過度活躍症ar, 興幸找到你

您好!請pm中醫及魚油資料, 謝謝!

煩請PM你吃的EPA及奧米家6的牌字給我. 因我兒己訂藥了, 因佢對嗰幾種藥敏感. 謝謝.

dear leeamen                                                         
可否給我魚肝油及中醫資料呢?好想試試,我有個仔仔都需要。  
謝謝

Dear leeamen,
Can you PM the doctor's information and the brand name of omega 3.
Thanks a lot!

原帖由 leeamen 於 10-5-8 02:59 發表

ADHD不是感冒頭疼,算不算是“病” 也沒絕對定論 (起碼我就不認為是病),更沒有 “藥到病除” 這回事。

如果你細心的看我之前所寫的,自然就明白我在這裡分享的原因。我不是專家,而且各人的體質何症狀也不同,我不在這裡貼有 ...

Dear leeamen,

你有冇同仔仔報過出面的課程呀, 因我仔仔吃藥敏感. 所以我想試下有冇課程可以比佢上吓. 佢有專注力及偏向過度活躍. (係偏向, 不是過度活躍) 因佢差二分才到過度活躍. 所以政府話冇野可做. 也想試下食EPA等等. 請PM 你食用的品牌名給我. 謝謝.

DEAR LEEAMEN

妳好 ? 可否給我魚肝油及中醫資料呢?
好想試試. 可PM 給我

MIHO

我個仔有ADHD, 但係我只係帶佢看了一個精神科醫生一次, 佢已經說他有ADHD. 現在我上堂去了解咩是ADHD, 認識那裡的同學. 佢地建議我同個仔去做評估, 所以我想問下有無人知道有邊到可以做評估而比較經濟d又快d.

你可以去中文大學試下(唔知價錢)或小童群益會(約$3000).

omega 3同omega 6 有咩分別 邊隻較適合adhd ge小朋決友ar

原帖由 hoveypan 於 10-5-15 18:30 發表
你可以去中文大學試下(唔知價錢)或小童群益會(約$3000).
謝謝您, 您有無中文大學電話話, 可否給我.

請pm中醫及魚油資料, 謝謝!

中醫及魚油資料

請pm中醫及[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd40&cb=11224500]魚油[/url]資料, 謝謝!

原帖由 masterunion 於 10-5-24 14:26 發表
請pm中醫及魚油http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=221&cb=11224500&n=a136fd40資料, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題