用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃芴南好唔好
樓主: littelamlam
go

黃芴南好唔好 [複製鏈接]

—-

回覆 hkpapa852 的帖子

所以情況就係咁(WFN): 70%->48%>41%->48%->58%->57%
由於在2017年僅下跌1% ,因此仍有待觀察,可能保持或繼續上升,但就應該唔會跌返去一個一向唔屬於佢嘅學術水平。
但要注意聖家自DSE以來一直入大學率都係50-51%, 2013-14 年度更跌至47%,除咗2017年之外都不比其他學校好,2016年更比黃笏南和銀禧差;更要注意客觀環境因素,黃笏南期間搬咗去大圍臨時校舍,教學補課活動都受影響,而聖家和銀禧學習環境並無變化,因此總括看來聖家在成績同課外活動方面依然尚未及得上另外兩間,不過2018年可能係個轉折點,聖家同黃笏南來年嘅Dse表現就可以看出他們的趨勢:聖家會唔會跌返原有水平,同黃笏南會唔會升

Gunfm1939 發表於 17-12-3 00:04
銀禧57.1%,黃笏南57%(兩間都係校網news/powerpoint 列明),聖家一向50%左右,不過去年上咗至接近70%,相 ...

銀禧57.1%,黃笏南57%(兩間都係校網news/powerpoint 列明)... ...

Gunfm1939,可否俾條link我,關於"銀禧57.1%"的資料我嗎?thx.thx.

回覆 Gunfm1939 的帖子

聖家同聖母玫瑰,邊間dse 好d同入u高d?

回覆 YmOra 的帖子

嗰個係我之前睇post見到有關言語偽術的討論見到嘅數據,sorry 原來唔係最update ge 數據,睇返校網原來未出2017嘅校務報告,估計比率應略高,你有興趣都可以研究下呢堆複雜嘅數ga(向下看就會見到個圓形圖表)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3196599&highlight=黃芴南

Gunfm1939 發表於 17-12-3 22:10

嗰個係我之前睇post見到有關言語偽術的討論見到嘅數據,sorry 原來唔係最update ge 數 ...

明白,謝謝你呀!

回覆樓主

過往三年,無論33222, local degree %, local++overseas degree%, 尤其2017 和2015都係聖家比WFN明顯優勝,2015就幾接近(WFN 份school report 係寫local degree 53%,唔係樓上slide的58%,不過凡事向好看,就當58%是updated吧)。

希望兩間都繼續有進步吧。
其實兩間都幾唔同,除了數據,我諗選校時還有其他方面考慮吧。

回覆 christy2011 的帖子

從2017年睇:62% vs 聖家70%,以一年嚟睇當然holyfamily好啲,但佢其餘年份一直係50%,因此從大體來睇,聖母玫瑰一向整體成績比holyfamily略好(~=<10%)。各位揀校嘅時候記住唔好一直眼看應屆DSE成績,雖然好易明,但就係成日會唔記得,因為到時六年後都可以唔同晒,而且課外活動同樣重要,對小兒的發展也舉足輕重,建議多多留意同翻查學校係體藝方面例如運動同音樂等嘅表現,千祈唔好以為學術掂就萬能a~

christy2011 發表於 17-12-3 21:43
回覆 Gunfm1939 的帖子

聖家同聖母玫瑰,邊間dse 好d同入u高d?

如果小朋友是聖家小學生,不如揀返聖家。否則揀間近屋企或貪聖母玫瑰無直屬位。兩間水平差不多。

回覆 beagoodman 的帖子

等我解釋多次,係好難明: 黃笏南中學出嘅數據會分三個階段ge數據:DSE Results, Jupas 排位結果,同畢業生最終出路。後兩者並不相等,亦可以爭好遠,其他大多只公布排位結果,而WFN因為要跟返東華18間中學ge統一校務報告格式而要打出嚟,所以學校之間用排位結果作比較最準確。以2016年為例,WFN 151人應考,80.13%(121人)33222,其後jupas 58% (87人)獲派學士學位課程,但最終畢業生出路為53%(80人)就讀大學學位課程,除翻所有小數位都完全吻合。    其實就係因為學校啲數據好亂又好低調,所以啲數據經常比家長計到亂晒或者誤導左,我都用咗好多時間整合a~~

Gunfm1939 發表於 17-12-3 20:06

所以情況就係咁(WFN): 70%->48%>41%->48%->58%->57%

你既數字同黃笏南校務報告有出入, 黃笏南校務報告中, 自第一屆DSE以來, 升讀本地大學學位比例, 應該係:

畢業年度

3322率

本地學位課程比例

2011 -  2012

88.30%

77.90%

2012 -  2013

85.70%

54.80%

2013 -  2014

77.80%

49.10%

2014 -  2015

69.90%

39.00%

2015 -  2016

80.13% (33222)

53.00%

2016 -  2017

74.8% (33222)

?

