用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

請問各位小一家長, 點解英文Longman workbook學校仲用緊舊版, 我的朋友用緊version 2 (2007).

原文章由 hoyeema 於 07-10-18 12:22 硐表
請問各位小一家長, 點解英文Longman workbook學校仲用緊舊版, 我的朋友用緊version 2 (2007).

Dear hoyeema
可能
如果轉新版, 所有工作紙、試卷等等都要改,
舊有印好的又不能用, 浪費了,
新版又加少少價等等

唔該哂你, 我真係就快crazy.... 今日又有電腦評估...

原文章由 stungma 於 07-10-17 18:20 硐表
日本便當,
相信你真的亂了,我們的囡囡是同一班的,今日應是English Dictation, not Chinese,希望你只是打錯,不是幫你囡囡溫錯書. 我囡囡昨日奇怪地快,在學校已差不多做完功課.但默書只能盡力而為,見她太倦也不忍心要 ...

各位媽咪 :

呀女上個禮拜已經話視藝堂要帶大頭相和 "會組"(唔知點寫,因為真係唔知咩嘢嚟 ), 但係我同佢爸爸諗到頭都大仲未知係咩嚟,
佢話好似上次做一張咭送給聖母瑪利亞嗰啲,嘩,講咗仲唔明 ,想問吓有無媽咪知唔知係什麼東東????唔該晒

原文章由 HiuyanMum 於 07-10-18 18:52 硐表
各位媽咪 :

呀女上個禮拜已經話視藝堂要帶大頭相和 "會組"(唔知點寫,因為真係唔知咩嘢嚟 ), 但係我同佢爸爸諗到頭都大仲未知係咩嚟,
佢話好似上次做一張咭送給聖母瑪利亞嗰啲,嘩,講咗仲唔明 ,想問吓有無媽 ...

Dear HiuyanMum
我囡囡講帶一張"會祖圖片"回校,
會祖----是指嘉諾撒會的始創人-聖瑪大肋納嘉諾撒
至於用來做什麼我也不知道,
回家再問問她,

Dear id00288 :

真係唔該晒呀 , 我終於知道"會祖"原本係指嘉諾撒會始創人, 我自己本身唔係天主教徒, 所以真係亳無頭緒 ,問番阿女係唔係"會祖圖片", 係唔係"聖瑪大肋納嘉諾撒",佢先話<係呀!>,之後仲要話<係人都識,係你唔識>,俾佢激死 ,我響 yahoo 搵到,諗住print 出嚟俾佢帶返學,原來阿女讀小一我都學到啲嘢.  

原文章由 id00288 於 07-10-18 19:58 硐表

Dear HiuyanMum
我囡囡講帶一張"會祖圖片"回校,
會祖----是指嘉諾撒會的始創人-聖瑪大肋納嘉諾撒
至於用來做什麼我也不知道,
回家再問問她,

請問高年級的家長,3年級常識科測驗或考試的填充題有無供詞呢?唔該晒.

我睇返我個囡小三第一學期既常識測驗卷,填充題仲有供詞架!
原文章由 傻妹 於 07-10-20 12:35 硐表
請問高年級的家長,3年級常識科測驗或考試的填充題有無供詞呢?唔該晒.

請問測驗期間的三天,是否都是穿校服裙?
橫眉冷對千夫指 俯首甘為孺子牛

原文章由 stungma 於 07-10-21 21:40 硐表
請問測驗期間的三天,是否都是穿校服裙?

唔係上堂既日子,除非講明要著運動衫,否則都係著校裙.

原文章由 肥肥師奶 於 07-10-21 00:58 硐表
我睇返我個囡小三第一學期既常識測驗卷,填充題仲有供詞架!   

肥肥師奶,

唔該晒.唔知近年有無改到呢!!希望無改仍然有供詞啦.

原文章由 傻妹 於 07-10-22 10:26 硐表

肥肥師奶,

唔該晒.唔知近年有無改到呢!!希望無改仍然有供詞啦.

Dear all
重陽節三日假期都在溫習中度過,
第一次和囡囡溫習真有點吃力,
大家情況如何, 加油

[quote]原文章由 id00288 於 07-10-22 11:06 硐表

Dear id00288,

本人三日假期都是在家中溫習, 中文課程的詞語破多, 有些課文根本沒有教,叫家長同佢自學, 英文的grammar比較複雜,佢唔明幾時用this, they, my, our...基本上一個由幼稚園上小學只得個月的學生,你可以期望佢什麼呢?

只能希望佢盡力, 唔好失魂! 努力! 加油各位!

原文章由 hoyeema 於 07-10-22 12:01 硐表
[quote]原文章由 id00288 於 07-10-22 11:06 硐表

Dear id00288,

本人三日假期都是在家中溫習, 中文課程的詞語破多, 有些課文根本沒有教,叫家長同佢自學,  ...

我地都係係屋企渡過, 已溫了中文, 其中2課詞語真係好唔識, 要用好多時間教佢, 今晚打算溫習英文.

另請問測驗時, 老師會唔會讀題比佢地聽呢??

Blythemia,
多謝解答!

三天的假期,我只幫囡囡溫了星期日的下午時間,星期五讓她放鬆點,星期六又有活動.{下星期便要測驗}這話已掛在她口邊一星期了!真不想她感到有壓力... 盡力便算!
上學期老師應該會讀題比佢地聽,否則很難才會合格了.
橫眉冷對千夫指 俯首甘為孺子牛

又有個音樂會既報告要做, 仲要買票有長行果隻...如果唔係冇分計,真係得閒死唔得閒病.....

原文章由 stungma 於 07-10-22 17:00 硐表
Blythemia,
多謝解答!

三天的假期,我只幫囡囡溫了星期日的下午時間,星期五讓她放鬆點,星期六又有活動.{下星期便要測驗}這話已掛在她口邊一星期了!真不想她感到有壓力... 盡力便算!
上學期老師應該會讀題比佢地聽,否 ...

好在上星期五不用上課, 用咗半天時間同阿囡溫書, 星期六又溫咗半天, 而星期日就全日溫書, 足足溫咗兩日書   尋日同阿囡溫中文生字, 點知佢已經有好多生字忘記咗點寫啦 , 今晚要努力再溫過先得啦!

今日係學校, 阿囡話老師同佢地溫常識, 老師問佢地問題, 然後將答案寫在白柀上, 有個同學攞書出來睇, 點知比老師鬧唔准睇書呀

係呀,小一上學期老師係會讀題架(下學期都好似會不過唔sure真係老人痴呆!),仲有老師會同佢地一頁一頁做,即就算做哂一頁既都要等老師叫先可以做第二頁,以防佢地做漏或者第一次唔曉掌握時間,所以有溫書既應該問題不大,唔駛太擔心!!!加油呀........:) :)

‹ 上一主題|下一主題