用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試結果不好的請進
樓主: 超能爸爸
go

面試結果不好的請進   [複製鏈接]

回覆 csc1016 的帖子

咁惭?有冇waiting?有就試吓寫求位信,聖誔前寄。請留意係寄,我試過有一間親身去交waiting回條但係個office lady竟然話而家至1月唔收求位信,再一次打擊。咁係嘅,今時今日求位書又真係幾common嘅(苦笑)。

另外,係未收到第一個offer之前,我報多左3間私校,2間講明一月有interview , 你可以打去心儀學挍問吓,希望幫到你!

csc1016 發表於 18-12-17 13:35
7月B,上年n冇人收,今年k in 14間0 offer,冇名幼龍幼。只是村校或區內熱門學校。全部資助冇私校。
...

其實幼稚園面試真係一個緣份遊戲,我小朋友都系7月b, 今年考n,睇到其實真係唔在乎小朋友識做幾多野。坦白講,我小朋友in 既時候都係得14-15個月,男孩子又唔係發展得快,其實好多野唔識做。但鼓勵下佢,唔好令佢怕左,At least 入去in既時候有穩定情緒,我覺得已經ok。最後我地in 左9間,9間都有offer,但最後我地選了出名happy 的學券學校,因為我仍相信,唔好嚇怕小朋友,令小朋友有興趣學同有自信。大個唔怕佢無成就。

回覆樓主

加油!我都差不多,報左14間,in左11間,啲結果都係冇眼睇

其實都唔知學校準則係點, 我女11月B, 舊年in N, 只識企未識自己行,  in左7間, 最後得一間waiting, 6間都收。
今年in左6間K, 得1間有offer, 4間waiting, 1間rejected!
完全唔知interview究竟係睇咩......

超能爸爸 發表於 18-12-13 17:23
到了今天為止 K班已出了大部分結果 當然係不太理想
我報了14間K (5龍 2神 4券 3村) 唔計村校 只有1間學券 ...
的確, 子女快樂成長好重要!   我女大部份N班同班同學上星期一已收到原校OFFER, 我女仲未有, 連校外生今天也已經收到OFFER, 作為父母心情當然有D失望, 但失望的不是對女兒表現失望, 而係對呢間學校安排不當而失望, 點解原校生唔係同時間出結果, 畢竟現時在你間學校讀緊N班, 對小朋友表現一早已清楚, 就算REJECT OR WAITING 也應該一早通知人.

樓主,共勉之

我小朋友中B,是超慢熱型, 冇上N, 只上了幾個月PG...一路上堂也是大喊包, 當初我對於K1面也諗住冇眼睇, 只盡自己一點綿力, 如報不同種類的學校及在家常同兒子訓練下對答及心理輔導.. 小兒突然好像長大了, 見了7間也冇喊, 雖然做tasks不是100分, 但叫做有問有答, 我覺得唔收也做足了100分

報同IN了7間(1龍,2私, 4學卷), 有2 AM offer, 2 waiting, 1 rejected, 2間未知, 只能說呢一代讀書報名也要有策略, 小事復雜化

Lamyuenc 發表於 18-12-17 14:55
其實都唔知學校準則係點, 我女11月B, 舊年in N, 只識企未識自己行,  in左7間, 最後得一間waiting, 6間都收 ...
有時都好睇眼緣

analiza 發表於 18-12-17 14:42
其實幼稚園面試真係一個緣份遊戲,我小朋友都系7月b, 今年考n,睇到其實真係唔在乎小朋友識做幾多野。坦白 ...