至於同期其餘幾間學既表現, 亦同你既數字不太吻合:

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學位課程比例

整體5+率

整體4+率

主科5+率平均

主科4+率平均

東華三院黃笏南中學

88.30%

77.90%

嘉諾撒聖家書院

No info

丘佐榮中學

No info

東華三院黃笏南中學

85.70%

54.80%

嘉諾撒聖家書院

~82%

~52%

丘佐榮中學

91.8% (33222)

<=52.1%

19.10%

62.60%

東華三院黃笏南中學

77.80%

49.10%

嘉諾撒聖家書院

~79.5%

~47%

丘佐榮中學

78.9% (332222)

<=23.00%

<=50%

18.20%

55.30%

17.25%

54.80%

東華三院黃笏南中學

69.90%

39.00%

嘉諾撒聖家書院

~79%

~53%

丘佐榮中學

74.4% (332222)

18.40%

51.20%

17.90%

52.90%

16.20%

56.10%

東華三院黃笏南中學

80.13% (33222)

53.00%

21.38%

嘉諾撒聖家書院

81.10%

~52%

63.25%

丘佐榮中學

72% (332222)

18.06%

>=48.80%

11.80%

50.50%

52.00%

東華三院黃笏南中學

74.8% (33222)

嘉諾撒聖家書院

~89%

72.00%

丘佐榮中學

72% (332222)

<=28.46%

>=62.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多年前 (其實都係2年前啫), 我亦嘗試以"入U率"去衡量一間學校既水平, 但慢慢發現入U率, 其實只能估計學校大致達那個水平, 學校之間實際既"高低", 最終還是要用DSE成績既去比較.

DSE成績中, 較有參考價值既數字, 大致有以下幾項:

A. 3322/33222率: 可睇到學校既補底能力

B. 整體4+率: 可估計大約有多少學生擁有入8大既資格 (攞呢個數字再乘番33222率, 可大約估計該校最終入讀Local degree既比例)

C. 主科平均4+率: 作用和"整體4+率"差不多, 通常和整體4+率相差~2%.

D. 整體5+率: 可估計大約有多少學生擁有入3大既資格

E. 主科平均5+率: 作用和"整體5+率"差不多, 通常和整體5+率相差~2%.

如果學校只公佈3322率和/或入U率, 沒有公佈4+/5+之類既數字, 其實無乜方法可以直接比較, 亦無乜方法可以評估學校既真正水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-4 09:19
你既數字同黃笏南校務報告有出入, 黃笏南校務報告中, 自第一屆DSE以來, 升讀本地大學學位比例, 應該係:

...

jm來訊查問:[
 點解"黃笏南"家長會的""數據""與""校務報告""不吻合就取舍於校務報告為基礎"""描述"""???;
 而"銀禧"家長响學校影下的""入U數據""又與""校務報告""不吻合就取舍於入U數據為基礎"""描述"""嘅???;
 又... ...;
 再... ...;
 那... ...;
 其實,應該點取舍???我怕有"""偽述"""呢???
      ]

YmOra 發表於 17-12-4 11:10
 點解"黃笏南"家長會的""數據""與""校務報告""不吻合就取舍於校務報告為基礎"""描述"""??? ...
其實攞啲"""偽述"""左計右計,然後排序;最後會否都係一場空

YmOra 發表於 17-12-4 11:10
 點解"黃笏南"家長會的""數據""與""校務報告""不吻合就取舍於校務報告為基礎"""描述"""??? ...

似乎, 你唔明白以下兩者既分別:

1. 獲派學位比例
2. 入讀學位比例

不過我相信 Gunfm1939 會明白

至於銀禧既問題.....  好簡單, 銀禧係校務報告關於升讀大學既講法係 "Distribution by Local Institution", 然後列出:

HKU: 21
CUHK: 17 .....

其實即係, 升讀各大學既人數分佈

但由"家長提供既資料", 係銀禧既簡介會中, 顯示既係升讀Local degree既人數/比例..... 發現升讀3大degree既人數, 同校務報告中升讀3大人數有明顯差異..... 即係話, 銀禧校務報告中講升讀大學人數, 係包括 Degree, AD, HD... 仲有冇包括其它呢? 我不知道.... 只知校務報告無提過

咁邊方面既資料會更準確呢?

而且, 係唔同情況下, A或B提供既資料, 可信性同值得採納情況都不同.... 呢一點係常識吧!

定係.... 到底係咪有"有心人", 想借題發揮, 另有所圖呢?

Gunfm1939 發表於 17-12-3 22:10

嗰個係我之前睇post見到有關言語偽術的討論見到嘅數據,sorry 原來唔係最update ge 數 ...

如果你有興趣瞭解下現今學校用既語言/統計偽術, 可以去呢度睇吓:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763

beagoodman 發表於 17-12-3 22:37
過往三年,無論33222, local degree %, local++overseas degree%, 尤其2017 和2015都係聖家比WFN明顯優勝, ...

PPT 上既係"獲得學位比例" (即 offer 數目既比例)

校務報告既係"入讀學位比例" (即 最後入讀人數 既比例)

兩者有差好正常, 幾%算少了.....

Yanamami 發表於 17-12-3 17:38
銀禧劲过WFN㗎?成日以為相反添……

某校學生既家長, 通常都會認為自己學校俾人地學校好..... 如果唔係, 咪即係話自己揀錯?

小小補充....打漏左...

有朋友上個星期去了"聖家書院"簡介會.
告知了舊年一些數據:

3322: 89.2 (死的全是中文)
Core 4+ :49.5%, 85.6%, 66.7%, 74.8%
Jupas Offer (i think it includes HD/AD): 91%
Degree Offer (i think it includes oversea and non-Jupas): 77%

還有其他elective 4+%.
但沒有5+ 數據,以及各院校取錄數據.

這只是一年的成績.
但這也是一個十分亮麗的成績.

papa71 發表於 17-12-4 14:38

有朋友上個星期去了簡介會.
請問舊年是指2017年DSE, 還是2016年DSE?
‹ 上一主題|下一主題