用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校內排名次高,對升中有幫助?
樓主: wittymom
go

校內排名次高,對升中有幫助? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+wittymom+於+16-10-12+發表宜

原帖由 Jobrena 於 16-10-12 發表
me 2, 之前都有諗過去考插班,不過仲有個細跟尾,唔想再玩大抽獎,呢個game真係一次都嫌多

...
插班可以係幫弟妹開路,雖則我都唔贊成無浪下去插班

wittymom 發表於 16-10-12 10:43
當年喺灣仔私小同九龍城地區津校中選擇了後者,讀得ok壓力少。加上好彩頭一兩年遇到好老師,成績頭幾名,都 ...

就算技術性派到好中學,小朋友英文程度應付英中課程可能會比較吃力,校唔一定要轉,但似乎要先提升英文水平。

引用:Quote:原帖由+Jobrena+於+16-10-12+發表me+

原帖由 mcl203 於 16-10-12 發表
插班可以係幫弟妹開路,雖則我都唔贊成無浪下去插班
如果插到名津小就係,不過心儀的都係直資,弟妹無保障,最慘萬一真係考到,最後都放棄。。。

學校課程淺又不太重視英文,如果小朋友能力夠,比我會嘗試插班其他較好學校,雖然插班後未必一定能做到前列位置,但只要打好底子,要追上未必唔得。再講爛船都有三斤釘,強校學生經過鍛鍊,日子有功,通常弱極都有個譜,相返弱校學嘅課程淺,上到中學就會發現有明顯分別。
Anyway 最重要睇家長心態啦,有家長會認為孩子留在二/三線學校考前列一定比強校中游為佳,但別忘記有良好師資,有鬥心/有競爭,孩子亦有可能會進步得更快,而且小朋友同班同學都比較叻/求知欲強,同學間都容易互相影響令小朋友變得積極,所以若孩子真的有潛力,家長就不應抹煞了機會。

多謝你們的鼓勵!

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-13 00:31
學校課程淺又不太重視英文,如果小朋友能力夠,比我會嘗試插班其他較好學校,雖然插班後未必一定能做到前列 ...
良好師資,有鬥心/有競爭,孩子亦有可能會進步得更快,而且小朋友同班同學都比較叻/求知欲強,同學間都容易互相影響令小朋友變得積極 <=====  這些絕對係重中之重, 絕對認同。

之但係, 遊戲玩法係, 你响弱校做top 5, 升中派位一定好過响地區一線做中游。皆因大部份地區一線學校, 升中B1率都係4成左右, 個別地區名校就可以再高D。真係要睇下樓主既學術底(係樓主, 唔係樓主小朋友喎), 如果自己提升到, 不如自己搞好學術, 然後keep top 5好過。不過, 同其他JM咁講, 試下考插班, 無壞既, 睇下小朋友實力都好。

little_yolky 發表於 16-10-13 10:52
良好師資,有鬥心/有競爭,孩子亦有可能會進步得更快,而且小朋友同班同學都比較叻/求知欲強,同學間都容易 ...

但最好都係要評估吓升中後能力...始終升中後就真係講底子...要定個平衡點:

2個分享:
1. 小朋友P6時隊友仔F1派入九龍城B1英中...年中時段...小朋友話見佢手揸本F1英文書好淺...P4已教
2. 學校分享...前直小生派入何東....回校分享英文程度接近以前P4

可以既話最好多加注意...始終地區小學可以同一線小學係學術上有DD距離 ~~~

mcl203 發表於 16-10-13 11:05
但最好都係要評估吓升中後能力...始終升中後就真係講底子...要定個平衡點:

2個分享:
所以咪話樓主自己有無能力提升小朋友學術水平囉。真係架, 我女女學校都出名hea, 出名淺啦, 暑假時收到補習社傳單, 係住址區既, 傳單夾咗份中英數升小六既練習, 阿女中文基本識, 只錯兩題, 其中一題仲要只係寫錯字, 英文就識7成, 其他唔識既係因為未教而已。所以, 唔同地區hea學校同hea學校, 都可以差好遠, 我阿女當時只係升小四而已, 佢仲要唔係叻過人果隻添。

little_yolky 發表於 16-10-13 11:18
所以咪話樓主自己有無能力提升小朋友學術水平囉。真係架, 我女女學校都出名hea, 出名淺啦, 暑假時收到補習 ...

