用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 NCD am 班
樓主: sarahmama
go

2008-2009 NCD am 班 [複製鏈接]

今朝呀囡都照帶個西瓜番去, 佢話今日都有食, 我諗老師趁d水果新鮮就食咗先, 分開兩日玩囉.

原帖由 kiteli 於 09-3-19 09:13 發表
all ,

亞女張 card 又係講星期四先做 salad, 佢要帶提子
我地屋企, 係唔會有提子, 橙呢兩樣生果, 因為一食就咳, 怕咗佢地 .
星期二晚返到屋企見到張通告, 都買不來啦
點知尋日佢放學見到 daddy 為佢準備0既提子.  ...

唔係化, 西瓜, 甘大個, 你點帶回學校呀?? BUT 阿女都有講食左少少西瓜, 真係多謝哂

原帖由 jasey 於 09-3-19 16:57 發表
今朝呀囡都照帶個西瓜番去, 佢話今日都有食, 我諗老師趁d水果新鮮就食咗先, 分開兩日玩囉.

呀囡都話食咗士多啤梨同香蕉. 唔駛客氣, 我哋唔係帶好大個果d, 只係帶咗個好似西瓜波咁大個果d西瓜仔咋.

大家記住今晚熄燈呀.

原帖由 ceci101 於 09-3-19 21:50 發表
唔係化, 西瓜, 甘大個, 你點帶回學校呀?? BUT 阿女都有講食左少少西瓜, 真係多謝哂

今日個運動會攪得好好, 見到小蜜蜂同各級小朋友表演得咁好真係覺得好proud of呢間学校...好感動~~

Hollycircle, sorry ah...我唔係話你個friend blocked the view...係指UK果對長時期block住第一二排坐位嘅view嘅couple...真係比佢地and their friends激死...叫極都仲擋住我地..

萃韵媽咪,

每次見到萃韵, 佢都會有問題問我. 尋日帶薳然由更衣室洗手間出黎去鄭老師度與同學會合時, 見到成班約20多個同學, 萃韵問我手上面擰住d係咩黎架, hehe, 我話濕紙巾囉.  記得上之家長日, 佢問我有無買kuromi衫比自己個囡囡, hehe, 今次佢又主動問我問題.

ncd am真係好齊心 , 除左昨日見到佢地表演時由兩條直線, 變成圓圈個過程真係好快 (我見旁邊隔離班, 個圓圈都無開得咁快, 兼都要老師幫手執執) & 好靚 , 我送薳然去鄭老師度匯合時, 首先有幾個同學仔見到薳然好開心, 跟手開始叫薳然, 薳然.  之後成半班同學(我看都有超過15,16個同學)一齊歡呼薳然個名起哄, 好齊聲咁叫 薳然, 薳然, 薳然, 薳然叫左近一分鐘, 真係好齊, 好似彩排過咁, 我真係估唔到咁細個小朋友會咁叻叻齊聲叫架, 最重要係佢地應該係無練過架, 我地ncd d 囡囡真係叻叻 & 團結, 好開心呀.  除此之外, 都發現薳然雖然響屋企多數時間衰衰咁, 原來佢響學校同朋友仔相處得好好, 佢都頗受歡迎, 真係好開心 & 好欣慰, 我諗我有時都唔須要太擔心佢d臭皮氣.  薳然daddy成日話薳然似到我十足十, 我依家唔信都唔得, 因為我屋企人以前都係成日話我有小姐皮氣, 好擔心我會激親老公, 激嬲朋友etc, but我d朋友 & 同事就話唔覺(緊係暗住良心講 ), 佢地都鐘意同我做朋友, 哈哈, 薳然都真係好似我, 淨係對屋企人發皮氣o者 .

原帖由 bobodog 於 09-3-29 00:17 發表
今日個運動會攪得好好, 見到小蜜蜂同各級小朋友表演得咁好真係覺得好proud of呢間学校...好感動~~

Hollycircle, sorry ah...我唔係話你個friend blocked the view...係指UK果對長時期block住第一二排坐位嘅view嘅co ...

我知道 原來佢地有大女同細女..
細女都係我地嗰班架...
我做親子體操時先知

原帖由 bobodog 於 09-3-29 00:17 發表

Hollycircle, sorry ah...我唔係話你個friend blocked the view...係指UK果對長時期block住第一二排坐位嘅view嘅co ...

Hollycircle,
har?!!  死啦...我仲嬲到失態話佢地 tim...hehe
原來同班ga??
但其實佢地長時間遮住曬叫極唔讓番個view比第1&2排坐位的人都真係抵比我鬧..hehe

[/free]

原帖由 Hollycircle 於 09-3-30 14:41 發表
我知道 原來佢地有大女同細女..
細女都係我地嗰班架...
我做親子體操時先知

薳然mami,
咁我地下次要再相認吓睇吓萃韵係咪覺得我地兩個有d似樣..hehe...

