用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
樓主: jinkjink
go

SFA vs KTS   [複製鏈接]

大抽獎理論上係咁,實際上真係有人碌左去唔知邊度,絕非新鮮事。

回覆樓主:

返正題先
我覺得KTS好既原因係:
1)校網多英中(前幾年出生率低既時候,band1學位多過band1學生)
2)學校推行自信教育,感覺上對學生關顧

不過唔好以為KTS無sfa咁谷,私校有咁好既成績,學生老師一定有下過苦功

mimi222shi 發表於 17-12-14 21:29
大抽獎理論上係咁,實際上真係有人碌左去唔知邊度,絕非新鮮事。
現實係, 可能當事人無將事實之全部話你知.

如實際上估錯Banding, 無盡填所有B1先會B2........

hppa    發表於 17-12-21 18:02
hippoo    發表於 17-12-15 13:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

starry_night 發表於 17-12-14 22:38
返正題先
1)校網多英中(前幾年出生率低既時候,band1學位多過band1學生)
KTS都係比正常官津小學教快半年/一年, 所以又點可以話唔谷呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

在我而言,自行是上策;大抽獎是下策
邊個校網非最重要
最重要係學校有能力幫學生考入理想學校!

小曳人    發表於 17-12-22 09:39

hkpapa852 發表於 17-12-15 10:22
KTS都係比正常官津小學教快半年/一年, 所以又點可以話唔谷呢?

你呢個睇法,就係我早論同某位年輕既業餘専補名校老師網友既討論點,教深一兩年唔算谷喎~~~

hkpapa852 發表於 17-12-15 10:19
現實係, 可能當事人無將事實之全部話你知.

如實際上估錯Banding, 無盡填所有B1先會B2........

真係唔少家長深信親戚或朋友既意見,事實,別人一定盡吐心中言?~~~

通常D人會講對自己有利既..又有幾多會係事實之全部?

所以次次六月頭小一搞珠結果出之後又會有某些家長話:"聽朋友講某某地區一線小學放乙二都收"
呢D傳聞已經見怪不怪了

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-12-15 10:49
通常D人會講對自己有利既..又有幾多會係事實之全部?

所以次次六月頭小一搞珠結果出之後又會有某些家長話:" ...

係EK一定要答’我係用家‘,唔係會有人唔信你分享,甚或力拗到底~~~

mcl203 發表於 17-12-15 10:26
你呢個睇法,就係我早論同某位年輕既業餘専補名校老師網友既討論點,教深一兩年唔算谷喎~~~
...
教深一兩年唔算谷.... 咁唔教快應該叫愉快學習了; 如果教得慢/淺過一般官津小學, 應該係hea教

"物競天擇,適者生存"贴切些。
生存者 - 一切很自然
被淘汰者 - 一切都很难

入得私校, 俾4千幾學費, 如果課程同一般津校相同,未必會有咁多人有興趣入.
有人鍾意深;有人鍾意淺,有人鍾意HEA 最緊要揀適合自己小朋友的.

starry_night 發表於 17-12-14 22:38
返正題先
請教

SFA 感覺上只著重學術, 關愛資優果班對嗎?

APS , SFA , KTS 三間都好似係KTS 著重孩子既德育 . 體育又唔差

但望升中表, KTS 是否較為遜色少許?

dorothy8 發表於 17-12-21 15:05
請教

SFA 感覺上只著重學術, 關愛資優果班對嗎?

去年KTS的派位結果的確是不及APSSFA,看到有家長提過,派往band3的都有一定數目,但後來很多都叩門成功。

其實有哪一間top school
會不注重德育?
當然,關愛上面,真的是KTS比較有口碑。運動方面,其實APS應該也是非常強,SFA則非常落後。 

猴子爸 發表於 17-12-21 16:38
去年KTS的派位結果的確是不及APS和SFA,看到有家長提過,派往band3的都有一定數目,但後來很多都叩門成 ...
叩門後冇UPDATE 到 ?

dorothy8 發表於 17-12-21 16:48
叩門後冇UPDATE 到 ?
应该是final了吧

猴子爸 發表於 17-12-21 16:38
去年KTS的派位結果的確是不及APS和SFA,看到有家長提過,派往band3的都有一定數目,但後來很多都叩門成 ...
其實SFA, APS同KTS, 年年公佈係校網既, 都係已經包埋叩門後既結果

只係近年KTS家長比較熱心, 將份未叩門既派位結果放上嚟, 大家先見到個分別.....

現實上, 三間叩門前同叩門後, 三者之間既差距都無乜大變化

SFA升中網唔好, KTS又APS化.......

hkpapa852 發表於 17-12-21 17:50
其實SFA, APS同KTS, 年年公佈係校網既, 都係已經包埋叩門後既結果

只係近年KTS家長比較熱心, 將份未叩門既 ...

SFA 唔係唔受網影響嗎?
我見好多都去左自己住果區

SFA從來無強迫過一體一藝, 呢點已明顯睇得出唔係行"特異功能"條路啦!
有好多家長覺得呢項係優點.

校網+升中成績, 睇得出實力多過靠抽獎.

hkpapa852 發表於 17-12-21 17:50

只係近年KTS家長比較熱心, 將份未叩門既 ...
其實SFA叩門結果都係冇真正去UPDATE, 過往有學生叩左入皇仁書院, 學生冇通知小學,小學係唔會知道!
‹ 上一主題|下一主題