用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同中基面試撞時間..點算
樓主: Dad2012
go

港同中基面試撞時間..點算   [複製鏈接]

Dad2012 發表於 23-12-30 13:41
我地幫佢報左3間直資, 但我哋相信機會較大的是中基..因為佢不善於溝通,三間直資中以中基面試比重較低.. 我 ...
旁人都係按客觀條件俾意見,最終自己家庭有自己考量去決定
PS南區係比較冇選擇,所以都明係好煩惱

南區真係好痛苦嘅抉擇呀!
我唔清楚港同一面係點,但二面我覺得主要觀察學生soft skills,同人合作、溝通、解難,去到三面先真正見到學生嘅對答表達能力。但係去到三面,我又覺得家長理念配合影響更大。
小朋友1A加心儀,如果soft skills冇問題,家長又buy學校理念,我覺得可以認真考慮去港同呀!萬一要去到叩門階段,1A叩中基係咪機會都大呢?

Dad2012 發表於 23-12-30 13:43
而自行又失敗的話..就要留係南區中學

1A叩直資,如果唔係最top學校,其實機會都多嘅。

如果只係計成績1A去中基,基本上必收。不過,直資都要睇面試表現,祝好運

Dad2012 發表於 23-12-30 13:35
阿仔係B1A..
係1a就無謂浪費時間去中基啦,除非好鍾意中基啫!

醒目開學勳章 王國長老

bettyay 發表於 23-12-30 13:46
現在禮貌上通知一聲學校唔嚟,如果佢係想收你,好可能而家就俾你改時間!否則到叩門時,一切以成績為大,冇 ...

中基係申請過嘅唔俾叩,新申請就可以
上兩年姨甥第一身經驗:統一派位放榜前約1-2星期,收中基電郵話如有需要,可於放榜日12:00經連結補資料叩門
我姨甥唔需要叩,但細妹知有朋友需要,就提佢記得12:00前交
朋友無收電郵,打去中基,中基話無電郵唔駛叩

Dad2012 發表於 23-12-30 13:41
我地幫佢報左3間直資, 但我哋相信機會較大的是中基..因為佢不善於溝通,三間直資中以中基面試比重較低.. 我 ...
港同係南區,亞仔又鍾意,1a生有乜理由唔報港同報中基?

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 23-12-30 16:41
港同係南區,亞仔又鍾意,1a生有乜理由唔報港同報中基?

樓主咪報晒兩間囉

Charlotte_mom 發表於 23-12-30 17:17
樓主咪報晒兩間囉
我意思兩間撞時間但都好明顯係去港同先……你點揀?

Charlotte_mom 發表於 23-12-30 16:38
上兩年姨甥第一身經驗:統一派位放榜前約1-2星期,收中基電郵話如有 ...
謝謝分享親身經驗,咁樓主可以再考慮一下!
不過1A生,大家都係鼓勵先見港同

醒目開學勳章 王國長老

老實講,港同收生不穩定數太多(揀性別適合都未必揀RO高,聽好多,當然RO亦不能太差)
我又好明白樓主想穩中中基嘅心情

疫情前,知道有人二線小學級一揀咗中基(弱區,區內b1位不足,自行唔入,唔敢再搏,揀中基止蝕)

bettyay 發表於 23-12-30 18:21
謝謝分享親身經驗,咁樓主可以再考慮一下!
不過1A生,大家都係鼓勵先見港同
...

1a生係自行做好保險位,直資可以任我行,難得有間亞仔鍾意,又近屋企。

Charlotte_mom 發表於 23-12-30 18:29
老實講,港同收生不穩定數太多(揀性別適合都未必揀RO高,聽好多,當然RO亦不能太差)
我又好明白樓主想穩 ...
若1a生用聖鄧做止蝕位,會唔會好過入中基。有南區朋友1C生剛界自行後補入聖鄧。

Charlotte_mom 發表於 23-12-30 18:29
我又好明白樓主想穩 ...
最大憂慮係南區同港同冇十足把握(其實未收之前,冇嘢係100%)
所以最後都係要樓主自行抉定(係廢話,但係是事實)

上年港同收咗我哋學校6個,除咗一個唔係1A但運動勁,其他全部都係1A。如果學校每年都有師兄師姐入港同,我覺得港同基本掌握呢間小學嘅學生質素,只要面試唔係出晒事,似乎都唔會太大落差。

Charlotte_mom 發表於 23-12-30 16:38
上兩年姨甥第一身經驗:統一派位放榜前約1-2星期,收中基電郵話如有 ...

第一次聽到申請過唔比叩,不是一直話以前申請過代表有誠意嗎?
仲有邊幾間係以前申請過不接受叩門?我其中一間好自行會撞最少2間,worst case 只去到一間,已經諗緊點樣鋪路7月返去叩門

醒目開學勳章 王國長老

Ocean419 發表於 23-12-30 19:39
第一次聽到申請過唔比叩,不是一直話以前申請過代表有誠意嗎?
仲有邊幾間係以前申請過不接受叩門?我其中 ...

我係聽咗好多年話中基不接受叩門。一直奇怪真係咁堅持?
到姨甥申請就留意多咗「內幕」,原來中基係咁處理
暫時我又未留意到有另一間都係咁

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 23-12-30 18:33
若1a生用聖鄧做止蝕位,會唔會好過入中基。有南區朋友1C生剛界自行後補入聖鄧。 ...

聖鄧vs中基,真係幾難揀…..

Dad2012 發表於 23-12-30 13:44
報左名唔出席面試的話,日後再叩門中基應該都唔會so我..

唔使咁無信心喎,我指萬一,真係直資或自行既部署都萬一唔成功,南區派位係蝕焯,但港島除南區外,英中位都非常足夠,叩門入到英中既機會係仍大,自己再仔細部署一下,唔好令自己或仔仔部署而自亂陣腳~

有實力係港島英中揾到落腳點唔難,大部份英中都係會基本上達到中基既學術水平,加油!~

mcl233 發表於 23-12-30 20:43
唔使咁無信心喎,我指萬一,真係直資或自行既部署都萬一唔成功,南區派位係蝕焯,但港島除南區外,英中位 ...
最後果句可圈可點⋯⋯高手
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