用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解D家長成日話無同自己小朋友温習? ...
樓主: dory13b
go

點解D家長成日話無同自己小朋友温習? [複製鏈接]

Re: 點解D家長成日話無同自己小朋友

仲有,最憎周圍問人幾多分果D家長.   
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

你係唔係話我呀...............     
我唔係呀.....我有嫁   
我無回咁多,係怕比人閙炸.E家好多時D人可能工作壓力大...
所以.....唉!  反正好似講多錯多....

我都識得D咁嘅家長呀,都話佢個囡唔溫書架,放學淨係掛住訓覺喎,但係成績又好好喎.重有佢話唔查檢個囡D功課喎,但係唔知點解佢對個囡學緊D咩嘢又好清楚喎,好似自己返學咁喎.

可惜佢個囡唔生锈講比D小朋友知又是另一回事.

呢D家長無非都係認叻之麻,話比人知佢果個唔駛讀書都咁叻.其實要溫書和檢查功課都好多家長會做啦,緊張呀麻,駛咩講到自己一D都唔緊張啫.所以而家都費事理呢D人呀,咪當佢係度唱歌. :tongue:

唔好意思.....漏左講我係回應CHARLOTTE-MOM

hee.....heee我知你唔係話我....he.hee.我講下炸   

我都最討厭D家長周圍問人分數,明明已經話比佢聽OK啦,都重唔醒目,係要問到確實的分數為止.

真係好多家長問幾多分 問黎有乜意思呢?自己小朋友有努力過咪得law
andrewmummy 寫道:
仲有,最憎周圍問人幾多分果D家長.   

我都好討厭呢d虛偽行為, 你緊張個細路學業, 就成日叫你唔駛咁緊張, 要愉快學習, 俾d空間佢, 人生漫漫長路等(當然唔排除有d人係真心開解你的), 去學課外活動, 又話跟風催谷.....連做老師既都係咁, 佢自己咪又係晚晚去進修? 點解唔實際d, 交流下讀書方法, 考試心得, 公平競爭仲好, 咪一味講到咁無慾無求...  
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

我以前讀書平時又真係無溫書架。
如果你考試前兩天問我有無溫書,
我係老實咁話無。

之但係,臨考試前一天,
人人可以睡過飽,
我卻要通宵達旦讀天光....
試過唔好彩,讀唔入腦,
仲肥鬼左添...﹗

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

hoihoiching 寫道:
我都最討厭D家長周圍問人分數,明明已經話比佢聽OK啦,都重唔醒目,係要問到確實的分數為止.

me too.

Dear all,

睇完你地 d 回應, 我都好有同感, 其實

唏! 其實係這個現實社會係咁架啦, 咩人都有, 過唔過到自己個關呢!
我會當反面教材同小朋友講唔溫會唔會識呀? 如果個家長話佢個囝/囡無溫但又有高分,米之後佢講可能個小朋友唔想媽咪咁辛苦要陪佢溫習, 自己半夜起身自己溫咗, 所以佢媽咪都唔知佢有溫囉! 哈哈     

醒目開學勳章 王國長老

其實個個人資質唔同, 知道人地溫左幾耐又點? 知道人地幾多分又點?

vvchik2005
咪玩啦 我都唔係果d計計較較既人, 我女女做過咩"好事", 我又幾時瞞過你丫
對於果d開新account pm我既, 我一樣覆! 事無不可對人言, 又唔係咩秘密, 不過心裡面總有d

問人分數的家長固然討厭,但大人識得招架,那些向小朋友埋手,派成績表當日放學時周圍叫同學仔俾張成績表佢睇下的家長就更加乞人憎。

呢d事情我地做學生時候都係咁架啦, 千古定律, 一d 都唔出奇.  其實人地溫唔溫書, 高唔高分都唔關自己事架.  唔通人地話唔讀, 你就會跟人唔讀.  知道左人地幾多分, 唔通自己會突然高分d咩.
我幾時都話你自己只可以控制你自己, 讀多讀少, 就睇你自己想點.   我亞媽話過, 你有既野(錢, 人)可以比人搶走, 只有讀左既書唔會比人攞走, 自己受用.
假若人地唔駛讀書, 都可以繼續攞高分, 呢d係佢既本事.  我同個囝都係好普通的人, 唔溫唔讀係唔會有成績.  無法啦, 先天不足. 我要有成績, 係要靠自己努力, 並唔係期望其他人唔讀書, 亦唔可以等運到.

YUNG媽 寫道:
呢d事情我地做學生時候都係咁架啦, 千古定律, 一d 都唔出奇.  其實人地溫唔溫書, 高唔高分都唔關自己事架.  唔通人地話唔讀, 你就會跟人唔讀.  知道左人地幾多分, 唔通自己會突然高分d咩.
我幾時都話你自己只可以控制你自己, 讀多讀少, 就睇你自己想點.   我亞媽話過, 你有既野(錢, 人)可以比人搶走, 只有讀左既書唔會比人攞走, 自己受用.
假若人地唔駛讀書, 都可以繼續攞高分, 呢d係佢既本事.  我同個囝都係好普通的人, 唔溫唔讀係唔會有成績.  無法啦, 先天不足. 我要有成績, 係要靠自己努力, 並唔係期望其他人唔讀書, 亦唔可以等運到.

有d家長問我"有冇同個仔温書",我咪話"有囉"。
點知係咁比佢鬧"話我懶緊張,細路仔係得唔得整定ga",佢話佢女自己温書架!
有時聽佢咁話,真係好鬼唔開心。
都唔知佢有冇講大話,又話冇同個女温書,但又考到全級10名之內。

師奶,

唔駛唔開心, 你要自己調節下啦. 想自己成績再進步, 咪繼續溫書囉.  唔好受到外間的noise 影響自己.

如果d家長成日攞某某同學又幾多分去摧迫自己個小朋友要攞更高分, 咁佢地真係好可憐.  佢地成日生活係其他人的陰影下, 生活唔會開心, 好有壓力, 生理一d都唔健康, EQ都唔慌高得去邊.  個細路讀書的方向就一早走錯路, 佢唔駛想自己學到甚麼, 佢只要高分, 又或只是被迫滿足家長的慾望, 佢唔識欣賞別人, 只知妒忌別人, 點會成大器.

我地應該著重小朋友的全人培育, 除左學業, 德行都好重要.  大前題緊係身心都要健康啦. 共勉之.

YUNG媽
多謝你,我都唔鍾意問人分數,係佢問我未答佢,諗住有禮貌嘛!比佢咁話我,我下次唔會咁蠢話佢知分數或名次。 :tongue:

師奶:

我都遇過D話我好比補充個囡做考試用來溫習,咁緊張,果個家長話佢個囡唔肯做所以從來都無買過補充做,駛咩咁緊張.我聽到梗係唔係好舒服啦.

點知今早考完試,阿囡同我講話果個同學話D題目佢係補充度做過晒.都唔知係個囡講大話,定係阿媽口是心非呢?

我相信係個女仔個阿媽失憶啦!   
‹ 上一主題|下一主題