用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 聖心小學 (女仔)
樓主: Julybabe
go

大坑真光 聖心小學 (女仔) [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-28+15:15+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-28 發表
In addition, personally I would consider there are other aspects of life which are more important than the DSE figures...

ME1227  你心裡已有ANSWER,  發表於 15-12-30 13:15

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-28+發表

原帖由 Julybabe 於 15-12-28 發表
In addition, personally I would consider there are other aspects of life which are more important th ...

你有冇信仰?

有,就跟信仰行吧。
一間天主教一間基督教。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-12-28+15:27+編輯

原帖由 siden 於 15-12-28 發表
Right... thx for your thoughts :)

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-28+發表

原帖由 Julybabe 於 15-12-28 發表
吾係接受吾到,而係有d難而至信姐。

另外,我吾係成个post吾睇只係選擇性地吾睇 各下在thread #36 provide ...
我都覺得難以置信,不過dse成績跌到好似股災咁

hkpapa852  比起某幾間著名男校, 只係一件小蛋糕啫!  發表於 15-12-28 15:31

Julybabe 發表於 15-12-28 15:28
Right... thx for your thoughts :)
我自己來説,除咗St Paul Coed 太難以抗拒,如果手上有好質素的天主教學校offer, 我還是寧願揀Catholic school。
女拔、協恩,真係欣賞啲女仔好叻,但唔知點解,冇乜衝動送自己小朋友入去過12年。應該是信仰作祟。

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+15-12-28+發表吾

原帖由 doggy2013 於 15-12-28 發表
我都覺得難以置信,不過dse成績跌到好似股災咁
甘差勁 lol

siden 發表於 15-12-28 15:40
我自己來説,除咗St Paul Coed 太難以抗拒,如果手上有好質素的天主教學校offer, 我還是寧願揀Catholic sch ...

I have a opposite idea.  In my mind, I still opt to Christian.  Hehe.

siden    發表於 15-12-28 15:53

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-28+15:15+

大坑真光 dse 成績一年好一年差,舊年成績好,學校第一時間公布。我朋友女今年考,朋友同我講今年整體成績唔樂觀,如果出嚟成績如佢所料,點算

Rattie 發表於 15-12-28 16:38
大坑真光 dse 成績一年好一年差,舊年成績好,學校第一時間公布。我朋友女今年考,朋友同我講今年整體成績 ...
所謂一年好一年差, 都只係係B1上中游同B1中游間浮沉, 無乜大不了吧!

加上前年 (2013-2014年度), 大多數港島區名校既DSE成績都係較差 (QC, KC, 英華女, BPS等都係4屆DSE中成績最差既一屆), 又有咩特別?

如果唔樂觀果年都有51%學生升讀local degree,  咁好多名校都要行埋一邊了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Rattie+發表於+15-12-28+16:38+大坑

所謂一年好一年差, 都只係係B1上中游同B1中游間浮沉, 無乜大不了吧!

加上前年 (2013-2014年度), 大多數港 ...
大坑真光真係越聽越唔錯

sakbbjaijai 發表於 15-12-28 17:08
大坑真光真係越聽越唔錯
事實上, 自從轉咗DSE之後, 不少名校表現都今非昔比, 有D以前名不經傳既學校, 反而又有唔錯既成績.

選校不要只看名氣.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Rattie+發表於+15-12-28+16:38+大坑

加上前年 (2013-2014年度), 大多數港 ...
Sorry, 講漏咗朋友係著眼三大入U率 only, 希望今年再接再厲

Rattie 發表於 15-12-28 17:11
Sorry, 講漏咗朋友係著眼三大入U率 only, 希望今年再接再厲
我反而好有興趣想知, 佢又憑咩預計到3大率係高定低?
風水? 學生面相/氣息?

引用:Quote:Rattie+發表於+15-12-28+17:11+Sorry

我反而好有興趣想知, 佢又憑咩預計到3大率係高定低?
風水? 學生面相/氣息?
我有問過,佢話自己心裡有數。我覺得有可能係調低預期,望有驚喜啩。其實真光呢幾年做咗好多嘢去改善成績,F4好似已經要在長假返學校補課,F6 更加係硬性規定放學留校補課

回覆:大坑真光 聖心小學 (女仔)

其實呢兩間學校學術都很好,不如諗下邊間的課程適合你小朋友讀!

其實樓主一早已有心水

回覆:大坑真光 聖心小學 (女仔)

兩間都好好,入那間都唔會錯,入那間都要努力中游或以上,不如consider 下全日vs 半日,中文深vs 英文,返大坑vs 返堅道啦。全日同半日係好有分別的。

原帖由 Rattie 於 15-12-28 發表
我有問過,佢話自己心裡有數。我覺得有可能係調低預期,望有驚喜啩。其實真光呢幾年做咗好多嘢去改善成績, ...
嘩,不能接受。

引用:兩間都好好,入那間都唔會錯,入那間都要努

原帖由 tanglulu 於 15-12-31 發表
兩間都好好,入那間都唔會錯,入那間都要努力中游或以上,不如consider 下全日vs 半日,中文深vs 英文,返 ...
我都是這樣想。
我個人會較喜歡半日課,課餘可以有其他活動。
以幼稚園計,聖心私小backup,也可繼續大抽獎好吸引。

引用:其實樓主一早已有心水

原帖由 ME1227 於 15-12-30 發表
其實樓主一早已有心水
係呀,原本我情傾聖心,但有offer後再study下个DSE...又compare下堅真offer... 所以再重新估計吓…

‹ 上一主題|下一主題