係呀...我都覺得NCD班好好...萃韵排隊去toilet時我都聽到有幾聲"萃韵...萃韵" from different classmates...好warm...睇黎温老師佢地真係教到佢地德育方面好好...萃韵又会成日喺屋企扮温老師問候佢之前病情的聲線、表情&說話..攪笑版...but聽佢個d versions都聽得出温老師對佢地好關心and温柔

我老公仲話d中学姐姐好乖(because he's one of the camera men on that day)及好有禮貌...同埋睇到d表演咁有誠意...話阿囡一定要喺shu一路讀上去wor...我其實都plan左係咁 : )   

原帖由 薳然媽媽 於 09-3-30 00:16 發表
萃韵媽咪,

每次見到萃韵, 佢都會有問題問我. 尋日帶薳然由更衣室洗手間出黎去鄭老師度與同學會合時, 見到成班約20多個同學, 萃韵問我手上面擰住d係咩黎架, hehe, 我話濕紙巾囉.  記得上之家長日, 佢問我有無買kuromi ...

萃韵媽咪,
其實我同您打過招呼架啦 (x'mas party), 我仲以為您認得我添.  我同您一d都唔似架, 我矮過您好多吓架, 您短頭髮, 我就唔短不過又唔係好長.  查實我對您囡囡印象好深吓架, 因為去年 家長orientation當天, 學校請家長互相認識時, 我地兩公婆係跟您husband第一個互相交換囡囡姓名聯絡電話架, 我當時覺得您囡囡個韵字好特別.

係呀, 真係好幸運有溫老師做我地d囡囡既班主任呀, 佢無一般教師唔應該對小朋友有既偏見(簡單d講, 佢無咩偏心, 大細超), 卻看得到佢認為每個小朋友都很獨特(簡單d講, 很open minded), 也能從小朋友既角度去看待小朋友, 我地真係好幸運.  我記得我地仲係溫老師面試架.  

原帖由 bobodog 於 09-4-1 01:17 發表
薳然mami,
咁我地下次要再相認吓睇吓萃韵係咪覺得我地兩個有d似樣..hehe...

係呀...我都覺得NCD班好好...萃韵排隊去toilet時我都聽到有幾聲"萃韵...萃韵" from different classmates...好warm...睇黎温老師佢地真係 ...

薳然mami,
hehe..我其實200+度近視but貪靚無戴眼鏡, 要望遠嘢才戴返, 所以我要好近望你and傾好耐計才認得架...加上X'mas party個場暗, 我會仲眼蒙得緊要d...我e家淨係認得Richelle mami, Ceci (雯雯mami) and Hollycircle zhar....下次見面你要黎相認呀, ok?  真係唔好意思: P   

韵字其實可能係簡体字..但係係揾人改的..無辨法...去clinic and申請証件都有時比人叫做x"翠均"...好攪笑

原帖由 薳然媽媽 於 09-4-1 23:17 發表
萃韵媽咪,
其實我同您打過招呼架啦 (x'mas party), 我仲以為您認得我添.  我同您一d都唔似架, 我矮過您好多吓架, 您短頭髮, 我就唔短不過又唔係好長.  查實我對您囡囡印象好深吓架, 因為去年 家長orientation當天,  ...

各位mami,

我地4月25日去旅行, 到時我地就可以相認啦.

bobodog,

我Sarah 都係時時比人叫 "翠賢" or "水賢", "萃" 字查實都 common o者 (鄧萃雯, 拔萃)...

Sarah always mentions Sophelia's birthday is also in July, she will celebrate with Sophelia. Is it true in July?

原帖由 bobodog 於 09-4-2 00:11 發表
薳然mami,
hehe..我其實200+度近視but貪靚無戴眼鏡, 要望遠嘢才戴返, 所以我要好近望你and傾好耐計才認得架...加上X'mas party個場暗, 我會仲眼蒙得緊要d...我e家淨係認得Richelle mami, Ceci (雯雯mami) and Hollyc ...

Sarahmama,
係6月頭喎...我諗係Sophelia亂up 24..haha...

係law...萃字其實都幾common ga ma...hehe...

我都忘記左4.25去旅行tim...果日可以大家相認番...

原帖由 sarahmama 於 09-4-2 12:14 發表
bobodog,

我Sarah 都係時時比人叫 "翠賢" or "水賢", "萃" 字查實都 common o者 (鄧萃雯, 拔萃)...

Sarah always mentions Sophelia's birthday is also in July, she will celebrate with Sophelia. Is it true ...

萃韵媽咪,
一於25/4相認啦.
個韵字我用速成打得出, 應該唔係簡體字掛.
您囡囡個名幾好呀, 好特別&好靚呀, 仲一定唔會同人撞名.
哈哈, 我阿囡個名都係唔會同人撞架.
我又講吓我阿囡個名呀.  薳 字響康熙字典 發音係 "偉"架, 所以打拼音中文用yuen打唔出, 要用wai.  近代d先叫 yuen咋.  阿囡個中文名 & 英文名都唔多common, 曾有同事因為知我阿囡好麻煩, 提議我幫阿囡改左中文名, 個名個音難發, d性格都難搞d, 兼佢個英文名 Evelyn真係唔係人人識讀 , d人成日讀錯 Eve Lin, 我地好多時唔係幾好意思同人地講人地講錯 .  不過我又真係好鐘意Evelyn呢個名 , 我以前讀書時有個同學叫Evelyn, 好獨立 & 有氣質, 越唔多人識讀, 我就越覺得特別, 不過我舊老闆話英國好多老女人叫Evelyn:;pppp: .

