用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS SMC
樓主: lkf_leung
go

APS VS SMC [複製鏈接]

lkf_leung 發表於 15-7-29 14:10
我知SMC 英文語境好好,所以才心動,但APS 就各樣也出色,所以好難决定。

...
APS: 如果讀完6年無能力入到B1中學, 証明家長同小朋友需要更加努力, 否則入大學無望.
SMC: 讀完12先知是否得個桔? 會唔會遲咗D?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 15-7-29 16:24
除非諗住將來去外國讀書,否則中文成債都好重要!我相信喺呢方面,APS應該会平均D…… ...

同意.

我選此校的原因, 都是準備如果DSE考不好會出國的, 但又不想中文太差(所以從沒有想過讀國際學校), 始終我們都是要讀主流中文課程.

總結是 : 入此校讀書, 真是要預備要出國讀書.

其實係一家四口子

回覆 lkf_leung 的帖子

你幾時再in SMC吖,我同你好有緣同樣也有APS學位,但上星期六收到SMC電話約今日見副校長第三次,如果有SMC的話我會揀 SMC放棄APS,其實兩間學校都也是心儀學校,我只覺得囡囡較適合SMC英文語境又好,學校較多活動給小朋友參與,小班教學!

回覆:hkpapa852 的帖子

朋友仔仔讀SMC,英文好talk得,我見佢同同學仔完全以英語交談。但幾個都要中文補底,有個中文差到索性轉埋過非華人班,因為佢揸外國護照,其他同學羨慕不矣,因可以讀淺啲嘅中文。

引用:回覆+lkf_leung+的帖子 你幾時再in+SMC吖

原帖由 Maggie122 於 15-07-29 發表

你幾時再in SMC吖,我同你好有緣同樣也有APS學位,但上星期六收到SMC電話約今日見 ...
原本今天會in , 但最後放棄了SMC, 因為我也除了英文我也頗擔心中文,因我姨甥女的同學(她在傳統女名校讀),今年DSE 也是因中文未遣要求要出國讀。

引用:Quote:原帖由+Maggie122+於+15-07-29+發表

原帖由 lkf_leung 於 15-07-29 發表
原本今天會in , 但最後放棄了SMC, 因為我也除了英文我也頗擔心中文,因我姨甥女的同學(她在傳統女名校讀), ...
請問是那間傳統名校? 始終小學打好中文底,對考好DSE 有着數。

其實係一家四口子

其實SMC同APS一樣好好,各有各優點,最緊要揾啱適合小朋友讀的小學!加油!

回覆:APS VS SMC

SMC 有公報DSE 成績,但我好像找不到通識科。

引用:Quote:原帖由+lkf_leung+於+15-07-29+發表

原帖由 一家三口 於 15-07-29 發表
請問是那間傳統名校? 始終小學打好中文底,對考好DSE 有着數。
唔開名啦. 因不想掀起駡戰,但名校學生也有分上中下,總有考得好或冇咁好。這只是個別case.

引用:回覆+lkf_leung+的帖子 其實SMC同APS一樣

原帖由 Maggie122 於 15-07-29 發表

其實SMC同APS一樣好好,各有各優點,最緊要揾啱適合小朋友讀的小學!加油!
其實如SMC 早d 比offer 我,我可能會讀SMC, 但現已一切已定,再轉我驚小朋友會無所適從。我自己也喜歡Smc 的愉快教學的.

引用:Quote:原帖由+一家三口+於+15-07-29+發表請

原帖由 lkf_leung 於 15-07-29 發表
唔開名啦. 因不想掀起駡戰,但名校學生也有分上中下,總有考得好或冇咁好。這只是個別case.

...
所以,smce 也有上,中,下學生

其實係一家四口子

引用:英文超好 +

回覆:APS VS SMC

其實㷛咗EK幾年,SMC少用家幫學校說話,反而有時見用家自己都俾負評。

引用:其實㷛咗EK幾年,SMC少用家幫學校說話,反

原帖由 bubuG 於 15-07-29 發表
其實㷛咗EK幾年,SMC少用家幫學校說話,反而有時見用家自己都俾負評。

...
我沒有說我選錯學校,還將細囡送進smcesps 讀。只想講,各有喜好,而smcesps 適合我要求。

其實係一家四口子

大女在APS畢業的, 屬中游. 在中學裡最好成績的一科是英文. 所以APS的英文水平應該不算太差.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我小朋友亦被SMC取錄了, APS則 on waiting list, SMC的吸引之處, 小學辦得不錯丶小班教學丶語境好丶比較自由, 但中學則有所保留, 現在, 選了另一間更適合的。 若果APS有call到, 可能都會有心郁, 始終APS 有升中的保証, (無論派位及考私立直資), 不過, 小朋友和家長要準備付出不少時間學術和音樂上。

Wildfirebee 發表於 15-7-30 12:37
我小朋友亦被SMC取錄了, APS則 on waiting list, SMC的吸引之處, 小學辦得不錯丶小班教學丶語境好丶比較自 ...
要面對日後既DSE, 係任何小學都要努力打好學術根底.
唔努力去打好學術根底, 盲目追求愉快學習, 6年之後唔後悔12年後都一定後悔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

karen55407 發表於 15-7-29 17:19
朋友仔仔讀SMC,英文好talk得,我見佢同同學仔完全以英語交談。但幾個都要中文補底,有個中文差到索性轉埋 ...
咁唔知日後考DSE可唔可以用NCS身份呢? 不過唔知NCS考DSE會有咩唔同待遇呢? (我暫時未研究)

跟本不用考慮............APS

karen55407 發表於 15-7-29 17:19
朋友仔仔讀SMC,英文好talk得,我見佢同同學仔完全以英語交談。但幾個都要中文補底,有個中文差到索性轉埋 ...
啱啱搵過, 目前DSE係"沒有"為NCS作特別安排, 都要考同一份中文卷..... 咁做咗NCS, 學咗易D既中文, 到頭嚟去考DSE咪仲衰多幾錢重..... 都唔知係幫佢定害佢
‹ 上一主題|下一主題