5間以內無offer就話報得少冇緣啫,in 十幾間都冇一間嘅話,唔通間間都冇緣。出年一月過咗註冊期唔報其他,等in咗嗰啲call waiting 其實都係等運到。
個個都話自己小朋友乜都唔識,做唔到,表現一般都有幾個offer揀。咁點解自己冇選擇權?讀幼稚園啫,面試完一場大龍鳯仲要搞到好似自己啲小朋友不被社會接納咁。

id02365 發表於 18-12-17 13:15
回覆 超能爸爸 的帖子

你好呀,我情况同你差唔多。我仔仔9月B,10月至入PN,12月頭學校通知無得直升K1,要 ...
聽講好多waiting最後也有offer  你個仔係細B有咁多waiting已經好叻架啦希望你心儀的學校最終會聯絡你
我自己就唔介意輸在起跑線 而家N班功課我都係少量協助下由佢自己做
D顏色油到出晒界 我覺得2歲小朋友就係咁架嘛
在我來說 我注重親子關係多過佢叻唔叻

7月B,上年n冇人收,今年k in 14間0 offer,冇名幼龍幼。只是村校或區內熱門學校。全部資助冇私校。
...
不要被打擊到 相信你的小朋友 K interview只是人生一小小小部分繼續找學校 我相信一定有書讀

我老婆個細佬 讀到中三都冇科合格 最後咪又係大學畢業
主因係我老婆屋企好有家教 所以身教係好重要

...

重點,你全部報熱門。 唔好以為私幼名幼才多人爭,熱門村校都大把人爭。

piglover 發表於 18-12-17 18:12
重點,你全部報熱門。 唔好以為私幼名幼才多人爭,熱門村校都大把人爭。
...

咁其實邊D學校先冇咁多人爭呢

Lamyuenc 發表於 18-12-17 14:55
其實都唔知學校準則係點, 我女11月B, 舊年in N, 只識企未識自己行,  in左7間, 最後得一間waiting, 6間都收 ...
11月B未識行有咁既成績已經好勁啦
佢地自己有自己一套準則 總之佢係見咗我個仔嗰十幾分鐘做決定 咩準則都幾難睇得真一個小朋友

所以毋須介懷

回覆樓主

加油樓主,支持你,
好多時讀書揀學校嘅野都落左媽媽身上..男人都好少理
你肯上嚟分享真係好好!
相信call waiting 時有機會等到心義學校的。
起碼有嘗試過!
好過我地過左deadline 先覺得阿女都係試下入女校好啲... 已經太遲!

piglover 發表於 18-12-17 18:12
...

點解好似講到全部都係我作為家長嘅問題?

asukav6 發表於 18-12-17 18:24
咁其實邊D學校先冇咁多人爭呢

每區都一定有不太熱門嘅學校,問題係你地會唔會申請。 熱門學校未必啱自己小朋友,揀適合嘅學校最重要。

csc1016 發表於 18-12-17 19:10

點解好似講到全部都係我作為家長嘅問題?

報咩學校,主導權在你手。  多人爭,熱門學校,未必代表適合自己小朋友。

piglover 發表於 18-12-17 20:04
報咩學校,主導權在你手。  多人爭,熱門學校,未必代表適合自己小朋友。
...

何為適合自己小朋友嘅學校? 到而家我都參透唔到,坦言現在間學校已經收番阿仔上K1, 但我想搵更好的,於是我龍校,名幼,出名嘅happy school 都有報,共面試了8間。 (一間係區內,但都超多人爭)。但暫時6間入面3間waiting, 3間reject。仲要有人同我講: "大B喎,都冇offer?!" ...你話屎唔屎…但如果唔試,又點知啱唔啱自己小朋友? 所以我都有些迷惘…

ballpigma 發表於 18-12-17 15:05
樓主,共勉之

我小朋友中B,是超慢熱型, 冇上N, 只上了幾個月PG...一路上堂也是大喊包, 當初我 ...
你一定好畀心機栽培你個小朋友
我個仔有讀N 但由N到K的interview也沒有過am offer 真係慚愧

angelhayley 發表於 18-12-17 18:58
加油樓主,支持你,
好多時讀書揀學校嘅野都落左媽媽身上..男人都好少理
你肯上嚟分享真係好好!

點會遲呀 你個女先嗰兩三歲 大把機會再揀女校啦

我地係雙職父母 我老婆要返工已經好辛苦 咁啱我又有興趣研究下學校 所以咪分擔下啫 佢都好好呀 好信任我 交晒畀我㨂

‹ 上一主題|下一主題