原帖由 bobodog 於 09-4-2 00:11 發表
薳然mami,
hehe..我其實200+度近視but貪靚無戴眼鏡, 要望遠嘢才戴返, 所以我要好近望你and傾好耐計才認得架...加上X'mas party個場暗, 我會仲眼蒙得緊要d...我e家淨係認得Richelle mami, Ceci (雯雯mami) and Hollyc ...

sarah媽咪,

我都好鐘意個萃字, 出類拔萃, 希望可以入拔萃 .
我家姐個囡囡都係有萃字架, 仲係叫萃汶.  我一定唔會係讀錯萃字既人.

原帖由 sarahmama 於 09-4-2 12:14 發表
bobodog,

Sarah always mentions Sophelia's birthday is also in July, she will celebrate with Sophelia. Is it true ...

薳然Mami,
起初我係改做"萃韻"ga...師傅話筆劃唔啱數就提議改做"韵" la...都真係冇乜人識讀indeed...我地原意係希望佢音樂and語言方面好好...但佢只中左一環: 講嘢叻...but唱歌五音不全...学彈琴時又次次講嘢講足一堂...好傷心~~

原帖由 薳然媽媽 於 09-4-2 22:14 發表
萃韵媽咪,
一於25/4相認啦.
個韵字我用速成打得出, 應該唔係簡體字掛.
您囡囡個名幾好呀, 好特別&好靚呀, 仲一定唔會同人撞名.
哈哈, 我阿囡個名都係唔會同人撞架.
我又講吓我阿囡個名呀.  薳 字響康熙字典 發音係 " ...

Evelyn & Sophelia mami,

"萃賢" 其實原意係希望佢成為 "出類拔萃的賢能" (因為mami 太平凡la), 但係諗落個 meaning 都幾大壓力喎... anyway end up 佢喺脾氣方面比較出類拔萃 --- 刁蠻.

"希望可以入拔萃"... 最近explain 個名meaning 比佢聽點知佢講成 "出去拔萃..." 真係大吉利是呀....

See you all in the excursion.

原帖由 薳然媽媽 於 09-4-2 22:18 發表
sarah媽咪,

我都好鐘意個萃字, 出類拔萃, 希望可以入拔萃 .
我家姐個囡囡都係有萃字架, 仲係叫萃汶.  我一定唔會係讀錯萃字既人.

萃韵媽咪,
唔好傷心啦, 講野講足一個鐘, 好過唔識講野啦, 萃韵第日大個做律師, 一於train佢.

原帖由 bobodog 於 09-4-3 00:33 發表
薳然Mami,
起初我係改做"萃韻"ga...師傅話筆劃唔啱數就提議改做"韵" la...都真係冇乜人識讀indeed...我地原意係希望佢音樂and語言方面好好...但佢只中左一環: 講嘢叻...but唱歌五音不全...学彈琴時又次次講嘢講足一 ...

Sarah媽咪,
sarah daddy唔識中文, sarah個名梗係您改架啦? 相當有意思呢, 兩個字併起來感覺好硬整, 似sarah有獨立思想 <-- 我好欣賞有獨立思想既小朋友 , 咩都要問阿媽既小朋友, 我就比較驚驚.  好彩我兩個囡都有independent thinking .
"出去拔萃" -- sarah一向鬼鬼地, 講野講歪左d音, 嚇親您 .

原帖由 sarahmama 於 09-4-3 11:47 發表
Evelyn & Sophelia mami,

"萃賢" 其實原意係希望佢成為 "出類拔萃的賢能" (因為mami 太平凡la), 但係諗落個 meaning 都幾大壓力喎... anyway end up 佢喺脾氣方面比較出類拔萃 --- 刁蠻.

"希望可以入拔萃"... 最近explain 個名meaning 比佢聽點知佢講成 "出去拔萃..." 真係大吉利是呀....

各位好呀 ...

妳地女女今日放學後有無嚴重比蚊咬呀 ??

我一路都知 KATE 好野蚊
經過上年 SUMMER 後, 現在我已經幫佢噴了蚊怕水, 貼上防蚊貼

今日不知是否真係一時忙了貼蚊貼
陰公, 成對小腿多 處紅點 ..
就連著了襪的腳背都好似"蚊難"
一返來就見佢係 咁 R

不知是否係學校有蛩, 還是佢真係太野蚊 ??
另外, 真係想請教大家仲有無 預防方法

我已幫她
-噴 3 M 蚊怕水 <-- COMMENT 好
-蚊貼
-花露水沖涼
-瞓覺插著金鋼2 千

都避不到
‹ 上一主題|下一主題