用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 St Hilary 德萃小學揮手區
樓主: katietsui0322
go

St Hilary 德萃小學揮手區 [複製鏈接]

好似係11月

有冇人讀緊佢個summer course

回覆:scullie 的帖子

有丫

引用:Quote:原帖由+lawrainbow+於+16-07-22+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-07-22 發表
德萃冇中學部,更加唔會係一條龍學校,當然有呈分試啦。
中學好似將會有, 不過未知幾時。
而家好似揾緊D中學做附屬

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-22+發

原帖由 katietsui0322 於 16-07-29 發表
中學好似將會有, 不過未知幾時。
而家好似揾緊D中學做附屬
實在太遙遠,鴻圖大計話將來有大學都得啦!今年先至創校,起碼要六年後嘅親生仔畢業,出品有質量嘅保證,其他中學先至會考慮結盟成為直屬學校。唔通就憑張校監及徐校董嘅關係就可以同星展結為直屬學校乎?

引用:Quote:原帖由+katietsui0322+於+16-07-29+

原帖由 Soundervolt 於 16-07-29 發表
實在太遙遠,鴻圖大計話將來有大學都得啦!今年先至創校,起碼要六年後嘅親生仔畢業,出品有質量嘅保證,其 ...
又唔駛咁激動嘅,邊間學校都係由零開始架啦!

回覆:katietsui0322 的帖子

何來激動?新校應該更加務實做好本身教學質素,過多不設實際嘅構想只係空談。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:Ayungyy 的帖子

Pm

回覆:Popperjuice 的帖子

hi! 你聽日去orientation 嗎?

回覆:scullie 的帖子

Yes

回覆:St Hilary 德萃小學揮手區

呢間好唔好?難入嗎?幾錢學費?

引用:何來激動?新校應該更加務實做好本身教學質

原帖由 Soundervolt 於 16-07-29 發表
何來激動?新校應該更加務實做好本身教學質素,過多不設實際嘅構想只係空談。

...
呢個年頭務實係吸唔到客既

maxifoxy 發表於 16-9-11 07:30
呢個年頭務實係吸唔到客既

所以要改個勁名, 唔打得都嚇得下人

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E6%96%87%E8%AE%80%E6%B3%95-%E6%A8%A3-%E5%BE%B7%E7%91%9E%E5%91%8A%E5%BE%B7%E8%90%83%E4%BE%B5%E6%AC%8A-221112198.html

mch411 發表於 16-9-11 15:04
所以要改個勁名, 唔打得都嚇得下人

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E6%96%87%E8%AE%80%E6%B3%95-%E ...

原告為The German Swiss International School Foundation Limited及The German Swiss International School Association Limited,被告為德萃教育機構有限公司、德萃學校有限公司及德萃幼稚園(紅磡)有限公司。

入稟狀指,首被告於去年十月在九龍界限街開辦「德萃幼稚園及幼兒園」,次被告則在今學年擬在大埔開辦「德萃學校〈小學部〉」,第三被告亦擬在紅磡開辦第二所幼稚園及幼兒園。三家被告公司的共同董事為德萃創辦人兼拔萃男書院舊生徐潤容、李靜雯及德萃學校校董暨風采中學創校校長曹啟樂,而德萃的校監則是男拔前校長張灼祥。

「德瑞」指其校由一九六九年由德國及瑞士僑民創辦,多年來人才輩出,為港人熟悉的校友包括演員馮德倫及歌手許廷鏗等。「德瑞」又指其中文校名常被傳媒廣泛報道,而其校名及校徽等早已登記是註冊商標。

「德瑞」認為「德萃」不論在中文讀音或視覺上都十分相似,「德萃」曾多次使用其中文名稱向外界及傳媒宣傳其學校,校名亦印在校服上。「德瑞」直指「德萃」的行為是有計畫及蓄意欺騙、混淆及誤導大眾其教育課程與「德瑞」有關,而「德瑞」亦收到家長查詢兩校的關係。

「德瑞」表示於去年十月二日已發律師信予徐潤容,數天後「德瑞」得到的回覆是首被告對「德瑞」的中文名全不知情。「德瑞」大感不解,指張灼祥為男拔前校長,絕不可能不認識「德瑞」。「德瑞」指難以明白「德萃」的英文名稱是St. Hilary's,與其中文名稱完全無關。案件編號:高院民事二二一九——二○一六。

引用:+本帖最後由+mch411+於+16-9-11+15:05+編輯

原帖由 mch411 於 16-09-11 發表

咁搞法使唔使要改過第二個名?做過哂所有校服及有關物品?之前有位網友話德萃校監係資深教育家,改得呢個名當然係好野,凡夫俗子邊道會識咁多吖?下次會唔會改過名做"勝寶鑼籃呂校”呢?

‹ 上一主題|下一主題