我fd 話你女的校以前d数好鬼谷, 可能係拔数班,
次次放完長假返泥, 人未回魂就即刻要評估/測驗
小d準備都會死

TwinWong 發表於 16-10-13 12:21
小d準備都 ...
依家都係咁喎, 佢哋無乜拔東拔西的, 總之功課少測考多, 以前數學6測2考, 今年好咗, 改4測2考。我阿女無乜準備, 不過佢放完暑假都好少要回魂, 家長唔緊張, 小朋友都好輕鬆的。

IloveJJ 發表於 16-10-13 13:43
我見你女學校間中學啲英文成績無文科咁亮麗喎! 會唔會就係英文唔夠人哋深?

我都好喜歡睇下人哋學校啲功課 ...
其實, 我哋中學部主要係收B2生, 所以, 有咁既成績都真係好驕人了, 真係校長、老師、同學仔付出既努力汗水。始終我哋係中文中學, 我哋同九真唔一樣, 高中轉返晒英書中教, 所以英文一定無人哋好, 我哋要兼顧跟唔上既同學仔, 老師要以英文換取其他科目既好成績, 真係用心良苦的。要由大部份b2生, 教到六年之後33222有八成水平, 談何容易, 我諗香港唔係好多學校可以做到。

IloveJJ 發表於 16-10-13 13:43
我見你女學校間中學啲英文成績無文科咁亮麗喎! 會唔會就係英文唔夠人哋深?

我都好喜歡睇下人哋學校啲功課 ...
我又無比較阿女學校同其他學校程度喎, 我係見佢D卷淺, 所以覺得淺咋。總之我見佢中英水平我唔滿意, 我咪覺得佢唔夠班囉, 我唔理人哋架。

IloveJJ 發表於 16-10-13 14:01
我識好少人,不過兩間都係英文私小,咁我發現我哋中文深過人哋,但英文就人哋深啲。無架,我純粹想知道佢 ...
我成日都覺得阿女讀唔掂英中咁, 雖然佢校內成績除咗聖經英文係最好。

TwinWong 發表於 16-10-13 12:21
小d準備都 ...
雖然話科數谷, 但舊年學校派問卷俾班學生, 數學科居然係繼視藝科第二受歡迎科目, 真係唔到你唔信。最勁係, 數學科老師見到個結果好不滿, 因為佢哋一直認為自己科係最受歡迎的。

IloveJJ 發表於 16-10-13 16:54
學你話齋,剩睇校內成績唔係幾作得準,因為可能校內淺。
我呢排開始有信心阿仔可以讀英中,因為:
1)同朋友 ...
HKAT練習係咪同年級既? 佢有做過, 快就唔快, 但準都幾準。

英文佢係聽得明但唔敢講。佢位外籍老師同家長講嘢好快, 但位家長D英文又唔係真係咁好, 我心諗, 阿sir你講咁快做乜, 係咪叫我哋唔好問嘢呀。

睇書真係無辦法, 佢唔鐘意Roald Dahl, 不過, 佢肯定唔方好, 同中文書比一定係淺好多, 我試緊新既一套書, 月底amazon寄到。希望佢慢慢可以睇多D。

Yanamami  試下Jacqueline Wilsons既書  發表於 16-10-13 18:08

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-10-13+13:43+我見

原帖由 little_yolky 於 16-10-13 發表
我又無比較阿女學校同其他學校程度喎, 我係見佢D卷淺, 所以覺得淺咋。總之我見佢中英水平我唔滿意, 我咪覺 ...
其實妳女邊間?haha

little_yolky  唔好開名啦,係一般既地區二線學校而已,所以程度淺D。  發表於 16-10-13 17:10
‹ 上一主題|下一主題