用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加 ...
樓主: Mo-Pig
go

嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課 [複製鏈接]

Re: 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

Teresa
通常自行收生結果大約幾時?

Re: 嘩 06 入學(即讀緊k2) e+ 都收緊生,咁我地ed 07 入學,加下咪要開始做功課

hi,

我囡囡是07年入小學,現在我時時問人那間小學好,都會被人話我,看完你們的發表真的很同意,而且覺得自己有很多不足.
希望大家交流下.

Charlotte_mom
請問你囡囡在那學體操?可否比個地址我.

:

Hi Mrssslui,

1st round is "your"choice.  Why you still want to "knock door"?

Hi patee,

Last year:

Submit form : 13 to 17 September 2004
Result known : 15 November 2004

I think this year will be more or less those dates.

In 1st round (Discretionary Place), you will receive information and form from your kindergarten in September.

Hi vickycheung36,

I think you may start "knowing" the schools in your School Net.  The "Lucky Draw" is based on your residence (home address) - 2nd round.

What are your choices of private schools and DSS?

Do you have plans to let your child to learn something?  What are those?

It would be better to ask yourself questions and have your answers in mind before proceed further.

我個仔九月就讀k3,要揀小學,我係 32區�40區,請問大家可唔可以俾d意見我呀,我唔知邊間好,想報英華,但覺得機會好微,因為只得長子分,大家有什麼方法,教下我點樣可以大d機會入英華呀?
我又對其他學校唔多認識,請大家幫我排一排次序,等我識得填表丫,謝謝.

32區有:
中華基督教會協和小學(上午)   
中華基督教會協和小學(下午)   
中華基督教會基全小學  
志潔學校  
周氏宗親總會學校  
鮮魚行學校     
香港漢文師範同學會學校   
香港布廠商會公學   
聖公會諸聖小學     
聖公會基榮小學(上午)   
聖公會基榮小學(下午)   
路德會沙崙學校(上午)     
路德會沙崙學校(下午)   
大角嘴天主教小學   
大角嘴天主教小學(海帆道)     
塘尾道官立小學(上午)   
塘尾道官立小學(下午)     

40區有:
五邑工商總會學校   
福榮街官立小學   
天主教善導小學     
旅港開平商會學校   
寶血會嘉靈學校   
荔枝角天主教小學(全日)     
李鄭屋官立小學(上午)   
李鄭屋官立小學(下)
聖公會基愛小學(上午)     
聖公會基愛小學(下午)   
聖公會聖紀文小學(上午)   
聖公會聖紀文小學(下午)     
聖公會聖多馬小學(上午)   
聖公會聖多馬小學(下午)   
深水埔街坊福利會小學(上午)     
深水埔街坊福利會小學(下午)   
新會商會九龍學校   
深水埔官立小學   
英華小學         

Teresa,

唔該你d 寶貴意見,真係好有用呀, thanks   

我都唔想迫個仔學太多野 or 上什麼面試班,比佢上d 佢鐘意o既野仲開心, 我宗旨就係要佢學一樣佢自己鐘意o既+一樣運動(因為佢有氣管敏感)

想問下你仔仔上小學英文有冇問題呀,會唔會好辛苦 我仔學校係學拼音先,我諗會好d卦.

chatlotte mom,

好同意你講:
我唔想做到"一出世就為左考學校去信教", 或者死迫小朋友要去練習去考試, 咁樣好唔健康

我地大家都想小朋友有快樂童年,但係有好多家長就返小朋友為左入名校.....   其實日日返學已經好攰啦.

Charlotte_mom 寫道:
當然我知面試表現好重要啦, 但好多時小朋友既臨場表現, 未必可以控制得到
我會咁睇--俾學校睇到你培養仔女既誠意lor, 老土d講, 人地有做, 自己無做, 蝕底既係自己, 如果可以既, 同佢考多二張cert, lor多二張課外活動既assessment/evaluation, 有d野俾學校睇下, 都好應該
當然, 我唔想做到"一出世就為左考學校去信教", 或者死迫小朋友要去練習去考試, 咁樣好唔健康
但如果有d playgroup係可以輕輕鬆鬆就考到qualification (例如我個女學體操, 學左幾個月, 唔駛點用腦就考到個英國試七級章), 或者有d playgroup, 完成幾個課程就有certificate of achievement, 再唔係, 有d俾家長上既workshop, 聽完又有張cert
雖然未必一定有用, 但起碼show到俾學校睇到你既誠意
所以, 而家開始plan, 唔早架喇, 至於邊度playgroup有assessment, 有"輕輕鬆鬆公開試", 就要上bk八多d喇

Hi ICHUN,

~~Thank you for your reply~~

9月選校時,係唔係會有一個全港既學校名list架?

Hi Mrssslui,

In September, that stage is called "Discretionary Place" Stage.  It is under Point System.  You can submit your application to any school you like.  No restriction in School Net (i.e. within or outside your residence).  For example, you live in New Territories, you can submit your application to the school in Kowloon Tong.

When you are in the stage of "Central Allocation" in January next year, you will receive a list of school under your Net (your residence).  There is Part A and Part B.
Part A - 3 choices of schools outside your Net (Of course, can be in your Net if it is your favourable choice).
Part B - 30 spaces for you to fill in your choices of schools within your Net.  

If you would like to know the school list, you may visit the EMB website to check them BY DISTRICT.

醒目開學勳章 王國長老

Vicky, please check pm
vickycheung36 寫道:

:

Dear Charlotte_mom,
Could you also pm the details for me? Thanks.

Crystalss

vickycheung36 寫道:

:
[/quote]

醒目開學勳章 王國長老

sure! 最緊要arm你用
please check pm

ichun,

係唔係只係在"Discretionary Place" Stage先至係Point System, 且在stage of "Central Allocation" 係真係純抽獎 唔計point

charlotte_mom,

我都想要體操班資料,唔該晒!

Mo-Pig 寫道:
ichun,

係唔係只係在"Discretionary Place" Stage先至係Point System, 且在stage of "Central Allocation" 係真係純抽獎 唔計point

YES!!!!!!!

醒目開學勳章 王國長老

Mo-Pig
Please check pm

teresa,

oic, 唔該晒.... so, 唔著數(少分)都只係第一round, 咁都冇咁驚,我仲以為全部都係計分添, 安落晒   

另外,想問下news 有冇話every 星期幾有料到or 日日都有ga??

Chatlotte mom,

rec'd with thanks!!

Mopig

Charlotte_mom 寫道:
Mo-Pig
Please check pm
‹ 上一主題|下一主題