用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 XX 園幼稚園好像不太值
樓主: Mover1234
go

XX 園幼稚園好像不太值 [複製鏈接]

HK-CR7 發表於 24-5-23 08:32
咁你又講得幾啱喎, 如果對升小無要求, 駛鬼讀LH咩, 貪佢校園夠細又無室外空間咩?
其實佢地成績好,  ...

還要捱得過三年幼稚園生涯,加埋PN四年。入不到LH未嘗不是a blessing in disguise 。
不是LH不好,而是選到合適程度和性格會更順利。如果勉強入到但被”勸退”(成績長期不達標),小朋友學習的過程中自信受打擊,對升小考小會有反效果。
不如父母自己教/在外面學預備升小,根據小朋友性格慢慢調節。

HK-CR7 發表於 24-4-24 08:52
無品德 唔會掛?其實佢唔算深 升小數據唔係話多人多大B實好 佢面試過先俾讀就已經收左勁嗰班先 入得呢間 家 ...

應該唔係用家,或者等緊 call waiting (emoji)

考小除左學術,都著都重禮貌,點會無品德教育。

我小朋友6月,不是大B, 都有直私offer

Adiezz 發表於 24-4-24 14:25
有批家長唯一目標就係想入神校和一線直私,咁佢課程就係為此而設計,而且佢真係做足考小支援,大量小學面試 ...

其實講教得深,有部分幼稚園教得仲深

Mover1234 發表於 24-5-12 23:21
回覆 Lightwriter 的帖子

零愛心零品德教育,所有都是學術行先。K2 教小一課程,K3 教小二課程。教到甘深 ...

邊間分校?你點知佢無愛心、無德育?

回覆 Mover1234 的帖子

因為人是軟弱的。
我小朋友讀咗一個月(好似係較好的一所分校)就自己勸退左自己,因教育理念不太相乎。但係作為一間補習社,佢應該係市面上較reliable的。百貨應百客,有大部分直私其實也是一樣理念。所以它們受追捧我並不感奇怪,只是我自己會希望為小孩揀一間學校而不是一間補習社而已。

sainsbury    發表於 24-6-15 01:48

Godark 發表於 24-6-1 22:58
回覆 Mover1234 的帖子

因為人是軟弱的。

呢間學校,鍾意既好鍾意;唔鍾意既好唔鍾意

而家風氣,學校如唔係「補習社」,父母都會課外安排佢去真補習社補到有突。學校如能同時做到呢個功能未嘗唔係好事。應該無幼稚園真係只理學術,只係比重問題

回覆樓主:

玩完考小遊戲,我反而覺得學術冇需要學到咁深,好多學校都係考基本嘢,最重要你小朋友面試既表現,合唔合老師眼緣,我小朋友唔係最搶鏡嗰啲,本來以為好輸蝕,但出奇地有不錯offer,好多學校其實係想收表現專注,禮讓,面試投入,能夠與老師,同學互動的學生,學術當然要,但基本已經好夠。CKY 就係一個好例子,interview 表現與老師協作能好重要(我指Y1面試,插班係另一回事),小朋友兩次interview 回來都好開心,太aggressive 老師會覺得你上課難控制,背後的家庭也太chur, 邊個老師會想自找麻煩?

如果target 名直私小,我認為讀名幼會容易好多,因為學校見到你讀邊間,同傾兩句就知小朋友咩level, 佢哋偏好名幼生係事實,但宜家出生率低,同埋好多轉IS, 其他幼生都多咗機會。

Mover1234 發表於 24-4-24 00:14
教得太深非適齢,又沒有品德教育,為何這麼多人喜歡?一班10個超齡大B, 又多人,升小數據實好
...

成績係用錢同時間堆出黎
我只可以話讀得學之園既學生

家長絕對可以無條件經濟支援小朋友去考小一

學校名氣只估3成,其餘7成也是靠家長既努力同財力。

myfaye    發表於 24-6-6 15:09

Agreee

letterland 發表於 24-6-6 10:16
成績係用錢同時間堆出黎
我只可以話讀得學之園既學生

贊成你所講的。LH是被受追捧,升小成績長期有好多名校神校上榜。早前有另一個post提到LH是不是神校?我有以下回覆,稍作更改也放這邊作參考。由於講到神幼所以有少許離題。或者有空可以分析一下LH升神名龍小的詳細數據支持。
~~
事實上EK家長對LH的評價意見兩極。….唔可以只睇成績去決定排名,還有歷史、校友、名氣等等。
EK公認的神校應該只有SPCC DGS. 而且應該是根據公開試成績。但到第三位已經未能達到一致共識。
在升小的家長之間廣傳的Data sir 小學排名表中的直私神校是SPCC DGS DBS CKY。其中CKY的EK用家都不贊成這個說法,因為學校雖然成績好又備受追捧,但在長輩群之中沒有名氣。

LH23-24年升小有26+31(/776 =7.3%)入DGS SPCC, 不足10%算高嗎?加埋CKY(52), DBS(30), 有17.9%學生入datasir 升小表神校。比較一下有多高?
隨便抽一間聖公會2020-22三屆有17%(74.1% x23%)學生入SPCC, 3.2% DGS,6.8% DBS. 未計CKY已經有27%升datasir 升小表神校。
如果話要計埋升B1A(龍)小?GH SPK/SPN…. 輕易做到更大%。

RainyRice 發表於 24-6-11 08:53
贊成你所講的。LH是被受追捧,升小成績長期有好多名校神校上榜。早前有另一個post提到LH是不是神校?我有 ...

幼稚園神唔神都無所謂
我小朋友想當年LH考直私都考唔到
去左普通小學讀
小學成績唔係名列前茅下
最後都考入一間1A津中

不過LH家長係有錢
佢地真係用好多錢,時間同心血去栽培小朋友。

LH學生目測每月學費$7200
再連課外活動同興趣理
大部份家長每月開銷$20000

入到名小
補習只有更瘋狂
每個月使洗
唔係普通人應付到
所以LH好多中產家庭多
因為捨得銷費

RainyRice    發表於 24-6-11 11:31

RainyRice 發表於 24-6-11 08:53
贊成你所講的。LH是被受追捧,升小成績長期有好多名校神校上榜。早前有另一個post提到LH是不是神校?我有 ...

聖公會升spcc既有幾多係Team A? 雖然Lh都可以有team A但人所共知聖公會係大把Team A
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